logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wypalić płytkę drukowaną światłem? Jakie środki i żarówka?

marchewa101 20 Mar 2003 19:14 6962 9
REKLAMA
  • #1 141051
    marchewa101
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Pytanko1:
    Jaka metoda najlepiej wypalic plytke??(mi sie wydaje ze swiatelkiem)
    Pytanko2:
    Jakich srodkow uzyc do wypalenia plytki??
    Pytanko3:
    dotyczy tylko wypalania swiatlem:
    Jakiej zarowki uzyc??
    Pytanko4:
    dotyczy tylko wypalania swiatlem:
    Czy nadawal by sie do tego powiekszalnik do fotografii??

Wielkie dzieki za kazda odpowiedz (na temat :) )

-------------------------------------------------------------------------------------

Marchewa
  • REKLAMA
  • #2 141317
    midas78
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    wypalania znaczy naswietlania?
    P1: rzeczywiscie metoda fotograficzna daje najlepsze efekty (sciezki w domowych warunkach nawet czasem 0.3mm wychodza). Ale z drugiej strony na poczatku mozna dostac bialej goraczki dochodzac co i jak...

P2: ja uzywam starej lampy do opalania, ale takiej na swietlowkach. Wczesniej mialem jakas zarowke (taka niebieska) ale dlugo trzebabylo naswietlac.

P3: najlepsze podobno sa swietlowki ultrafioletowe (nie pamietam numeru - ale to jest wazne), mozna probowac rozbita zarowka rteciowa (w srodku jest taka rurka) trzeba ja podlaczyc przez dlawik

P4: szkoda zachodu. powies na jakims sznurku, ewentualnie postaw na jakiejs prostej konstrukcji. Ja jak mialem ta niebieska zarowke to wkrecalem ja poprostu do lampki na biurku...

P.S. na allegro widzialem zarowke ultrafioletowa, ale nie wiem czy sie bedzie nadawac. Bardzo wazna jest dlugosc swiatla jakim naswietlasz. W instrukcji od Pisitivu jest to opisane.
  • #3 142042
    settem
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Moim zadniem wystarcza folia TES
  • REKLAMA
  • #4 142124
    Sind
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    drukujesz na fili schemacik sciezek. pryskasz laminat preparatem Positiv 20 czekasz az wyschnie. PRzykładasz folie do plytki , naswietlasz lampa UV, ja uzywam philipsa 8W, wywolujesz w rostworze sody kaustycznej, i wytrawiasz np w chlorku i gotowe
    pozdrawiam :-D
  • REKLAMA
  • #5 142480
    midas78
    Poziom 19  
    Do settem:

Odnosnie folii TES to probowalem tak robic plytki. Niestety nie udalo mi sie to w zadowalajacy sposob. Wiem, ze trzeba sporo praktyki, ale jednak mam wieksze zaufanie do metody foto.
    W tej metodzie najbardziej krytyczne jest pomalowanie plytki Positivem - i nie jest to bardzo trudne. A przeniesienie tonera z folii na plytke jest raczej trudne (przynajmniej zeby dalo zawowalajacy wynik).
  • #6 142742
    marchewa101
    Poziom 17  
    fękju wery macz za kazda odpowiedz

>P4: szkoda zachodu. powies na jakims sznurku, ewentualnie postaw na >jakiejs prostej konstrukcji. Ja jak mialem ta niebieska zarowke to >wkrecalem ja poprostu do lampki na biurku...

Ja myslalem raczej byzrobic fotke schemacikowi wsadzic do powiekszalnika fotograficznego i naswietlac :)
    Dalo by rade??
  • #7 144556
    midas78
    Poziom 19  
    Nie wiem czy ci sie uda zachowac odpowiednia skale (dokladnie 1:1). Poza tym musialbys robic zdjecia na filmie pozytywowym (chyba tak sie nazywa film ktory daje nie negatyw), albo uzyc innego preparatu do pomalowania plytki.
    Latwiej bedzie wydrukowac, albo skserowac na folii. Tylko wazne jest zeby obraz sciezek nie przeswitywal, bo wyjdzie to na plytce.

Apropos tej niebieskiej zarowki, to musialem nia naswietlac ponad godzine...
  • REKLAMA
  • #8 145510
    marchewa101
    Poziom 17  
    a jakich srodkow najlepiej uzywac??

------------------------------------------------

Wielkie dzieki za kazda odpowiedz

Marchewa
  • #10 880827
    format19
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    moim skromnym zdaniem, najlepsza i najtansza jest metoda z zastosowaniem papieru kredowego, "zasada dzialania" jest praktycznie taka sama , efekt duzo lepszy a papier kredowy smiesznie tani (kupilem 100arkuszy za 8zl)

Podsumowanie tematu

✨ Najlepszą metodą wypalania płytek drukowanych jest technika fotograficzna, która pozwala uzyskać precyzyjne ścieżki nawet o szerokości 0,3 mm. Do naświetlania stosuje się lampy UV, szczególnie świetlówki ultrafioletowe, które zapewniają odpowiednią długość fali światła. Popularne są lampy Philips o mocy około 8W. Alternatywnie można użyć specjalnych żarówek rtęciowych z rurką UV, jednak wymagają one odpowiedniego zasilania przez dławik. Do przygotowania płytki używa się preparatu Positiv 20, którym pokrywa się laminat, a następnie przykłada się folię z wydrukowanym schematem i naświetla lampą UV. Po naświetlaniu płytkę wywołuje się w roztworze sody kaustycznej, a następnie trawi w chlorku żelaza lub innym środku trawiącym. Metoda z folią TES jest mniej skuteczna i wymaga większej praktyki. Próby użycia powiększalnika fotograficznego do naświetlania mogą być problematyczne ze względu na trudności z zachowaniem skali 1:1 oraz konieczność stosowania filmu pozytywowego. Alternatywnie, tanim i skutecznym rozwiązaniem jest użycie papieru kredowego do przeniesienia wzoru. Ważne jest, aby obraz ścieżek na folii nie przepuszczał światła, co wpływa na jakość wypalenia. Czas naświetlania przy użyciu niebieskiej żarówki może być bardzo długi (nawet ponad godzinę).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA