logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprzedaż auta z kończącym się OC - konsekwencje i opłaty za brak ubezpieczenia?

Tojtas 21 Cze 2012 23:39 1831 9
REKLAMA
  • #1 11028449
    Tojtas
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Witam

Posiadam samochód który jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela. W poniedziałek kończy się OC. Czy będę miał jakieś konsekwencje jak sprzedam samochód np we czwartek? Jak dobrze rozumiem, mogą mi naliczyć opłatę za te 3 dni?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11028708
    janren
    Poziom 28  
    Ocena: 202
    Za cały rok. Jeśli nie wypowiesz umowy to wznowi się automatycznie. Tylko obciąży ona poprzedniego właściciela o ile nie zgłosił sprzedaży pojazdu.
  • REKLAMA
  • #3 11030801
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 11031009
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 11032390
    fvnl
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Tojtas napisał:
    Posiadam samochód który jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela. W poniedziałek kończy się OC. Czy będę miał jakieś konsekwencje jak sprzedam samochód np we czwartek? Jak dobrze rozumiem, mogą mi naliczyć opłatę za te 3 dni?
    Takich kombinatorów jak Ty powinno się karać ustawowo, jeżeli przyłażą rejestrować samochód później niż tydzień po zakupie. Kupiłeś samochód ? To zapieprzasz następnego albo tego samego dnia do wydziału komunikacji, rejestrujesz na siebie i ubezpieczasz.

Teraz trzęś portkami.
  • #7 11033193
    Tojtas
    Poziom 20  
    fvnl

Powiedz mi, dlaczego sądzisz, że powinien być termin max tydzień na przerejestrowanie? Wydaje mi się, że to formalność ponieważ wraz z zakupem samochodu stajesz się jego właścicielem a obowiązki związane z polisą OC przechodzą na kupującego. Tak więc nie rozumiem czemu tak przeżywasz mój post przy okazji nie wnosząc nic do tematu.
  • REKLAMA
  • #8 11033217
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    fvnl napisał:
    Takich kombinatorów jak Ty powinno się karać ustawowo, jeżeli przyłażą rejestrować samochód później niż tydzień po zakupie

Może najlepiej w ciągu godziny, a za każdą minutę ponad jeden bat? Ustawimy sobie ładne pręgierze przed urzędami miast, a przy okazji damy zatrudnienie dla sporej grupy osób przywracając do życia zawód kata. Przypominam, że ustawowo termin wynosi 30dni.
  • #9 11034517
    fvnl
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Przykład z życia, znajomy sprzedał samochód, minęło ~pół roku, wpadła policja, zabrała gościa bo 'spowodował wypadek i uciekł z miejsca zdarzenia' ? Dlaczego ? Po poprzedni POLAK kombinator nie przerejestrował i sobie jeździł na cudzych danych...

BMWcoś tam w czym masz problem ? Stać na samochód, a nie stać na załatwienie formalności :lol:

Tojtas napisał:
    Posiadam samochód który jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela.
    Dobrze, że nie na trzeciego wstecz :lol:

A w sprawie OC to załatw sprawy u ubezpieczyciela, a nie pytaj o wróżby :lol:

Moderowany przez jankolo:

Za świadome, lekceważące przekręcenie nicku użytkownika otrzymujesz ostrzeżenie.

• #10 11034901
    Tojtas
    Poziom 20  
    A umiesz czytać? Napisałem, że sprzedaje samochód więc średnio mi się opłaca kupować OC na rok ;) Nauka czytania sie kłania.

Co do OC - pytam doświadczonych użytkowników bo jest weekend, placówki pozamykane a infolinia wiecznie zajęta.

Co do Twojego znajomego... Było trzeba zgłosić zbycie pojazdu. Nawet jak tego nie zrobił to umowa załatwia wszystko.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o konsekwencje sprzedaży samochodu, którego OC kończy się wkrótce, oraz o ewentualne opłaty za brak ubezpieczenia. Odpowiedzi wskazują, że jeśli umowa OC nie została wypowiedziana, to automatycznie przedłuża się na poprzedniego właściciela, o ile ten zgłosił sprzedaż. Nowe przepisy dotyczące OC, które weszły w życie 11 lutego 2012 roku, zmieniają zasady automatycznego przedłużania umowy. Użytkownicy podkreślają, że obowiązki związane z polisą OC przechodzą na nowego właściciela w momencie zakupu, a rejestracja pojazdu powinna być dokonana w ciągu 30 dni. Wskazano również na ryzyko związane z brakiem rejestracji, co może prowadzić do problemów prawnych.
REKLAMA