logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

B brak obrazu,zawieszanie na post, długi pisk- płyta,kość

Boshi 01 Maj 2012 12:17 1840 5
REKLAMA
  • #1 10848995
    Boshi
    Poziom 12  
    Dziś uruchamiam kompa, wszystko ok, włącza się gruntowny scandisk ale łapie zawiechę na 5 etapie. Restart kompa, i padło wszystko. Pokazuje się ekran powitalny biosu i stoi, nawet do procedury post nie chce dojść. Najdziwniejsze jest to , że jak stoi ten ekran to słychać że komp rusza dalej, a ekran stoi. Restart i bum, nie ma obrazu tylko słychać jeden długi pisk ( pamięć, grafika)

Co podejrzewam:?
    - uszkodzone kości pamięci, mam 2 ale obydwie poszły by na raz?
    - uszkodzone sloty pamięci- wszystkie 4
    -uszkodzona płyta główna
    -walniety zasilacz? - choć tu chyba nie bo by nie wstał system.

Dlaczego to?
    jeden długi pisk to jest zazwyczaj pamięć, ale oby dwie kości na raz?
    Zasilacz ze względu że to no name- 7 letni.
    Płyta, 2 wybrzuszone kondensatory obok procesora. Tyle że one są juz z 1,5 roku tak i do tej pory chodził więc chyba nie mają nic wspólengo.

Co zrobiłem do tej pory:?
    - zamiana slotów pamięci na wszelkie możliwe sposoby
    -próba odpalenia z jedną koscią
    -próba odpalenia w najniższej konfiguracji ( karta, procesor, 1 kość)
    -Reset CMOS

Specyfikacja:

Amd athlon 3000 + 1,8ghz, nie kręcony.
    Radeon X1300 pro 256 ram
    1Gb ram
    MSI k8n Neo 4 series.
    Zasilacz, Derc 350 wat.

Mtestu nie zrobię, bo nawet procedury post przejść nie chce, więc nie zbotuje mi z pendrive programu.

linie;
    12=11,84
    3,3= 3,38
    5= 5,15

Dziękuję wszystkim za chęc pomocy.
    p.s tak wiem zaiłka złom.
  • REKLAMA
  • #2 10849198
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Boshi napisał:
    Zasilacz ze względu że to no name- 7 letni.

A do jego wnętrza zaglądałeś? Obejrzałeś tam kondensatory? Uważasz, że zasilacz to jest tak, jak wino - im starszy tym lepszy?

Boshi napisał:
    Płyta, 2 wybrzuszone kondensatory obok procesora. Tyle że one są juz z 1,5 roku tak i do tej pory chodził więc chyba nie mają nic wspólengo.

Nic nie może przecież wiecznie trwać....

Boshi napisał:
    linie;
    12=11,84
    3,3= 3,38
    5= 5,15

Czym mierzyłeś te napięcia?
  • REKLAMA
  • #3 10849461
    Boshi
    Poziom 12  
    Jakieś 2 miesiące temu zaglądałem nie było nic wybrzuszone. Nie uważam że im starszy tym lepszy, mówię tylko że 7 lat wytrzymał. Co do tych na płycie to są od 1,5 roku, dlaczego więc 1,5 roku temu nic się nie działo takiego?

Napięcia mierzone miernikiem.

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Teraz spraw sprawdziłem zasilacz. Jest kilka wybrzuszonych. Wychodzi na uszkodzone sloty pamięci , lub zepsute oby dwie kości.
  • REKLAMA
  • #4 10852080
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Witam.
    Boshi napisał:
    Wychodzi na uszkodzone sloty pamięci , lub zepsute obydwie kości...

... a wszystko to dzięki zasilaczowi marki krzak, który choćby miał na tabliczce pierdylion Wat to będzie dawał napięcia tak niestabilne, że kondensatory na płycie głównej i w nim samym strzelać będą jak fajerwerki lub wylewać jak Nil w starożytności...
    Boshi napisał:
    -walniety zasilacz? - choć tu chyba nie bo by nie wstał system.

Wszystko się może zdarzyć...
    Boshi napisał:
    Co zrobiłem do tej pory:?
    - zamiana slotów pamięci na wszelkie możliwe sposoby
    -próba odpalenia z jedną koscią
    -próba odpalenia w najniższej konfiguracji ( karta, procesor, 1 kość)
    -Reset CMOS

Co powinieneś jeszcze zrobić?
    - wyczyścić komputer,
    - wyczyścić zasilacz,
    - uruchomić komputer "na stole" w konfiguracji płyta + procesor + zasilacz, i nasłuchiwać czy PC Speaker podłączony do płyty wydaje jakieś dźwięki, wnioski z tej operacji podać na Forum,
    - sprawdzić, czy grafika dobrze siedzi w slocie.
    Boshi napisał:
    Mtestu nie zrobię, bo nawet procedury post przejść nie chce, więc nie zbotuje mi z pendrive programu.

Skąd ty masz Mtest? Przecież ten program jeszcze nie został wypuszczony na rynek! Użyj Memtesta (gdy PC zacznie przechodzić POST) i GoldMemory bootujących z CD.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 10856498
    Boshi
    Poziom 12  
    Czary mary :D, nie chodziło mi oczywiście o memtesta, ale źle napisałem. Pamięć jest ok, u kolegi sprawdzałem obie kości i komputer odpalał normalnie bez problemów. czyściłem go z kurzu też, rozbieralem zasilacz, z 3 kondensatory wypukłe. Tyle że jakoś nie przekonuje mnie teoria, że przez zasilacz nie wykrywa ramu, niby z jakiej racji tak miało by być? to że to krzak to inna sprawa, mógł ew uszkodzić sloty, tylko dziwne że 4 na raz. Sprawdzę dokładnie zaraz jeszcze czy nie są pogięte sloty czy coś.

Zaraz też sprawdzę to minimalną konfigurację i podam obserwację.

Dodano po 22 [minuty]:

Minimalna konfiguracja to samo, pisk o brak pamięci, a jak wsadzę to też piszczy, tylko że raz bez zapętlania. Chyba to jednak walniete są sloty. Nic innego do głowy mi nie przychodzi, zwłaszcza że napięcie na liniiach jak pisałem jest ok.

I nie rozpaczam nad tym jakoś bardzo bo kompa składam nowego, ten ma już ponad 7 lat, mial prawo się wyłożyć zwłaszcza, że przez te 7 lat pracowal ciężko bez wymiany jakichkolwiek podzespołów oprócz coolera do grafiki. A, że ten zasilacz wytrzymał tyle to też pewnego rodzaju cud, choć nie raz byly problemy ze stabilnościa.
REKLAMA