logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyregulować mechanizm i przełącznik MODE w Panasonic NV-G45?

Kurtion 04 Kwi 2002 21:47 7875 32
REKLAMA
  • #1 9882
    Kurtion
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Udało mi się naprawić elektronikę tego magnetowidu, zasilacz i parę innych drobiazgów. Mam ogromny problem natomiast z mechanizmem, w serwisówce oryginalnej od Panasonica nie ma nic jak naprawić wyregulować mechanizm magnetowidu, może ktoś z Was posiada stosowne dokumentacje lub sugestie jak naprawić mechanizm, jest rozregulowany szczególnie pomocne byłoby jak ustawić przełącznik kółko MODE ! ?
  • REKLAMA
  • #2 9930
    czeslaw
    Poziom 12  
    No to masz poważny problem, ten mechanizm ustawia się bez zespołu ładowania kasety. Mam opis tego mechanizmu (wykonanie w dwu wersjach) ale jakość jest taka, że może nic nie wyjść ze skanowania. Jeżeli skan będzie czytelny to jutro Ci wyślę. Napisz czy Masz Corela - pliki są małe.
  • #3 10644
    Kurtion
    Poziom 22  
    Wyregulowałem mechanizm według instrukcji serwisowej do mechanizmu, jak kaseta jest w środku wszystkie zębatki są tak suatawione jak było na rysunkach w serwisówce. Kaseta poprawnei wchodzi i wychodzi nic się nei blokuje i magnetowid nie wyłącz, lecz nie działą ani przewijanie a ni play żadne funkcje oprócz eject, a po 10 minutach gaśnie wyświetlacz. Trzeba wyłączyć magnetowid odczekać i ponownei włączyć. Proszę o pomoc w naprawie. Przełącznik Mode jest na 99 % poprawnie ustawiony.
  • #4 10659
    Kurtion
    Poziom 22  
    Jeszcze jedna ważna informacja. Przy naciśneiciu "eject" kiedy kaseta jest w środku kabiny głowica przez chwilę się kręci kiedy kaseta wyskoczy zatrzymuje się.
  • #5 10716
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Poprawnie wykonana funkcja ładowania kasety jeszcze nie świadczy o poprawnym złożeniu mechanizmu.Na Twoim miejscu powtórzyłbym całą procedurę montażu.Sprawdź połączenia elektryczne przełącznika funkcyjnego.Obroty dysku wizyjnego podczas "EJECT" to prawidłowy objaw.Wyłączanie się zasilacza(gaśnie wyświetlacz) świadczy o jego przeciążeniu.Nie piszesz co robiłeś w zasilaczu i w elektronice.
  • #6 10772
    Kurtion
    Poziom 22  
    Zasilacz byl przeze mnei naprawiany, wymeinilem wszystkie elektrolity. Reszta elektroniki chyba oki, sprawdzony styki przełącznika mode. Powtórzzę jeszcze raz regulacje i złoże mechanizm od początku. Zastanawiam się tylko czy powineinem zacząc od windy czy dopiero skączywszy cały mechanizm założyć windę ?
  • #7 10777
    Kurtion
    Poziom 22  
    Walczę ztym mechanizmem już 2 dni i w życiu nie widziałem bardziej zakręconego, zastanawiam się czy może coś ejst uszkodzone ale niby jest wszystko oki, doszedłem już do takiego momentu że wszustko prawie działało tzn. p. wciskałem play po pomyślnym włożeniu kasety ,widełki wyciągały taśmę głowica się kręciła ruszył Capstan z tym że kółko mode dalej się obracało przez co przestał odtwarzać następnie cofnęło się i tak co chwile. Piszcie wszystko co mogloby mi pomoc w złożeniu tego koszmernego mechanizmu !
  • REKLAMA
  • #8 10779
    vitel
    Poziom 14  
    Ocena: 2

Windę najlepiej zakładać na końcu,po zsynchronizowaniu całęgo mechanizmu.Trzeba go cofnąć wstecz do oporu, a następnie w przód, tak żeby koło zębate napędzające windę obróciło się o 360 stopni.Teraz można założyć windę w ten sposób aby pierwszy ząb listwy zębatej na windzie trafił w 5 ząb na kole zębatym po znaczniku.

• #9 10796
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Nie Ty pierwszy męczysz się z tym mechanizmem.Wylutuj przełącznik funkcyjny i spróbuj go zregenerować(lub wymień),to ważne aby był sprawny.Sprawdź zębatki które współpracują bezpośrednio z kołem zębatym ładowania. Tu działają największe siły i zębatki ulegają uszkodzeniom.Oglądnij dokładnie,nawet dwa,trzy odkształcone ząbki będą powodować samoczynne przestawianie się poprawnie złożonego mechanizmu.Oglądnij je dokładnie.Sprawdź jakość zawleczek sprężynujących mocujących zębatki na osiach,jeśli są za luźne to następuje przestawianie się mechanizmu.Opis montażu windy(obowiązkowo w końcowej fazie montażu) który podał VITEL jest poprawny,chociaż dałbym głowę,że chodzi o 2-gi zab.Powodzenia!
  • #10 11446
    Kurtion
    Poziom 22  
    Mechanizm wkońcu udało mi się zlożyć za drugim razem, na początku wydaje się trudny potem jednak jest dużo łatwiej.Prawie wszystko działa dobrze. Zdarza się czasem, że wyświetlacz się wyłącza i nie można wtedy nacisnąć żadnego klawisza, żaden nei działa, tak jakby procek był odłączony. Co to może być ? Myśle że może zasilacz, dużo w nim wymieniłem lecz nie wszystko :smile:
    No i nagrywa słabo obraz poszarpany jakby troszke nie strackingowany. Myślę, że to głowica, zwłaszcza że dużo on nagrywał. Proszę o odpowiedź i pomoc
  • #11 11453
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Muszę powrócić do początku,co było powodem,ze naprawiałeś zasilacz?był martwy czy inne objawy? i dlaczego wziąłeś się za mechanikę czy była w rozsypce czy ktoś grzebał? Może to mnie naprowadzi bo narazie czarno to widzę.
  • #12 11463
    Kurtion
    Poziom 22  
    Mechanika sie przestawila wiec trzeba było ja jeszcze raz zlozyc tak tez uczynielem. Zasilacz natomiast dawał wyższe napięcia i padała dioda zenera. Doszedłem do wniosku że za to odpowiedzialne są elektrolity w sekcji pierwotnej. Dioda juz wtedy nie padał i bylo oki. NAstepnie zobaczyłem, że nie wszystkie funkcje działały odrazu po włączeniu do kontaktu. Okazało się też ze po wlozeniu wtyczki do kontaktu wyswietlacz raz wyswietla raz nie i dopiero po nagrzaniu wracalo wszystko do normy. Powodem był elektrolit jak się nei myle 330 uF napiecia 5V i 6V miały tętnienia. Było wszystko oki do czasu kiedy zlożyłem mechanikę i mogłem uruchomic taśmę. Myślę, że pod wpływem wiekszego obciązenia coś teraz w tym, zasilaczu jeszcze pada. Objaw jest następujący wszystko działa. Jeżeli wideo jest na "off" może pracować cąły czas wyświetlacz nie gaśnie i można wszystko obsługiwać, jeżeli włącze na "on" i pojawia się obraz z tunera też ejst chyba wszystko oki, przez 3 godziny chodziło, ale jezeli włącze kasete to różnie ale najczesciej po 20-40 minutach gasnei wyswietlacz i sa nie aktywne zadne przyciski, w tym momencie muszego odlaczyc od kontaktu i odczekac jakies 1-2 minut. Dodam tylko, że po wyłączeniu wyświetlacza i nieaktywnosci guzikow tasma dalej jest odtwarzana z poprawnym dzwiekiem i obrazem. Odpowiedz mi jeszcze na pytanie z tym nagrywaniem. Chce sie upewnic ze to glowica wizyjna. Zgory dzieki i sorki za tak dlugiego posta lecz musialem Ci wszystko od poczatku powiedziec !
  • #13 11474
    Kurtion
    Poziom 22  
    Wyjąłem zasilacz obejrzałem go , wymienione są wszystkie elektrolity z wyjątkiem 82/400 to ten duży, podłączyłem oscyloskop i nie ma tetnien na 5, 6 i 12 V bo chyba to tylko te napięcia mogą wchodzić w grę. Jak narazie wysweitlacz się nie wyłączył więc jeszcze nie mogę stwierdzić czy są jakieś zmiany w jakości napięc.Zauważyłem że nie działa "counter" ale tylko na przewijaniu w obie strony,na playu i na play z podglądem w obie strony jest oki, dlaczego ?
  • #14 11476
    Kurtion
    Poziom 22  
    Poruszałem tym kondensatorem 82/400 podmuchałem i chuchalem :smile: i teraz jak narazie działa, chyba go wymienię i myslę że nie zaszkodzi jak wstawię 100/400.
    Zastanawiam sie co jeszcze z nagrywainiem. Czy to aby głowica. Dzwięk nagrywa i odtwarza poprawnie, obraz odtwarza zawsze poprawnie natomiast nagrywa czasem zaśnieżony czarnobiały , czasem tylko fragment ładny najczęściej dół a góra zaśnieżona, czasem jest nawet w miarę ładny tak jakby czasem byl mocno "niestrackingowany". Proszę o Twoje sugestie, głowice są czyste !
  • #15 11478
    Kurtion
    Poziom 22  
    Dziwne wyczyściłem głowice tym razem lakierem do paznokci i obraz na LP jest idealny a na SP taki sobie, czemu ? Jak narazie zasilacz działa dobrze. Tak się zastanawiam powodem tej usterki wyłączania wyświetlacza podczas nagrzania chyba może być tylko kondenstator ? A może to dioda D1111 ma upływność. Kondenstaor 330/10 na tej gałęzi wymieniony.
    Proszę o wszystkie możliwe podpowiedzi.
    Po wyjęciu zasilania tylko poruszalem tym 82/400 i dmuchnalem by kurz wyleciał, lecz chyba powienienem coś wymienieć a nie tak to zostawić :smile:
  • REKLAMA
  • #16 11577
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Chyba zmywaczem do paznokci,chociaz i to błąd w sztuce.Obowiązkowo spirytusem a jeszcze lepiej izopropylowym(b.lotny).
    Jezeli na wstępie mechanika była przestawiona,to może i teraz przestawia się.Przecież zaden z elementów mechaniki nie został wymieniony.
    Co to znaczy,ze wyświetlacz wyłącza się,czy jest całkiem ciemny?Po włączeniu wtyczki do sieci powinny wyświetlić się tylko zerowe wskazanie zegara a dopiero po włączeniu ON wyświetla się reszta. Mówisz,że po wyłączeniu się wyświetlacza i braku aktywności klawiatury taśma jest dalej odtwarzana. To oznacza,że zasilacz dalej pracuje natomiast przestaje pracować timer ale wtedy wyświetlacz będzie ciemny,ajeżeli tak to czy jest zasilanie -29V?
    82uF/400V rzadko traci pojemność(pracuje pod częstotliwością sieci).Natomiast fakt że licznik(counter)nie pracuje przy przewijaniu może tylko świadczyć o źle złożonej mechanice.Bo jaka jest różnica między przewijaniem,PLAY`em i podglądem z pozycji tego licznika?Impulsy zliczające pochodzą od transoptora znajdującego się pod prawym talerzykiem,i jeżeli on się obraca to impulsy REEL PULSE są podawane do procesora.Natomiast jedyne co zmienia się "elektrycznie" przy przewijaniu,PLAY i podglądzie to połozenie przełącznika funkcyjnego(MODE SWITCH)a ono zależy od poprawnie złożonej mechaniki.
    Jeżeli głowice wizyjne są zużyte to w PLAY obraz da się oglądac,natomiast po nagraniu obraz będzie zaśnieżony.Objawy o których wspominasz mogą występowac z innych przyczyn.Ważny tutaj byłby pomiar indukcyjności głowic,ale myślę że nie dysponujesz takimi możliwościami.Miałem przypadek kiedy tylko jedna z głowic była uszkodzona ("zatkana")i objawy były podobne do Twoich.Pamiętaj,że na LP pracują inne głowice,wtedy PLAY będzie idealny.
  • #17 11583
    Kurtion
    Poziom 22  
    Mechanika przestaswila sie, ale głównie slimak od rolki dociskowej, testuje usilnie od kilku dni i wsyztko działa suuper, zębatki wszystkie oki ząbki normalne switch mode działa wszystkie funkcje działają a tylko nie działa counter podczas przewijania więc nie ma chyba możliwości by był źle złożony mechanizm. Zasilacz już zrobiłem, wymieneiłem elektrolity i polutowłem luty by nie występowały żadne zimne i jest oki. Głowice wtedy wymienię, zastanawiam się czy można kupić same głowice czy trzeba cały dysk z głowicami ?

Zastanawia mnie tylko ten counter, a może coś ze switch mode ?Faktem jest że switch mode inaczej jest ułożony na przewijaniu a inaczej na play'u może jakieś ścieżki w nim padły. Co o tym sądzisz ?
  • #18 11594
    Kurtion
    Poziom 22  
    Testowałem wideo puściłem taśme 240 minut wszystko oki, lecz counter nie działa już i na play i na play z podglądem. Jest to dosyć ciekawe, bo impulsy dochodzą bo nie wyłącz mechanizmu, gdy taśma się przewija to się na końcu zatrzymuje więc impulsy z lewego talerzyka muszą dochodzić. Nie są tylko wyświetlane. Dlaczego ???? Proszę o pomoc !
  • #19 11595
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Wymiana całego dysku z głowicami.
    Sygnały z MODE SWITCH są podawane na p.73 i p.74 procesora(SYSCON).Dla przewijania:stan logiczny na p.73-H,na p.74-M; dla PLAY i podglądu:stan logiczny na p.73-L,na p.74-H. Jeżeli są inne to źle pracuje przełącznik funkcyjny.A co z wyświetlaczem?
  • #20 11596
    Kurtion
    Poziom 22  
    NIESTETY ZDARZA SIĘ JEDNAK ŻE TEN WYŚWIETLACZ GAŚNIE. JEST TO TAKI OBJAW , ŻE PODCZAS WŁĄCZANIA RÓŻNYCH FUNKCJI, PRZEŁĄCZANIA ALE PO DOŚĆ DŁUGIM DZIAŁANIU WIDE'A WYŚWIETLACZ STAJE SIĘ CIEMNY, MARTWY, NIE SĄ WYŚWIETLANE NA NIM ŻADNE ZNAKI I KLAWIATURA NIE EJST WTEDY AKTYWNA. tE DWIE RZECZY SĄ CHYBA ZE SOBĄ POWIĄZANE. zASILACZ WRĘCZ NA 99 % UWARZAM, E EJST SPRAWNY. PROSZĘ O POMOC, WSZYSTKIE MOŻLIWE USTERKI !
  • #21 11598
    Kurtion
    Poziom 22  
    Odkryłem coś ważnego i bardzo zaskakującego. Counter posówa się gdy taśma jest nagrana gdy jest obraz, gdy jest pusta, czysta counter stoi w miejscu, tak samo przewijanie w obie strony nie występuje wtedy obraz. O co to może chodzić ? W ciągu kilku godzin eksplatowania widea, wyświetlacz zgasł narazie raz i za chwilę się włączył, jest słyszalny wtedy taki charakterystyczny brzęg taki jak tuż po włączeniu wtyczki do kontaktu, chyba ten dzwięk wydaje z siebie wyświetlacz. Wyświetlacz wtedy był zupełnie ciemny i chyba jest napięcie - 29V, sprawdzałem wcześniej gdy ta usterka występowała częściej.
  • REKLAMA
  • #22 11599
    Kurtion
    Poziom 22  
    Zastanawiam się jeszcze dlaczego pytałeś o -29V pewnie dlatego że wyświetlacz korzysta z tego napięcia. Z tym, że klawiesze też nei działają wtedy. I tu wtedy wchodzą napięcia5v i 6V. Z tym że zasilacz jest na 99% w stanie bardzo dobrym. To może wskazywać na Timer. Proszę o opinie, co zrobić i jak do tego się zabrać ?
  • #23 11609
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Z licznikiem jest OK!.W tym modelu widocznie impulsy dla licznika są pobierane z głowicy CTL,a nie jak pisałem z transoptora.SORRY! Jezeli taśma nie jest nagrana to ich nie ma a przy przewijaniu taśma nie dotyka głowicy CTL.Mechanizm będzie się wyłączał przy braku obrotów lewego talerzyka,a taśmę na końcu przewijania zatrzymuje czujnik krańcowy.
    Brak aktywności klawiatury i ciemny wyświetlacz świadczy o tym,że przestaje pracować timer,trudno powiedzieć dlaczego. Do pracy wyświetlacza potrzebne jest napięcie -29V oraz napięcie żarzenia:DC ok.3,6V.
  • #24 11659
    Kurtion
    Poziom 22  
    Doszedłem od tego czemu eni działa counter. Jak jest taśma czysta to to jets normalne, bo nie ma impulsów synchronizacji i głowica ctl nie ma ska ich wziąśc, natomiast podzcas przewijania taśmy nagranej licznik się nie przesówał, ponieważ dzwignia wyciagająca ma ułamany ząbek i trzeba ją wymienić przez to taśma podczas przewijania nie przesówała sie po głowicy ctl a powinna. Zaraz będe wymieniał dysk wizyjny i sprawdzał zasilacz. Może masz taką dzwignie wyciągającą i mógłbyś mi ją sprzedać ?
  • #25 11670
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Wszystko co piszesz to prawda.Mam oryginalną dźwignię o nr VXL1856,sprawdż w instrukcji serwisowej(może występować pod nr VXL1857-bez sprężyny).Na rysunku złożeniowym ma nr 39.
  • #26 11691
    Kurtion
    Poziom 22  
    Wydaje mi się, że naprawa tego Pnassonica zbliża się ku końcowi. zasolacz oki, już nic nie gaśnie, dzwignię jutro wymienię. Wymieniłem dysk zamontoałem oczywiście poprawnie uwzględniając kolejność głowic. Obraz na SP i LP normalny, ładny wszystko prawie oki, tu mała niespodzianka, nagrywalem z różnych kanałow z tv i okazuje się, że z niektórych nagrywa dobrze a z niektórych obraz lekko przesówa się w lewo i prawo widać to na logo programu, chće nadmeinić że przesuniecia są minimalne i znikają kolory raz są a raz nie zarówno na SP i LP. Kanały są nadawane dobrze jak przełącze na inny kanał jest oki, zarówno z tunera jak i z zewnętrznego źródła. Zakłoćeń żądnych nie ma z wyjątkiem zaniku kolorów i lekiego drgania na boki, dźwięk normalny. Cały tor przesówu taśmy wyczyszczony. Proszę Cię o poradę co to może być. Mam nadzieję, że to tylko jakaś regulacja :smile:
  • #27 11693
    Kurtion
    Poziom 22  
    Dodam jeszcze, że odtwarzanie jest idealne każdej kasety naganej na innym magnetowidzie zarówno w SP jak i LP
  • #28 11708
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Poddaję się,sorry!
  • #29 11713
    Kurtion
    Poziom 22  
    Proszę wszystkich o pomoc w rozwiązaniu dosyć zawilego kłopotu. Głowica wideo została wymieniona, obraz i dzwięk przy odtwarzaniu jest super, przy nagrywaniu dźwięk też, lecz z obrazem jest drobny kłopot. Wszystkie kanały odbieram z kablówki. Przypadek, który zaraz opiszę występuje i z tunera magnetowidu jak i z sygnału doprowadzonego do line in np. z telewizora. Jak nagrywam zarówno w SP i LP z niektórych programów np. TVN , TVP 1 to obraz jest super, nei drży, kolory są stabilne i ładne, natomiast jak nagrywam z innych kanałów np. MTV, VH1 to obraz lekko drży na boki w lewo i prawo i kolory znikają, regularnie pojawiają się i znikają, dźwięk bez zastrzeżeń. Prosze wszystkich o różne propozycje i podpowiedzi co to może być i jak to wyregulować.
  • #30 11744
    Kurtion
    Poziom 22  
    Rozwiązałem problem. Trzeba było przekręcić dwa obroty duża cewką z rdzeniem w układzie luminance i chrominance, kolory są teraz normalne przy nagrywaniu ze wszystkich kanałów i źródeł. Z tą dzwignią do wyciągania taśmy przy przewijaniu nie powinno być chyba kłopotu. Jutro napiszę czy wszysto się udało. Chcę podziękować wszystkim za pomoc szczególnie oldboy'owi

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regulacji i naprawy mechanizmu oraz przełącznika funkcyjnego MODE w magnetowidzie Panasonic NV-G45. Mechanizm wymagał wielokrotnego demontażu i precyzyjnego złożenia, zwłaszcza synchronizacji koła zębatego napędzającego windę, którą należy montować na końcu po zsynchronizowaniu całego mechanizmu. Problemy obejmowały nieprawidłowe działanie funkcji przewijania i odtwarzania, samoczynne obracanie się koła MODE oraz wyłączanie się wyświetlacza i klawiatury, co wskazywało na przeciążenie lub usterkę zasilacza. Po wymianie elektrolitów i naprawie zasilacza pojawiły się dalsze problemy z licznikiem (counter), który nie działał podczas przewijania z powodu uszkodzonej dźwigni wyciągającej taśmę, co uniemożliwiało kontakt taśmy z głowicą CTL odpowiedzialną za impulsy synchronizacji. Po wymianie dźwigni licznik zaczął działać poprawnie. Problemy z jakością nagrywania obrazu (drgania, zaniki kolorów) rozwiązano przez regulację cewki z rdzeniem w układzie luminance i chrominance. Wskazano, że do prawidłowej pracy wyświetlacza niezbędne jest napięcie -29V oraz napięcie żarzenia około 3,6V. Zalecano regenerację lub wymianę przełącznika funkcyjnego MODE oraz dokładne sprawdzenie zębatek i sprężyn mocujących, które mogą powodować samoczynne przestawianie mechanizmu. Ostatecznie po wymianie uszkodzonych elementów i regulacji mechanizmu urządzenie działało prawidłowo, z poprawnym odtwarzaniem i nagrywaniem obrazu oraz dźwięku.
REKLAMA