logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć czujnik ruchu z lampy do dzwonka przy drzwiach?

Sady 16 Sty 2005 21:46 3410 7
REKLAMA
  • #1 1144585
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Witam. Chce zrobić czujnik wejścia do pomieszczenia, tzn. chciałbym wykorzystać czujnik ruchu z lampy (takie jak są zestawy lampa halogenowa z czujnikiem) jakiś dzwonek. Zasilanie dzwonka nie gra problemu. Tylko nie wiem jak to się podłącza taki czujnik (na jakiej zasadzie załącza ten halogen) do dzwonka i by to był tylko jeden sygnał. Proszę o pomoc w tym temacie. Czujnik był by zamontowany koło drzwi i jeśli przejdzie jakaś osoba, to by się załączył jeden sygnał dzwonka. Taką mam wizje i wiem że się tak coś da zrobić.
    Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1144896
    Adam.C
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Sprawa prosta. Czujnik z lampy posiada trzy styki. L - faza, N- zero i wyjście . po podłączeniu na stałe zasilania 230 V na zaciski L i N na wyjściu normalnie nic się nie pojawi. Po zadziałaniu czyjnika, znajdujący się w nim przekaźnik poda fazę L na wyjście. Można to przerobić i przeciąć ścieżkę przekaźnika. Wtedy możesz sobie podłączyć czwarty styk i czujnik normalnie będzie tylko zwierał. Oczywiście czujniki posiadają regulowany czas zadziałania przekaźniika, regulację czułości oraz natężenia oświetlenia, gdyż posiadają fotrezystory. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 1146010
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Moim zdaniem trzeba tylko zdobyć dzwonek na 220V i podłączyć w miejsce halogena. Wtedy czas na czujniku trzeba ustawić na minimum (z reguły około 3-4 sekundy) i sygnalizacja gotowa. Musisz pamiętać aby drugi potencjometr w czujniku ustawić w pozycję "cały dzień". Ten drugi potencjometr jest od czujnika zmierzchowego i w przeciwnym ustawieniu dzwonek włączałby się tylko w nocy. Niektóre czujniki posiadają także trzeci potemcjometr z oznaczeniem SENS do ustawiania czułości czujnika.
    Pozdrawiam.
  • #4 1146580
    Lukasz3232
    Poziom 19  
    Ocena: 158
    Sady napisał:
    Witam. Chce zrobić czujnik wejścia do pomieszczenia, tzn. chciałbym wykorzystać czujnik ruchu z lampy (takie jak są zestawy lampa halogenowa z czujnikiem) jakiś dzwonek. Zasilanie dzwonka nie gra problemu. Tylko nie wiem jak to się podłącza taki czujnik (na jakiej zasadzie załącza ten halogen) do dzwonka i by to był tylko jeden sygnał. Proszę o pomoc w tym temacie. Czujnik był by zamontowany koło drzwi i jeśli przejdzie jakaś osoba, to by się załączył jeden sygnał dzwonka. Taką mam wizje i wiem że się tak coś da zrobić.
    Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Proponuję gotowy czujnik z gongiem do powieszenia na ścianie z zasilaniem na baterie. W hurtowniach elektrycznych są do kupienia za 35-50 zł.

Pozdrawiam:

Łukasz
  • #5 1147830
    Sady
    Nie sztuką jest kupić gotowe i włączyć-ja lubie pogrzebać troche dla nauki :) Kupiłem lampe i dzwonek ale powstał problem tzn. chciałbym uzyskac czas trwania włącznika wynosił 2-3s a jest min 6s. Co należałoby zrobić w tym celu, bo dzwonek mi się przytopi jak bedzie tyle czasu cewka pod napieciem i nie potrzeba mi aż tak dlugo. Proszę o pomoc czy trzeba dobudowywać następny jeszcze przekaźnik i nim spróbować to zrobić??
    Pozdrawiam Sadek
  • REKLAMA
  • #6 1149026
    Lukasz3232
    Poziom 19  
    Ocena: 158
    Sady napisał:
    Nie sztuką jest kupić gotowe i włączyć-ja lubie pogrzebać troche dla nauki :) Kupiłem lampe i dzwonek ale powstał problem tzn. chciałbym uzyskac czas trwania włącznika wynosił 2-3s a jest min 6s. Co należałoby zrobić w tym celu, bo dzwonek mi się przytopi jak bedzie tyle czasu cewka pod napieciem i nie potrzeba mi aż tak dlugo. Proszę o pomoc czy trzeba dobudowywać następny jeszcze przekaźnik i nim spróbować to zrobić??
    Pozdrawiam Sadek

Jak dla nauki, to trzeba rozebrać czujnik i zmienić stałą czasową układu RC. Najłatwiej to będzie zrobić przez zmianę kondensatora na taki o mniejszej pojemności.

Pozdrawiam:

Łukasz
  • REKLAMA
  • #8 1155208
    Sady
    No po za bawie :) Wymieniłem rezystor od Time z 33k na 1k i wszystko jest teraz OK. Działa tak jak chciałem. Halogen kupiłem za 25zl i dzwonek za 15zł jeszcze tylko kabel musze kupić i zamontować.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Czujnik ruchu z lampy halogenowej zasilany 230 V posiada trzy styki: L (faza), N (zero) oraz wyjście, na którym po wykryciu ruchu pojawia się faza. Można podłączyć do niego dzwonek 220 V zamiast halogenu, ustawiając na czujniku minimalny czas zadziałania (około 3-4 sekundy) oraz wyłączając czujnik zmierzchowy, aby działał przez cały dzień. W celu skrócenia czasu aktywacji przekaźnika (standardowo około 6 sekund) można rozebrać czujnik i zmienić stałą czasową układu RC, np. wymieniając kondensator lub rezystor (np. z 33kΩ na 1kΩ). Czujniki posiadają regulację czułości (potencjometr SENS) oraz natężenia oświetlenia (fotorezystor). Alternatywnie można kupić gotowy czujnik z gongiem zasilany bateryjnie. Schematy i parametry czujników z dwoma lub trzema potencjometrami umożliwiają dostosowanie działania do potrzeb.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA