logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ETD44 – jak poprawnie złożyć rdzeń i nawinąć uzwojenia do przetwornicy 50kHz?

lyli 11 Maj 2007 10:44 9502 99
Najlepsze odpowiedzi

Jak prawidłowo złożyć rdzeń ETD44 i nawinąć uzwojenia do przetwornicy 50 kHz, żeby uzyskać poprawne napięcie wyjściowe?

Rdzeń ETD44 złóż możliwie ciasno, bez szczeliny między połówkami; jeśli nie masz spinek, możesz na czas testów owinąć go taśmą, a przed uruchomieniem sprawdź pod światło, czy połówki dobrze przylegają, bo nawet mała szczelina podnosi prąd jałowy [#3877208] [#3908357] [#3896857] Na start uruchamiaj przetwornicę z dławikiem wyjściowym i sensownym obciążeniem testowym, bo bez dławika tranzystory mocno się grzeją i stabilizacja nie ma szans działać poprawnie na obu gałęziach [#3891948] [#3921223] [#3891851] Jeśli chcesz większe napięcie, zwiększ liczbę zwojów wtórnego, a nie pierwotnego; dla około ±75 V przy przekładni 20/4 trzeba było dojść mniej więcej do 2×22...2×28 zwojów wtórnych, przy czym przy większym napięciu na wejściu rdzeń i tak dostaje większe wymagania [#3880851] [#3898572] [#3911106] Pierwotne nawijaj symetrycznie, najlepiej obie połówki jednocześnie, z wyprowadzeniami po obu stronach karkasu; dla tej mocy potrzebujesz dużo miedzi, a nie grubszego pojedynczego drutu — lepiej wiele cienkich żył lub taśma, a połączenia MOSFET–trafko–kondensatory trzymaj jak najkrótsze [#3908024] [#3911106] Napięcie oceniaj po prostowniku i pod obciążeniem, bo bez obciążenia pomiary są mylące; na próbę wystarczą rezystory 2–4,7 kΩ/1 W, a jeśli zasilasz z prostownika, pamiętaj że jego spadki napięcia mogą zaniżać moc przetwornicy [#3877208] [#3880851] [#3898572]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3872589
    lyli
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Na wstępie buduje przetwornice impulsową na razie tylko w celach naukowych chcę poznać zasadę oraz problemy takich przetwornic więc mam kilka pytań. Po pierwsze zakupiłem taki rdzeń jak w temacie ale problem taki że nie mam spinek żeby złączyć połówki rdzenia,więc jak sobie z tym poradzić tak żebym mógł w każdej chwili rozebrać.Kolejne pytanie to takie gdzieś widziałem na elektrodzie jakiś link do niemieckiej strony gdzie był opis ile można wyciągnąć z tego rdzenia i przy jakich częstotliwościach jeśli ktoś wie gdzie się on znajduję to bym prosił o niego.

Pozdrowienia

Dodano po 5 [godziny] 16 [minuty]:

Co do spinek sobie poradziłem .Ale mam inny problem nawinołem trafko 2x4 zwoje pierwotne 4 drutami 0,6, wtórne 2x10 zwoi 2 drutami to tak na próbe żeby zobaczyć jak będzie działać dodam że ustawiłem taktowanie na 50khz no i na wyjściu nie mam nawet 1 volta co żle zrobiłem ,próbowałem dowijać odwijać ale nic z tego może najpierw wtórne a później pierwotne nie wiem doradź
  • REKLAMA
  • #2 3877208
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Czym mierzysz napięcie na wyjściu transformatora? Jeśli mierzysz bezpośrednio na zaciskach transformatora, to tylko oscyloskopem albo analogowym miernikiem. Lub bardzo drogim cyfrowym. Ale możesz też mierzyć za prostownikiem na kondensatorach.
    Druga sprawa, czym zasilasz przetwornicę i czy masz "wgląd" w pobór prądu?
    Jak sobie poradziłeś ze spinkami, może to ma jakiś związek z brakiem napięcia na wyjściu? Np. zrobiłeś zwarty zwój, albo połówki rdzenia nie przylegają dobrze. Ja w prototypach po prostu owijam taśmą, po upewnieniu się, że będzie dobrze działać, można zalać żywicą lub ścisnąć spinką fabryczną lub kombinowaną :) .
    Byłbym zapomniał, link do stronki:
    http://schmidt-walter.fbe.fh-darmstadt.de/smps_e/smps_e.html
  • #3 3878026
    lyli
    Poziom 15  
    Dzięki kolego już właściwie poradziłem sobie problem był po stronie elektroniki ale jeśli jesteś już przy moim temacie to pomógł byś mi w sprawie trafka mianowicie w tej chwili napięcie po mostku wynosi nieco ponad 50V+/- problem taki że chce je jeszcze zwiększyć pytanie może głupie ale pierwszy raz robie trafko impulsowe to mam dowinąć zwoi czy odjąć dodam że te uzyskałem metodą prób i błedów i jest bardzo zadowolony prąd jałowy jest poniżej 100ma a trafko i tranzystory zimne.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 3880851
    gregxp
    Poziom 20  
    Tak jak ze zwykłym transformatorem większe napięcie więcej zwojów (po stronie wtórnej).

To napięcie mierzyłeś z jakimś obciążeniem?
    Jeśli nie to obciąż obydwa wyjścia przynajmniej rezystorami 2-4,7k/1W inaczej napięcia na wyjściu będą miały nie wiele wspólnego z ilością zwojów (będą większe). Nie masz przypadkiem na wyjściu kondensatorów na 50V?
  • #5 3881895
    lyli
    Poziom 15  
    Na wyjściu mam kondensatory 160V takie miałem i takie dałem co do tego obciążenia to nie wiedziałem więc obciąże je tymi rezystorkami i zobaczę jakie jest dokładnie to napięcie. Ale na razie muszę pociągnąć grubsze przewody to trafka i dać lepsze diody. Ale na razie za pomoc dam "pomógł". Nie długo się odezwę i ponieważ mam sporo pytań .

pozdro.
  • REKLAMA
  • #6 3884246
    lyli
    Poziom 15  
    Dziś miałem więcej czasu więc trochę poeksperymentowałem i tak kilka rzeczy się nasuwa mianowicie na razie robię przetwornice bez dławika bo chciałem sprawdzić jak to będzie chodzić no i problem taki że nie wiem jak sprawdzić jaką to moc ma to po pierwsze a po drugie sprawa stabilizacji no więc po podłączeniu żarówki chyba 300W albo 500W taka bycza żarówka świeci dodam że napięcie mam w tej chwili 110v+\- ale po podłączeniu żarówki ma 54V czyli siada prawie połowa trafko chłodne tranzystory ciepłe może ktoś by coś doradził ze stabilizacją.

Pozdrawiam
  • #7 3885306
    gregxp
    Poziom 20  
    Na razie sprawą stabilizacji się nie martw - najpierw trzeba się dowiedzieć dlaczego tak spada.
    Z czego zasilasz tę przetwornicę - sprawdź jakie jest napięcia na jej wejściu.
    Ile zwojów masz na wtórnym?
  • #8 3885959
    lyli
    Poziom 15  
    Witam na razie całość zasilam z prostownika ma sporą wydajność po podłączeniu rezystora 4,7 om 10W jako obciążenie napięcie spada do 25V i pobiera w tym momencie ok 9A .Na wejściu mam baterie kondensatorów jest tam około 12000uF co powoduje że napięcie wejściowe wynosi w tej chwili 18V po podłączeniu żarówki 60W nie spada nawet o 0,5V.Na wtórnym mam nawinięte 2x14 drut to 4x08 nawijałem jednocześnie moim zdanie nie wyrabia wtórne podejrzewam że za cienki drut. Albo coś innego czekam na wszelkie sugestie.
  • #9 3886004
    pantak
    Poziom 12  
    Czciałbym dołczyć , mam rdzeń od TV wysokiego napiecia, czy na takim mozna zrobić przetwornice 12V/220V
  • #10 3886502
    lyli
    Poziom 15  
    Co do tej przetwornicy 12v/220 to pewnie było by ale problem taki że ja robie przetwornice która w przyszłości ma zasilić jakiś tam wzmacniacz .Ta przetwornice którą buduję nie nadaje się do zasilania urządzeń tak jak z sieci ponieważ działa na wyższej częstotliwości dodam że zrobiłem taką przetwornice jak by cię interesowało to napisze co i jak.
  • #11 3886753
    gregxp
    Poziom 20  
    Przy tym rezystorze 4,7 Ω to chyba jednak sporo spadło to napięcie z tego prostownika - zmierz go przy obciążeniu przetwornicy tym rezystorem :) .
    Przy obciążeniu żarówką wygląda ok z przekładni trafa (14/4=3,5) wynika że powinno być 3,5*18V=63V ale na pewno nie było tych 18V tylko poniżej 16V - sprawdź.
    Podłączyłeś te rezystory o których pisałem?
    Masz gasiki na uzwojeniach?
    Jakiś powód musi być że tak rośnie to napięcie.

:arrow: pantak
    Można wykorzystać ten rdzeń ale jeśli chcesz uzyskać na wyjściu napięcie zmienne 50Hz to trzeba pokombinować. Jeden ze sposobów to właśnie zrobienie przetwornicy napięcia stałego na około 330V i dołączenie do niej falownika na 50Hz. Czyli w sumie tak jakby dwie przetwornice :) .
  • #12 3886958
    lyli
    Poziom 15  
    Witam gasiki dałem są tam 47Om i kondy 10nf. Podejrzewam, że prostownik nie wyrabia napięcie na wejściu mam faktycznie 18V sprawdzałem dwoma miernikami jest tyle a po podłączeniu tego rezystora 4,7om 10W spada do 12V przy czym ten rezystorek ceramiczny po prostu zaczyna wyparowywać.
    Dam więcej kondensatorów na wyjście bo mam bardzo mało może to pomoże będę próbował.
  • #13 3888052
    gregxp
    Poziom 20  
    Kondensatory niewiele tu pomogą :( tu by się przydał już duży akumulator albo lepszy (wydajniejszy) zasilacz.
    Ale wygląda na to, że z przetwornicą wszystko dobrze :).
    Daj mniejszy rezystor w gasiku na pierwotnym - 4,7-10Ω.
    Właściwie można by już pokombinować ze stabilizacją - na jakim układzie masz sterownik?
  • REKLAMA
  • #14 3888340
    lyli
    Poziom 15  
    Witam dziś przewinołem jeszcze raz transformatorek bo i tak musiałem dać przekładki i teraz jest ok napięcia +-65V na początek będzie po podłączeniu tej samej żarówki nie wiem ale chyba 500W napięcie spada na 44Volt a żarówki 60W na 52V myślę że lepiej nie będzie na tym prostowniku. Przetworkę robie na układzie sg3525 stabilizacje próbuje zrobic na optotranzystorze cny17-3 z marnym skutkiem.Miałem taką idę żeby dać dzielni z napieć -65/+65 na diodę a na colektor tranzystora napięcie referencyjne z kolei emiter na pin 1 wzmacniacza błędu i miał bym chyba tam napięcie w zakresie 5,1 zmienne w zależności jakie jest napięcie na wyjściu. Ale probowałem tego z marnym skutkiem więc potrzeba mi tu dobrych wskazówek.
  • #15 3888459
    gregxp
    Poziom 20  
    Pierwsza sprawa dławik masz? - bez niego lepiej nie próbuj.
    Idea stabilizacji może i dobra tylko może rozrysuj na schemacie co zrobiłeś bo tak to będzie ciężko.
    Co podłączyłeś na pin 2?
    I jaki był ten skutek?
  • #16 3888812
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Dosyć istotna, moim zdaniem, uwaga - do przetwornic impulsowych bez oscyloskopu nie podchodź...
  • #17 3889401
    pantak
    Poziom 12  
    gregxp dziekuje za sugestie, chwilowo nie bede jeszcze robil tej przetwornicy bo kompletuje czesc, myslę że jak bede mial wszystko to wrzuce temat osobny jak bede miał problemy.
  • #18 3889458
    lyli
    Poziom 15  
    Niestety dławika nie mam ale chciałem się spytać czy rdzeń od wysokiego mam taki od starego elemisa by się nadawał to po pierwsza ,następnie ile zwojów tyle samo co na wtórnym?.W załączniku dałem zarys tego sprzężenia zwrotnego nie wiem jeszcze jakie opory dać na ten dzielnik i przede wszystkim czy ma to prawo działać jeśli nie to jakieś poprawki by się przydały.

Do Lechoo.

Wiem że było by super ale nie posiadam takowego i muszę sobie z tym na razie jakoś radzić.
    Załączniki:
    • ETD44 – jak poprawnie złożyć rdzeń i nawinąć uzwojenia do przetwornicy 50kHz? Image1.JPG (38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 3891121
    gregxp
    Poziom 20  
    Teraz pomyśl jak to miało działać. Jeśli rezystory w dzielniku są takie same to napięcie w punkcie ich połączenia będzie 0 niezależnie od napięcia na wyjściu.
    Stabilizować można tylko jedno napięcie.
    Zrób tak:
    ETD44 – jak poprawnie złożyć rdzeń i nawinąć uzwojenia do przetwornicy 50kHz?
    Co do dławika to może być. Nawiń 2x10 zwojów i nie zapomnij o przekładkach pomiędzy połówkami rdzenia
  • #20 3891232
    lyli
    Poziom 15  
    Zrobiłem tak jak narysowałeś i napisałeś ale stabilizacja nie działa nadal jest tak samo jak bez dławika a nawet dławik obniżył jej moc. Nie wiem co dalej.
  • #21 3891458
    gregxp
    Poziom 20  
    Może być ale dwie cewki :) .
    Bez tych rezystorów nie miałoby szansy na działanie - napięcie na końcówce pierwszej musi mieć szanse być większe od tego na drugiej.
  • #22 3891789
    lyli
    Poziom 15  
    Po podłączeniu tak jak mi zaleciłeś to podłączając obciążenie do zacisków -\masa napięcie na tym zacisku spada ale na drugim +/masa wzrasta czy tak ta stabilizacja działa czy ja coś mam nie tak pomóż bo ręce opadają.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #23 3891851
    gregxp
    Poziom 20  
    Właśnie to jest problem ze stabilizacją w zasilaczach kilku-napięciowych - stabilizuje tylko to do czego jest podłączona - wszystko jest dobrze dopóki obie gałęzie będą obciążone symetrycznie -żeby stabilizacja w miarę dobrze działała z obu gałęzi musi być pobierany dosyć duży prąd przynajmniej 0,5-1A wtedy można drugą gałąź obciążyć prawie do maksymalnej mocy i różnica napięć nie będzie zbyt duża.

Normalnie przy obciążeniu wzmacniaczem nie jest to jakiś istotny problem ponieważ obciąża ją w miarę symetrycznie.

Jeśli chcesz stabilizować jedno z napięć przepnij cały dzielnik z transoptorem pomiędzy np + a masę i wtedy będziesz mógł obciążyć tę gałąź i napięcie nie spadnie ale za to na drugiej napięcie sporo wzrośnie jeśli nie będzie obciążona chociaż trochę.
  • #24 3891917
    lyli
    Poziom 15  
    Czyli obciążając obydwa wejścia powinienem mieć w miarę stabilne napięcia dobrze zrozumiałem(sprawdzę to jutro).Co do tego dławika nie bardzo zrozumiałem mam nawijać obydwie cewki na raz na jednej stronie czy po jednej cewce na stronę.
  • #25 3891948
    gregxp
    Poziom 20  
    1. Tak

2. Chyba nie powiesz że pracowało tak bez niej?
    Bez dławika przy większym obciążeniu możesz pożegnać się z tranzystorami.
    Jeśli się uda nawiń obie na jednej stronie jeśli nie to mogą być po obu. Ważne tylko żebyś przy podłączaniu nie pomylił kierunku.

Masz chyba na wyjściu dwa kondensatory dla obu napięć?
  • #26 3892303
    lyli
    Poziom 15  
    Mam dwa kondensatory na wyjściu,istotnie z dławikiem tranzystory prawie się nie grzeją a wcześniej tak co do tego kierunku przy podłączaniu to chodzi ci o początek pierwszej cewki do np"-" koniec drugiej do "+".Sorry za takie pytania ale dławika jeszcze nigdy nie nawijałem więc chcę to zrobić możliwie najlepiej.
  • #27 3892807
    gregxp
    Poziom 20  
    Właśnie o to mi chodziło :) . Prąd w obydwu cewkach ma płynąć w tym samym kierunku.
    Po to jest to forum :)
  • #28 3893538
    lyli
    Poziom 15  
    Nawijałem dziś znowu dławik tym razem na jednej stronie dwoma cewkami na raz i tak podłączyłem według twoich zaleceń czyli początek do minusa a koniec drugiej do plusa i właściwie nic to nie dało po podłączeniu obciążenia siada jedno i drugie napięcie tylko to gdzie niema obciążenia opada powoli ,więc podłączyłem inaczej mianowicie równolegle czyli dwa początki do
    "+"/"-" a końce na kondensatory i teraz jest tak że jak podłącze obciążenie na jedno to drugie się podnosi a po obciążeniu dwóch opada równo kilka wolt zależy ile się obciąży dodam że sprzężenia zwrotnego wogól nie podłączyłem więc jaki jest sens takiego sprzężenia jak i tak nie może na stałe utrzymać napięcia. Dziwi mnie to bardzo bo zrobiłem przetwornice na 50hz 220V i na tym samym scalaku i tam niema problemu nawet kiedy ją przeciążyłem, a dlaczego tu jest inaczej może częstotliwość zwiększyć.Zupełnie nie wiem,podłącze ją pod akumulator zobaczę co się będzie dziać.

Edit.Sprawdziłem na akumulatorze po podłączeniu tej dużej żarówki napięcie po stronie pierwotnej nie spada a na wtórne tak.Dodatkowo okazało się że są za niskie napięcia jak się okazało to prostownik miał ciut za duże.Jak sprawdzić jaką ma moc?
  • #29 3894001
    gregxp
    Poziom 20  
    Stabilizacja nie działa zbyt dobrze tylko przy braku obciążenia (albo bardzo małym). Gdyby było tylko jedno napięcie na wyjściu nie byłoby problemu.

Do ilu siadło to napięcie? Przy zasilaniu z akumulatora i założonym poprawnie dławiku (przeciwnie końce) powinieneś na wyjściu uzyskać pod obciążeniem około +- 33..38V -w zależności od napięcia na akumulatorze.
    Na jakiej częstotliwości pracuje teraz?

Podaj dokładnie jakie są napięcia i prądy na wejściu i wyjściu przy różnych obciążeniach - z samego opisu niewiele można stwierdzić.

Sprawdziłeś czy w ogóle działa stabilizacja - czy możesz regulować napięcie na wyjściu?
  • #30 3894307
    lyli
    Poziom 15  
    Musiałem co nieco dowinąć drutu na wtórnym na 2x20 ale dałem po 7x08 w tej chwili na prostowniku jest 2X135V ale na akumulatorze to będzie około 90V co przy obciążeniu powinno spaść. Co do napięć nieco podwyższony pobór na biegu jałowym bo pobiera ok 400ma co do stabilizacji napięcie sprzężenia do nóżki 1 ok 5v dochodzi do nóżki 2 tam jest około 3V. Teraz kwestia dławika czy muszę go odnowa nawijać tym samym drutem co teraz czy może zostać.Zauważyłem że teraz grzeje się trochę trafko i klucze ale teraz to istna spawarka łuk sięga nawet na kilka milimetrów przy próbie podłączenia żarówki zespawało mi jedną końcówkę a drugą nawet nie musiałem dotykać a żarówa świeciła :D.To takie spostrzeżenia .Ale nadal błądzę jeśli chodzi o stabilizacje. Napięci nie mogę regulować.Częstotliwość nie mam oscyloskopu ze schematu ct 1,2nF,Rt 5,6k powinno być około 50khz ,może podnieść to by się mniej klucze grzały ale nie wiem jaki opór i pojemność dać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy przetwornicy impulsowej na rdzeniu ETD44 pracującej przy częstotliwości około 50 kHz. Poruszono kwestie mechanicznego łączenia połów rdzenia bez spinek, nawijania uzwojeń (pierwotne i wtórne), doboru liczby zwojów oraz przekrojów drutu, a także problemów z uzyskaniem oczekiwanego napięcia wyjściowego. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania dławika, jego nawijania oraz wpływu na grzanie tranzystorów i stabilizację napięcia. Omówiono metody pomiaru napięcia i prądu, znaczenie obciążenia wyjścia rezystorami, a także wpływ jakości prostownika i kondensatorów filtrujących na stabilność pracy. Wskazano na potrzebę stosowania oscyloskopu do analizy przebiegów impulsów. Poruszono temat stabilizacji napięcia wyjściowego z wykorzystaniem układu SG3525 i optotranzystora CNY17-3, wraz z problemami w implementacji sprzężenia zwrotnego i regulacji napięcia. Dyskutowano o doborze tranzystorów MOSFET (IRF3205, IRF1405, IRL3713), ich parametrach, konieczności stosowania driverów (np. BD237, BD238) oraz wpływie rezystancji bramki na szybkość przełączania i straty mocy. Omówiono również kwestie chłodzenia tranzystorów, doboru radiatorów i zastosowania pasty termoprzewodzącej. Poruszono temat zabezpieczeń przeciwzwarciowych i przeciążeniowych z wykorzystaniem optotranzystorów i prostych układów elektronicznych. Wskazano na znaczenie dokładnego dopasowania i montażu rdzenia, minimalizacji szczelin oraz symetrii uzwojeń dla poprawnej pracy przetwornicy. Podkreślono, że stabilizacja napięcia jest skuteczna przy odpowiednim obciążeniu i prawidłowym sprzężeniu zwrotnym. Zalecano testy z zasilaniem z akumulatora zamiast prostownika ze względu na spadki napięcia pod obciążeniem. Wskazano na konieczność cierpliwości i dokładności w nawijaniu transformatora oraz dławika, a także na znaczenie właściwego doboru elementów sterujących i zabezpieczeń dla niezawodnej pracy przetwornicy impulsowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA