logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szybkość nowych routerów dwuzakresowych, a NAS w sieci WiFi

klos300 05 Cze 2012 10:10 2884 10
  • #1 10969028
    klos300
    Poziom 2  
    Witam,
    Proszę o radę u znawców tematu. Moja sytuacja jest następująca: w chwili obecnej posiadam w swojej sieci stary router b/g, do którego przez wifi podłączony jest jeden laptop (90% używania sieci) oraz sprzęt który w małym zakresie korzysta z łącza wifi (kindle, odtwarzacz multimedialny, enka itp.) - więc na stan obecny szybkość sieci wifi była wystarczająca.
    Planuję jednak rozbudowę sieci o NAS (jakiś Synology) i w związku z tym wąskim gardłem stanie się router. Teraz pytanie, czy korzystając z NAS-a wyłącznie przez laptopa jest sens kupować droższy router dwuzakresowy, czy wystarczy przesiadka na standard zwykły wifi n (w którym podejrzewam, że przesyły przez sieć wyniesie około 10 MB/s). Czy kupując dwuzakresowy router realny przesył zwiększy się dwukrotnie? Pomijam tu specyfikę mieszkania i innych zakłóceń. Router będzie w tym samym pokoju. Laptop posiada kartę wifi n.
  • #2 10969440
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 740
    Cytat:
    Czy kupując dwuzakresowy router realny przesył zwiększy się dwukrotnie?

Nie bo dla 5GHz musisz mieć osobna kartę sieciową kompatybilna z ta częstotliwością, a karty 2.4GHz nie są kompatybilne z 5GHz.

5GHz jest użyteczne jeśli w otoczeniu masz strasznie dużo sieci na 2,4GHz co powoduje zakłócenia.
  • #3 10969531
    klos300
    Poziom 2  
    Czyli jednym słowem nie mam co liczyć na zwiększenie przepustowości przy sieci z jednym laptopem i skupić się na zakupie dobrego, zwykłego routera klasy "n", który pracuje na częstotliwości 2,4 GHz?
    Już nie będę zaśmiecał pytaniami o najlepszy router itp. bo tego pełno na forum, ale czy mogę dostać nazwę jakiegoś przykładowego modelu, który do moich potrzeb byłby wystarczający? Na podstawie jego parametrów wyszukam sobie już taki, który będzie mi odpowiadał.
    Dzięki za pomoc.
  • #4 10969590
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 740
    Szukaj jakiegoś z 300N czyli anteny 3r3t lub 2r2t - można by tutaj wiele wymieniać:
    - RT-N15U
    - RT-N16
    - RT-N66U (dwuzakresowy - mocna jednostka)
    coś z TP-Link
    - TL-WR2543ND (dwuzakresowy)
    - TL-WR1043ND
    itd...
  • #5 12831349
    pitron
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Odświeżam trochę temat.
    Mam zamiar kupić tani serwer NAS Zyxel NSA310.
    Używam 2 routerów ze standardem N: TPlink 3420 i MT RB951G-2HnD.
    Na obu udało mi się uzyskać 150Mbit, z racji portów Gbit NAS podłączę do Mikrotika.
    Czy 150Mbit wystarczy żeby to działało w mirę przyzwoicie?
    Chodzi mi o realne odczucie suche liczby mi nie wystarczą...
  • #6 12831651
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Powinno wystarczyć, choć to kwestia bardzo względna.
  • #7 12831837
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5708
    W jaki sposób uzyskałeś 150Mb/s na routerze z pełnym N? Wyniki powyżej 100Mbps to już OK. Oczywiście w pobliżu routera. Dalej oczywiście dużo gorzej. Jak daleko od NAS chcesz uzyskać WiFi? Będziesz korzystał z plików HD o wysokim bitrate?. Jeśli tak to nic nie zastąpi kabla, przy Gigabitowym LAN najlepiej 6 kategorii.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 12832006
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Nie ma co przesadzać z tymi wymaganiami odnośnie HD - rzadko który materiał wymaga transferu 20Mb/s.

Wyższy transfer to raczej kwestia wygody przy kopiowaniu dużych plików.
  • #9 12834409
    pitron
    Poziom 24  
    No właśnie DLNA chodzi dosyć dobrze, ale martwi mnie ściąganie plików.
    Akurat TV i NAS będą podpięte kablem.
    Zastanawiają mnie urządzenia mobilne.
    Co masz na myśli z pełnym N, chyba trudniej będzie uzyskać pełne 300Mbit niż 150Mbit.
  • #10 12834529
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5708
    Nie uzyskasz pełnego 300Mb/s. To ruch sumaryczny w dwie strony, wyniki około 120Mb/s w jedną gdy komputer stoi w tym samym pomieszczeniu obok. Im dalej i więcej ścian tym gorzej. TV z NAS po Gigabit da radę z najlepszymi HD. Kopiowanie plików z kompa na NAS po WiFi jeśli będzie on w tym samym pomieszczeniu powinno dać radę. Jeśli ciągniesz coś z neta to NAS mają swojego klienta i pomijasz kompa, wszystko od razu idzie na dysk NAS-a. Jeśli masz duże ilości do przerzucenia z kompa na dysk NAS -a to zrób to przez kabel. Tak na marginesie NAS-y Zyxela nie są demonami szybkości, mam NSA-221 to coś wiem na ten temat. Do zastosowań domowych wystarczą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 12834771
    pitron
    Poziom 24  
    220zł za zyxela jest ok, ale gdyby wybrać dwudyskowy synology + nowe dyski przynajmniej po 1TB to się z tego robi 1500zł. Lekkie prze inwestowanie.

Skoro Zyxel jest wolny to może ktoś poleci sprzęt do max 400zł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup nowego routera w związku z planowanym wprowadzeniem serwera NAS (prawdopodobnie Synology) do swojej sieci WiFi. Obecnie korzysta z routera b/g, co ogranicza prędkość transferu, zwłaszcza przy większym obciążeniu. W odpowiedziach podkreślono, że dla jednego laptopa nie ma sensu inwestować w drogi router dwuzakresowy, a wystarczy model klasy N działający na 2,4 GHz. Użytkownicy polecają modele z antenami 3r3t lub 2r2t, takie jak RT-N15U, RT-N16, RT-N66U oraz TP-Link TL-WR2543ND i TL-WR1043ND. W kontekście NAS, osiągnięcie prędkości 150 Mbit/s jest uznawane za wystarczające, jednak dla lepszej wydajności zaleca się korzystanie z połączenia kablowego, zwłaszcza przy dużych plikach HD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA