logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd BIOS AMI na MSI K9A2 CF - 4 dźwięki, kod E2, co oznacza?

_MANTIS_ 18 Maj 2012 19:07 2035 9
REKLAMA
  • #1 10910865
    _MANTIS_
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Od jakiegoś czasu zauważyłem, że podczas uruchamiania PC wydobywają się dźwięki, które wskazują na jakiś błąd BIOS.

Płyta główna: MSI K9A2 CF

Na początku były to 3 dźwięki a teraz są 4. Są to krótkie dźwięki ale różnią się trochę tonem (niewiem czy to ma znaczenie).
    Znalazłem w internecie opis dźwięków biosu ami ale dowiedziałem się tylko że jest to problem z ramem albo procesorem i nic poza tym.
    Kupiłem sobie kartę diagnostyczną, która pokazała błąd E2, który jest opisany: "Initialize DMA and interrupt controllers"
    Teraz co mam zrobić żeby pozbyć się błędu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10910983
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4893
    Podaj pełną specyfikację komputera, daj screeny ze wszystkich zakładek programu CPU-Z w tym SPD dla każdego, zajętego slotu RAM. Przykład.
  • REKLAMA
  • #3 10916397
    _MANTIS_
    Poziom 12  
    Płyta Główna: MSI K9A2 CF
    CPU: AMD Phenom 9550 Quad Core 64bit
    Grafika: MSI R4850-2D512-OC 512MB GDDR3 1986MHz
    RAM: Kingston 2x2GB Dual Channel (KVR800D2N5/2G)
    HDD:
    1) SAMSUNG HD502IJ 500GB SATAII (2 partycje, 1 systemowa)
    2) Maxtor 6Y120M0 120GB ATA
    3) ST3120026A 120GB ATA
    Zasilacz: 4Life 450W

Screeny CPU-Z:

Błąd BIOS AMI na MSI K9A2 CF - 4 dźwięki, kod E2, co oznacza? Błąd BIOS AMI na MSI K9A2 CF - 4 dźwięki, kod E2, co oznacza? Błąd BIOS AMI na MSI K9A2 CF - 4 dźwięki, kod E2, co oznacza? Błąd BIOS AMI na MSI K9A2 CF - 4 dźwięki, kod E2, co oznacza? Błąd BIOS AMI na MSI K9A2 CF - 4 dźwięki, kod E2, co oznacza? Błąd BIOS AMI na MSI K9A2 CF - 4 dźwięki, kod E2, co oznacza? Błąd BIOS AMI na MSI K9A2 CF - 4 dźwięki, kod E2, co oznacza?

W załączniku znajduje się raport z programu

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [DriverMSG]
    Załączniki:
    • raport.rar (9.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 10916859
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4893
    1-Sprawdzić ewentualnie/lub wymienić baterię bios.
    2-Wgrać nowszy bios płyty gł. (BDW- twojego procesora nie ma na liście obsługiwanych).
    3-Sprawdzić miernikiem napięcia zasilacza lub wymienić zasilacz na inny markowy.
  • REKLAMA
  • #5 10917177
    _MANTIS_
    Poziom 12  
    Cytat:
    2-Wgrać nowszy bios płyty gł. (BDW- twojego procesora nie ma na liście obsługiwanych).

Faktycznie nie ma na liście, ale wcześniej błędów nie było. Jeśli chodzi o bios, jest najnowszy - wersja 1D
    Wymiana baterii i zasilacza nic nie zmienia
  • REKLAMA
  • #6 13498055
    _MANTIS_
    Poziom 12  
    Chciałbym powrócić do tematu.
    Chcę sprzedać ten komputer więc zająłem się znów problemem tych dźwięków.
    Okazało się, że dźwięki zależą od podłączonych urządzeń przez USB. Im więcej urządzeń tym więcej dźwięków. Jeżeli odłączę wszystkie pojawia się tylko jeden standardowy dźwięk.
    Teraz pytanie dlaczego tak się dzieje i czy można to jakoś wyłączyć. Szukałem w BIOSie i nic nie znalazłem
  • #8 13514886
    _MANTIS_
    Poziom 12  
    Niestety downgrade BIOSu nic nie zmienia (przeleciałem prawie wszystkie wersje).
    Jednak szukając informacji na ten temat natknąłem się na to:

Cytat:
    On recent MSI boards, (and those from other manufacturers using AMIBIOS) as well as a single loud beep to indicate successful POST, you'll also hear some lower tone beeps. This is just the BIOS notifying you of USB devices connected as it looks for bootable USB devices, and input devices such as keyboards and mice. The number of beeps will change depending on how many USB devices you have connected. If you see the POST screen / BIOS logo and your system boots as normal, then you do not have a problem!

Wygląda na to, że jest to normalne zachowanie.
    Dzięki wszystkim za pomoc
  • #9 13514936
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    _MANTIS_ napisał:
    Zasilacz: 4Life 450W

Jeśli chcesz go sprzedać, lepiej go podmień na markowy i sprawdź, jak system na takowym będzie się zachowywał, żeby kupujący niespodzianki nie miał na starcie.;)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
  • #10 13584352
    _MANTIS_
    Poziom 12  
    OK. Dzięki. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z płytą główną MSI K9A2 CF, gdzie podczas uruchamiania komputera występują dźwięki BIOS AMI, wskazujące na błąd. Początkowo były to 3 dźwięki, a później 4, co sugeruje problem z pamięcią RAM lub procesorem. Użytkownik zainstalował kartę diagnostyczną, która wskazała błąd E2, związany z inicjalizacją kontrolerów DMA i przerwań. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie specyfikacji sprzętu, wymianę baterii BIOS, aktualizację BIOS oraz testowanie zasilacza. Użytkownik zauważył, że liczba dźwięków zmienia się w zależności od podłączonych urządzeń USB, co może być normalnym zachowaniem. Ostatecznie, po próbach z różnymi wersjami BIOS, użytkownik uznał problem za rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA