logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 125p - jak zmniejszyć spalanie gazu po wymianie parownika?

21 Cze 2012 00:43 3417 7
REKLAMA
  • #1 11024796
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11024935
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1680
    cornic napisał:
    problem jest następujący leje 10l gazu jadę 50km, zakupiłem parownik, dwudyszowy register, założyłem przesłone wlotu powietrza

To normalne w tej sytuacji. Silnik nie może pociągnąć powietrza (przesłona), ciągnie gaz.
    Przy takiej instalacji połączenia reduktor - mikser oraz mikser - gaźnik i to co pod gaźnikiem musi być szczelne. Istotne jest również, aby otworki wylotowe gazu w mikserze były skierowane w stronę gaźnika. Żadnych przesłon. Może być taka sytuacja (ja taką w poldku miałem, że przy przejściu z wolnych obrotów był dołek. Dzieje się tak jak przez drugą gardziel nie jest ciągnięta mieszanka na wolnych obrotach (szczelnie zamykająca się przepustnica - tak powinno być). W takiej sytuacji przy otwieraniu przepustnicy w pierwszej gardzieli, w pierwszym momencie, następuje zaciągniecie powietrza przewodem gazowym z nad drugiej gardzieli i zubożenie mieszanki (przysiad obrotów). Ja, żeby tego uniknąć, założyłem na wężu gazowym do drugiej gardzieli zaworek zwrotny z maski przeciwpyłowej. Śruba na wężu (miałem tylko jedną) wykręcona prawie całkowicie. Wolne obroty na gazie ustawione na reduktorze takie same jak na benzynie i to wszystko.
    Spalanie benzyny 8.6 litra/100, a gazu 10.5-11.0 litra/100.
  • REKLAMA
  • #3 11025633
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 11026053
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1680
    Ej to nie tak. Registry obydwa odkręcone i przesłona oczywiście usunięta. Wolne obroty na gaźniku ustawione na benzynie i to jest święte - tego się już nie rusza. Nie wiem jaki masz reduktor - ile śrubek do kręcenia, ja miałem tylko jedną, tak nią kręciłem, aby obroty były takie same jak na benzynie i to jest cała filozofia. Registrami ustawia się dynamikę silnika. Jak masz węża w kieszeni to je przykręcasz, ale silnik jest jak muł - nie ma przyśpieszenia, co czasem jest niebezpieczne. Sam musisz wybrać co ci odpowiada. Ja miałem miałem jeden register odkręcony praktycznie całkowicie, silnik kopyto miał porównywalne jak na benzynie (bez pompy przyspieszającej) i spalanie jak podałem wyżej. Jak chcesz sprawdzić czy przepustnica II przelotu szczelnie się zamyka, to wystarczy na wolnych obrotach zatkać I przelot np. szmatą i jak silnik zgaśnie, to przepustnica II przelotu szczelnie się zamyka.
    Jeszcze ustawienie wstępne samego reduktora. W reduktorze po podaniu na wejście gazu lub sprężonego powietrza na jego wyjściu powinien być lekki wypływ. Wąż wyjściowy do miksera zanurzony lekko w wodzie powinien bąbelować i to się ustawia śrubką na reduktorze (bajpas). Tą samą śrubką koryguje się później wolne obroty na gazie.
  • REKLAMA
  • #5 11026562
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6377
    cornic napisał:
    Czyli usuwam przesłonę ale będą kłopoty z wolnymi obrotami i z ssaniem.

To masz Źle dobraną średnicę miksera - zbyt duże oczko pierwszego przelotu. Co do ssania -na gazie nie ma takiej opcji, to gaźnik bez przesłony - odpalasz silnik na benzynie! Generalnie reguluje się wydatek gazu śrubą registra pierwszego przelotu (tego od dekla klawiatury), druga śruba służy do ustawienia "buta", kiedy wciska się gaz w podłogę - kwestia jeszcze tego jaki masz gaźnik - z podciśnieniowym uruchamianiem 2-go przelotu, czy mechanicznym.
  • REKLAMA
  • #6 11027422
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11027887
    kidu22
    Poziom 35  
    Ocena: 740
    cornic napisał:
    Podciśnienie do parownika

Jest potrzebne tylko do załaczania gazu , nie ma wpływu na spalanie.
  • #8 11031092
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik Fiat 125p zgłasza problem z wysokim spalaniem gazu po wymianie parownika i instalacji dwudyszowego registera. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące regulacji miksera, ustawienia wolnych obrotów oraz wpływu podciśnienia na działanie parownika. Uczestnicy sugerują usunięcie przesłony wlotu powietrza, co może poprawić ciąg powietrza i mieszankę paliwową. Zwracają uwagę na konieczność szczelności połączeń oraz odpowiedniego doboru średnicy miksera. Wskazano również na znaczenie regulacji obrotów na parowniku oraz wpływ podciśnienia na stabilność pracy silnika. Użytkownik planuje porównać średnicę miksera z innym modelem, aby zidentyfikować przyczynę problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA