logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z odtworzeniem pliku word . Jak go otworzyć. Pomocy !!!

Matty616 16 Maj 2012 11:21 39126 11
REKLAMA
  • #1 10901976
    Matty616
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    mam duży problem z plikiem docx. Wczoraj zapisałem pracę w wordzie i dzisiaj nie mogłem jej otworzyć. Plik zajmuje ponad 1,5mb ale jest napisane przy otwieraniu, że są problemy z jego zawartością. Próbowałem naprawiać różnymi programami ale to nic nie dało. Zmieniłem rozszerzenie na zip i tego też nie dało rady naprawić. Jak by ktoś mógł pomóc to będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 10902024
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Tutaj nie ma co naprawiać. Po prostu posiadasz Office 2007/2010, które mają zmienione rozszerzenie z doc na docx przez co dla starszych wersji plik jest nieczytelny. Wejdź w opcje programu i poszukaj - tam gdzieś jest taka opcja, że można ustawić czy w doc ma się zapysiwać czy docx. Inną metodą jest wybranie zapisz jako i z listy zapisz jako plik wybrać tryb zgodności z Office 97-2003(doc), czy jakoś tak i będzie ok, jednak ten sposób ma taki minus, że musisz to robić za każdym razem, tak więc lepiej poświęcić odrobinę czasu i zmienić w opcjach zeby od razu zapisywał do doc.
  • #3 10902051
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 10902054
    Matty616
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie. Po kliknięciu na .docx wyskakuje komunikat że sa problemy z jego zawartością i nie można otworzyć pliku. Mam office 2007 i cały czas tylko na tym pracuję. Także według mnie coś jest uszkodzone w pliku.
  • REKLAMA
  • #5 10905060
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Jeszcze raz powtarzam - nic nie jest uszkodzone, bo Office 2007 ma właśnie taki format zapisu i tylko w nim otworzysz ten plik. Aby był czytelny dla starszych wersji, musisz otworzyć go w 2007, wybrać zapisz jako i wybrać zapis do doc.
  • #6 10922005
    jack-c
    Poziom 11  
    Format .docx to format Open Office'a.
    Standardowy format Worda to .doc.
    Często w firmie dostaję pliki w formacie .docx i... przy próbie
    ich otwierania (a ktoś zapisał je w Open Of.) poprzez Word'a
    lub... nawet Open Of. właśnie potrafią się uszkodzić.
    Robię sobie kilka kopii pliku i próbuję otwierać albo w Wordzie
    (konwertując i zapisując potem jako .doc) albo (na drugim komputerze)
    poprzez Open Office'a i zapisać jako coś innego niż .docx.
    Format .docx moim zdaniem jest niedopracowany.

zobacz również tu:
    Open Office vs Microsoft Office

Moderowany przez jankolo:

• #7 10922561
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    jack-c, dlaczego wypisujesz bzdury?
  • REKLAMA
  • #8 10922952
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Guzik prawda, Word miał format zapisu doc do wersji 2003. Od 2007 Word domyślnie ma docx, ale jak pisałem w opcjach można sobie zmienić na doc aby właśnie zapewnić kompatybilność ze starszymi wersjami.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak nie wierzysz, to sobie sam zobacz: http://www.docx.net/
  • #9 10923292
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Matty616, zgadzam się z tobą, że masz uszkodzony plik.
  • #10 10927402
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 961
    Witam.
    Jeśli możesz, to wrzuć ten plik na Forum, może uda się coś z niego wydobyć.
    Pozdrawiam
  • #11 10931201
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Spróbuj poszukac ukrytych plików w tym folderze i zobacz, czy przypadkiem nie ma tam jego poprzedniej wersji. Wyskakuje ci błąd, że jest problem z zawartością, ale czy word nadal otwiera ten plik?

@.Jack-c co za bzdury wypisujesz, że .docx jest plikiem OpenOffice. Jest to natywny plik Worda. Nawet pliki .doc w nowszych wordach są odczytywane w trybie kompatybilności. Plikami OpenOffice i LibreOffice są pliki .odt. Obydwa formaty są otwarte.

@MattY 616, czy domyślasz się czemu masz problemy z tym plikiem? Nie zawiesił ci się Word, a ty przypadkiem nie zrestartowałeś komputera lub wymusiłeś zamknięcia worda?
    Czy próbowałeś otworzyć ten plik poprzez LibreOffice? Jak próbowałeś naprawić ten plik? Czy zapisałeś gdzieś wersję zapasową, której nie ruszałeś programami naprawczymi?

Jeśli w dokumencie jest tylko tekst, to zawsze możesz go wydobyć z takiego dokumentu.

Spróbuj użyć tej strony http://www.zamzar.com/, by przekonwertować plik na inny format.
  • #12 11589141
    Jasyr1
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Nie pytajcie mnie dlaczego i jak to działa, ale jest sposób na odzyskanie tego dokumentu, chociaż nie w stanie idealnym (nienaruszonym). Przynajmniej mi się udało.

Oto co zrobiłem:
    Skorzystałem z wymienionej już wyżej strony Zamzar, przekonwertowałem plik na *.odt, następnie otworzyłem w wordzie (aż się zdziwiłem, że word może otworzyć plik open office'a).
    Wykresy miałem z innymi etykietami a nie wszystkie tabele były pokolorowane, ale ogólnie wyglądało mniej więcej przyzwoicie a, na czym mi najbardziej zależało, zachowane zostały komentarze do dokumentu.

Może to komuś pomoże...

A - właśnie. Można jeszcze otworzyć (przynajmniej w moim przypadku tak było) w wordzie 2010. Ja osobiście skorzystałem z wersji online. Problem w tym, że nie dałem rady ściągnąć z powrotem pliku na dysk tak, żebym mógł go uruchomić na komputerze w wordzie 2007. Ale dla ludzi postawionych pod ścianą może i dalsze edytowanie dokumentu na stronie microsoftu może być wybawieniem.

Innym sposobem jest otwarcie pliku w wordpad'dzie.

Tylko zaznaczam - w moim przypadku to podziałało, a symptomy miałem takie, jak opisane na forum, ale nie koniecznie musi to zadziałać u innych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z otwarciem pliku .docx, który został zapisany w programie Microsoft Word 2007. Po próbie otwarcia pliku pojawia się komunikat o problemach z jego zawartością. Użytkownik próbował różnych metod naprawy, w tym zmiany rozszerzenia na .zip, co nie przyniosło rezultatu. W odpowiedziach zasugerowano, że plik może być uszkodzony, ale także, że problem może wynikać z niekompatybilności z starszymi wersjami Worda. Rekomendowano użycie Open Office lub LibreOffice do otwarcia pliku, a także konwersję pliku na inny format za pomocą strony Zamzar. Użytkownicy podkreślili, że format .docx jest natywnym formatem Worda, a starsze wersje Worda mogą mieć trudności z jego odczytem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA