cornic napisał: problem jest następujący leje 10l gazu jadę 50km, zakupiłem parownik, dwudyszowy register, założyłem przesłone wlotu powietrza
To normalne w tej sytuacji. Silnik nie może pociągnąć powietrza (przesłona), ciągnie gaz.
Przy takiej instalacji połączenia reduktor - mikser oraz mikser - gaźnik i to co pod gaźnikiem musi być szczelne. Istotne jest również, aby otworki wylotowe gazu w mikserze były skierowane w stronę gaźnika. Żadnych przesłon. Może być taka sytuacja (ja taką w poldku miałem, że przy przejściu z wolnych obrotów był dołek. Dzieje się tak jak przez drugą gardziel nie jest ciągnięta mieszanka na wolnych obrotach (szczelnie zamykająca się przepustnica - tak powinno być). W takiej sytuacji przy otwieraniu przepustnicy w pierwszej gardzieli, w pierwszym momencie, następuje zaciągniecie powietrza przewodem gazowym z nad drugiej gardzieli i zubożenie mieszanki (przysiad obrotów). Ja, żeby tego uniknąć, założyłem na wężu gazowym do drugiej gardzieli zaworek zwrotny z maski przeciwpyłowej. Śruba na wężu (miałem tylko jedną) wykręcona prawie całkowicie. Wolne obroty na gazie ustawione na reduktorze takie same jak na benzynie i to wszystko.
Spalanie benzyny 8.6 litra/100, a gazu 10.5-11.0 litra/100.