logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gramofon Daniel G-1100fs - brak dźwięku na wyjściu, co sprawdzić?

marekswir 28 Kwi 2012 23:29 1041 8
  • #1 10842208
    marekswir
    Poziom 10  
    Witam,
    Posiadam gramofon j/w. I nie mogę doprowadzić go do używalności. Otóż sprawa wygląda tak:

Nie ma jakby dźwięku na wyjściu z gramofonu.

Jest charakterystyczne "buczenie" przy dotknięciu igły ale gdy wkładam płytę to dźwięk słychać delikatnie tylko przy samej igle, a nie idzie on na wzmacniacz, co może być tego przyczyną?
  • #2 10842277
    seba70838
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Najprawdopodobniej uszkodzony przewód lub/i wkładka.
  • #3 10842432
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 752
    marekswir napisał:

...
    Jest charakterystyczne "buczenie" przy dotknięciu igły ale gdy wkładam płytę to dźwięk słychać delikatnie tylko przy samej igle, a nie idzie on na wzmacniacz, co może być tego przyczyną?

Jedno wyklucza drugie. Jeśli słychać "chrobot" w głośnikach przy dotykaniu igły, powinno być również słychać dźwięk przy odtwarzaniu płyty.
    W żadnym przypadku nie powinno być słychać "buczenia".
    Jak podłączasz gramofon do wzmacniacza?
    Czy sprawdzone zostały tranzystory układu wyciszania?
    Czy kabel sygnałowy został sprawdzony?

GM
  • #4 10842742
    marekswir
    Poziom 10  
    Zmieniłem przewód z oryginalnego na chinche i przez nie jest podłączony do wzmacniacza.

Kabel sygnałowy sprawdzałem i jest w porządku.

A transystorów nie sprawdziłem, ale sprawdzę.

Czy jest możliwość, że gdy lutowałem przewody na wkładce to przypadkowo pomyliłem tam mase z fazą i to może być też przyczyną?
  • #5 10842785
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Nie daj się prosić i powiedz jeszcze do jakiego wejścia we wzmacniaczu to podłączasz. Może przy okazji co to za wzmacniacz.

Edit - jak to "lutowałeś przewody na wkładce"? Przecież do wkładki się nie lutuje przewodów.
  • #6 10842802
    Grzegorz Markowski
    marekswir napisał:
    Zmieniłem przewód z oryginalnego na chinche i przez nie jest podłączony do wzmacniacza.

Kabel sygnałowy sprawdzałem i jest w porządku.

A transystorów nie sprawdziłem, ale sprawdzę.

Czy jest możliwość, że gdy lutowałem przewody na wkładce to przypadkowo pomyliłem tam mase z fazą i to może być też przyczyną?

Obawiam się, że ostatnią "akcją" skutecznie "zamordowałeś" wkładkę. Do jej styków niczego nie wolno lutować, a przewody podłącza się za pomocą wsuwek.
    Odłącz wkładkę od przewodów sygnałowych, zdejmij talerz, podłącz gramofon do wejścia gramofonowego we wzmacniaczu i uruchom odtwarzanie płyty.
    Przy wzmocnieniu wzmacniacza ustawionym na prawie minimum i dotykaniu dwóch przewodów biegnących do styków wkładki, powinieneś usłyszeć "buczenie" w głośnikach. Odpowiednio w lewym i prawym kanale.

GM
  • #7 10842865
    marekswir
    Poziom 10  
    Wzmacniacz to technics SA-EX700, podłączam do wejścia "CD". Bo nie ma na nim jako takiego wejścia jak "Gramofon".

Lutowałem przewody - nie do końca miałem na myśli, że bezpośrednio do wkładki tylko własnie do takich blaszanych wkładek/wsuwek, które się nasuwa na styki - bo się pourywaly.

Co do buczenia to jest ono na obu kanałach, tak jak już wcześniej pisałem.
  • #8 10842894
    Grzegorz Markowski
    marekswir napisał:
    Wzmacniacz to technics SA-EX700, podłączam do wejścia "CD". Bo nie ma na nim jako takiego wejścia jak "Gramofon".

A na zdjęciu ukazującym fragment tylnego panela, gniazda do podłączenia gramofonu z wkładką dynamiczną są niestety widoczne.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Obawiam się, że Twoja wiedza w zakresie czynności, które chcesz przeprowadzić jest wręcz znikoma.

GM
  • #9 10842913
    marekswir
    Poziom 10  
    Tak racja, że nawet tego nie skojarzyłem. Dźwięk się wydobywa ale strasznie buczy a muzyka jest cicho.

Zdaję sobie z tego sprawę, że moja wiedza jest znikoma. Ale nie każdy wszystko potrafi, czyż nie?
    Moderowany przez Grzegorz Markowski:

Ale żeby coś naprawić, poprawić, usprawnić, wiedza jest konieczna, czyż nie?
    Nie można robić czegoś, nie znając pojęć podstawowych.
    Kosz, albowiem o właściwym doprowadzaniu sygnałów z dynamicznej wkładki gramofonowej do wzmacniacza, było już na forum wielokrotnie pisane.
    3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
    3.1.16. Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.
    GM

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z gramofonem "Daniel" G-1100fs, który nie wydaje dźwięku na wyjściu. Słychać jedynie buczenie przy dotykaniu igły, a dźwięk z płyty jest ledwo słyszalny. Użytkownik zmienił przewód sygnałowy na chinche, ale nie sprawdził tranzystorów układu wyciszania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z uszkodzonego przewodu, wkładki lub błędnego lutowania przewodów do wkładki. Użytkownik podłączył gramofon do wzmacniacza Technics SA-EX700, do wejścia "CD", co może być niewłaściwe, ponieważ nie ma dedykowanego wejścia gramofonowego. Wskazówki dotyczące sprawdzenia połączeń i potencjalnych uszkodzeń wkładki są również omawiane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA