logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica na bazie strumieni rdzeniowych Joe'go Flynna

buscador 09 Lip 2012 23:52 7517 33
REKLAMA
  • #31 11216681
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1690
    _jta_ napisał:
    Mam wrażenie, że nie umiesz jasno napisać, o co ci chodzi

Ja mam wrażenie, że Kolega buscador po prostu nie ma pojęcia o magnetyzmie i podstawach fizyki z tym zagadnieniem związanych.

buscador napisał:
    Czyli (jeśli dobrze zrozumiałem) nie ma istotnej różnicy w sile przyciągania (natężeniu pola lub indukcyjności magnetycznej) pojedynczego magnesu (np. pastylki 20x10), trzech takich magnesów połączonych w słupek

Nie ma, o ile są identyczne (przynajmniej teoretycznie identyczne, bo praktycznie nigdy ale to nie ma znaczenia).

buscador napisał:
    a nawet takiego samego (całego) magnesu o wymiarach 20x30? Trudno znaleźć jakiś katalog aby móc porównać parametry magnetyczne ze względu na ich wielkość (gabaryty)

Bo takiego katalogu nie ma. Gdybyś nie spał na lekcjach fizyki, to wiedziałbyś dlaczego.
    W skrócie - magnes o wymiarach 20x30, może być słabszy, niż magnes o wymiarach 20x10. "Moc" magnesu zależy od wielu czynników - a jakich, dowiesz się z podręcznika. Nie chce mi się tłumaczyć, bo można o tym książkę napisać, a książka zaś nie zmieściłaby się w ramach tego postu (ograniczona ilość znaków).

buscador napisał:
    Na Allegro można się jedynie dowiedzieć że magnesy są baaardzo mocne

Wzorowe i godne naśladowania określenie właściwości magnesów stałych.

buscador napisał:
    I jeszcze jedna sprawa, jaka powinna być (oczywiście w przybliżeniu) moc elektromagnesów do prawidłowego wysterowania tego układu.

Moc elektromagnesu, to jego moc elektryczna (pobierana przez niego ze źródła zasilania), nie ma to wiele wspólnego z "siłą" elektromagnesu.

buscador napisał:
    Przypuszczam że natężenie pola elektromagnesów musi być takie same jak magnesów stałych.

Źle przypuszczasz. to urządzenie nie ma prawa działać, a mówią o tym znane od wielu lat zasady Fizyki, których póki co jeszcze nikt nie podważył - możesz być pierwszy, Nobel gwarantowany.
    buscador napisał:
    Tylko o jaki rząd mocy tu chodzi (tak na wyczucie zakładam, że przy zastosowaniu magnesów neodymowych moc ta powinna mieścić się w granicach 300-500W a wy jak sądzicie

Ja sądzę, że nie masz nawet podstawowego pojęcia o zagadnieniu, inaczej nie przekładałbyś mocy elektrycznej, na "siłę" magnesu.
  • REKLAMA
  • #32 11224434
    tomekc796
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Artur k. na codzień podłancza głośniki do wzmacniaczy , więc na pewno ma sporą wiedzę z zakresu fizyki ...
  • REKLAMA
  • #33 11224480
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1483
    I znowu teoretyzowanie zamiast konkretów. Minęło kilka tygodni, urządzenie jest proste jak budowa cepa i co? Zbudował to ktoś z was, panowie buscador i tomekc796?
  • #34 11224666
    tomekc796
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Tak,zaraz przedstawię Ci wyniki pomiarów i wrzucę zdjęcia żebyś mógł łaskawie to skomentować , bo przecież Twoje zdanie jest tak bardzo istotne ;)

Moderowany przez Mirek Z.:

Notoryczne naruszanie p.3.1.9.regulaminu - blokada konta.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy eksperymentów z przetwornicą opartą na teorii strumieni rdzeniowych Joe'a Flynna, w kontekście możliwości uzyskania nadsprawności powyżej 100%. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami i opiniami na temat budowy takiej przetwornicy, wskazując na potrzebę zastosowania odpowiednich rdzeni (ferrytowych lub blaszanych) oraz układów zabezpieczających. Pojawiają się wątpliwości co do realności działania urządzenia, a także obawy o bezpieczeństwo związane z nadmiarem energii. Wiele osób podkreśla, że teoretyczne założenia nie zawsze pokrywają się z praktyką, a eksperymenty są niezbędne do weryfikacji tych teorii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA