logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat sterownika PWM TTL dla odbiornika 8,49Ω, 12V - opis działania układu

Lukk77 10 Cze 2012 12:09 2630 6
REKLAMA
  • #1 10985707
    Lukk77
    Poziom 2  
    Witam, potrzebuję schemat sterownika PWM w technologii TTL, do którego podłączony zostanie odbiornik o rezystancji 8,49 om, napięcie zasilania odbiornika 12V. Prosiłbym także, w miarę możliwości, po krótce opis działania układu.

Z góry wielkie dzięki za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 10986934
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    No cóż, gotowca nie dostaniesz na Elektrodzie, ponieważ większość pracy powinieneś zrobić sam. Ja przez przekorę i dla sprawdzenia efektów, pokolegowałem się z Google, np. "Generator PWM TTL" i jest co nieco do poczytania. Nakieruję Cię jednak trochę - szukaj też "Generatora Przestrajanego Napięciem" w realizacji TTL oraz tzw. układów sprzęgających (pośredniczących) TTL. Reszta jest po Twojej stronie.

Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #3 10987386
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Lukk77 napisał:
    potrzebuję schemat sterownika PWM w technologii TTL

A po co zajmowac się tak starą technologią?
    Nie prościej użyć 555 albo wręcz któregoś ze specjalizowanych układów?
  • #4 10987734
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6074
    TTL to technologia z lat 70-tych ubiegłego wieku, istnieje tylko jedna tak zacofana instytucja, żeby coś takiego wymyślić - szkoła(może być wyższa).

Ciekawe co autor zadania miał na myśli, ja widzę dwie możliwości realizacji cyfrową i analogową.
  • REKLAMA
  • #5 10987808
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1485
    Jak się nauczy w TTL to w innych też będzie potrafił, przecież tu chodzi o zasadę funkcjonowania a nie konkretne druciki i kostki.
  • REKLAMA
  • #6 10987886
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Dobrze, że się odezwałeś kybernetes, bo groziło lekkie deprymowanie założyciela tego wątku. Nie nam oceniać dlaczego ktoś wybiera układy logiczne TTL, a ktoś inny wzmacniacze na elementach dyskretnych lub lampach. Ja wolę monitory CRT od LCD, chociaż nie wolno mi dźwigać ciężarów. Przepraszam wszystkich za to odbiegnięcie od tematu i jestem gotów ponieść za to zasłużoną karę.

Krzysztof Podstawa
  • #7 10988266
    leonow32
    Poziom 30  
    Ocena: 1232
    Cyfrowy PWM można zrobić tak:
    - bierzesz licznik, który będzie cały czas liczył w górę ze stałą prędkością, np 4029 w roli licznika, a 4521 lub 4060 jako generator sygnału. Będzie to cyfrowy odpowiednik trójkątnego (de facto piłokształtnego) sygnału nośnego w technice analogowej
    - jako odpowiednik sygnału modulowanego weź np. nastawnik stanów logicznych, rejestr latch lub cokolwiek, w zależności co profesor sobie rzeczy, czy to ma być PWM ustawiany na sztywno co daje stały przebieg prostokątny, czy np modulacja jakiegoś sinusa.
    - te dwa sygnały (magistrale) dajesz do komparatora cyfrowego (4063), który porównuje, która liczba na której magistrali jest większa.

Już wystarczająco podpowiedziałem. To zadanie jest bardzo proste wbrew pozorom ;) zobacz jak robi się PWM w dokumentacji od dowolnej ATmegi

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu sterownika PWM w technologii TTL dla odbiornika o rezystancji 8,49Ω i napięciu 12V, a także opisu działania układu. Odpowiedzi wskazują, że technologia TTL jest przestarzała, a alternatywą mogą być układy 555 lub inne specjalizowane komponenty. Wskazówki dotyczące realizacji PWM obejmują użycie liczników, takich jak 4029, oraz generatorów sygnału, jak 4521 lub 4060, do stworzenia cyfrowego odpowiednika sygnału modulowanego. Sugerowane jest także wykorzystanie komparatora cyfrowego (np. 4063) do porównania sygnałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA