logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt naprawy dysku zewnętrznego LG HXD5 320 GB po gwarancji - czy warto?

davidstar 19 Maj 2012 11:45 3926 7
REKLAMA
  • #1 10912712
    davidstar
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Chciałbym zapytać ile może kosztować naprawa takiego dysku? (gwarancja niestety przepadła) 1,5 roku temu kosztował chyba 280 zł, (coś koło tego). Czy to się w ogóle opłaca naprawiać ?
    Bardzo proszę Was o odpowiedź, bo szkoda mi tego dysku :/
  • REKLAMA
  • #2 10914743
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Trzeba go wyjąc z zewnętrznej obudowy i zobaczyć jaki jest dysk w środku.
  • REKLAMA
  • #4 10914954
    davidstar
    Poziom 13  
    Wydaje mi się, że uszkodzenie dotyczy elektroniki, które jest skutkiem pomyłkowego podłączenia w przednie gniazdo USB w kompie. Czy taka naprawa zamknie się w 100 zł ? Na tyle mogę machnąć ręką....
  • #5 10915845
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Dysk ma mostek USB jeśli on się spalił to nie elektronika dysku, aby to sprawdzić wyjmij dysk z obudowy i podepnij bezpośrednio.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 10917872
    davidstar
    Poziom 13  
    Nie nie, niczego nie wymieniałem. Po prostu po tamtej awarii zaryzykowałem i zrobiłem format po wcześniejszym odzyskaniu wszystkich danych. Oczywiście musiałem trochę poczekać za nim format " zaskoczył" gdyż jednym ze skutków awarii, było zwieszanie "mojego komputera" nie mogłem żadnych operacji dokonywać w tym oknie dopóki nie odczekałem paru minut. Po formacie wszystko wróciło do normy, zacząłem powoli przerzucać dane z zapasowego twardziela z powrotem na dysk zewnętrzny, doszedłem do 80 GB i znów pojawił się problem: teraz dysk "prosi" mnie o sformatowanie ...... oczywiście wejść w dysk już nie mogę. Mam wrażenia, że ta sytuacja przypomina plaster miodu, w którym 3/4 jego komórek jest bezpowrotnie uszkodzone i jedyne co mogłem zapełnić to te 80 GB . Forumowicze przy naprawie pomagali mi i na koniec wyjaśnili, że tak czy siak ten dysk już do niczego się nie nadaje-jest uszkodzony, rzeczywiście wyszło szydło z worka dopiero po jakimś czasie.
    Ogólnie to już chce go naprawić w serwisie, na własną rękę to już nie ma sensu. 100 zł mogę wyrzucić na ten dysk, ale więcej to chyba nie ma sensu.....
  • #8 10918483
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    1) Dysków się nie naprawia.
    2) 100 zł to by było zbyt piękne aby było prawdziwe.
    3) Wymień dysk (mądry polak po szkodzie)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o koszt naprawy zewnętrznego dysku LG HXD5 320 GB po wygaśnięciu gwarancji. Odpowiedzi wskazują, że naprawa dysków zewnętrznych jest zazwyczaj nieopłacalna, a koszty mogą być wysokie, często przewyższające cenę nowego urządzenia. Wskazówki sugerują, aby najpierw sprawdzić, czy uszkodzenie dotyczy elektroniki, co można zrobić, wyjmując dysk z obudowy i podłączając go bezpośrednio. Użytkownik zauważa, że po formacie dysk ponownie wymagał sformatowania, co sugeruje poważne uszkodzenie. W końcu, większość uczestników dyskusji zaleca wymianę dysku na nowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA