logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra F 1.6 16v mokre tloki w oleju . dymia jak ciuchcia.

marek321s 10 Lip 2012 09:22 8102 8
REKLAMA
  • #1 11089478
    marek321s
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam po remoncie silnika moja astra strasznie dymi od razu po odpaleniu czy to zimna czy ciepła bez różnicy.
    kupiłem dół silnika ( kompletny blok bez głowicy) wyjąłem pierwszy tłok zobaczyć jak wygląda, pierścienie super tłok czysty jak nowy oraz pierścienie tez jak nowe
    ciśnienie komór cylindrów to 15 i 14 Atmosfer. Siateczka idealna na gładzi tulei.
    Żadnego dymku czy pary z miarki oleju, korka, odmy itp jest idealnie nawet powietrzem nie dmucha a na drodze wariat
    nowe uszczelniacze na trzonkach zaworów planowana głowica + nowa uszczelka

problem jest taki ze tłoki są mokre , olej jest na tłokach. Płyn itd czysty nie ubywa
    nie robiłem zaworów i nie sprawdzałem czy jest pęknięta głowica.

Czy przez starte pierścienie olejowe może tak brać olej ze jak dam gazu to jest zasłona dymna i mokre tłoki czy może to wina pękniętej głowicy i sika olejem na 3 tłoki czy możne przez to ze nie robiłem zaworów.
    Ale jak zawór wpuści olej jak są nowe uszczelniacze na nim ( nierozumiem)
    po rozgrzaniu głowica klekocze jak by miała słabe smarowanie. kontrolna oleju się nie świeci i na pewno jest dobre smarowanie . Czy porostu głowica do wymiany bo już na maks zdezelowana. głowica ma przebieg 300 tys.

Moj kolega przypuszcza ze głowica jest złom.

Jestem już tak skołowany ze nie mam pojęcia co mu dolega.
    Prosił bym o porady co do mojego problemu z góry dziękuje za chęć przeczytania i pomocy.
  • REKLAMA
  • #2 11089512
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2341
    marek321s napisał:
    wyjąłem pierwszy tłok zobaczyć jak wygląda, pierścienie super tłok czysty jak nowy oraz pierścienie tez jak nowe
    ciśnienie komór cylindrów to 15 i 14 Atmosfer. Siateczka idealna na gładzi tulei.

Na oko, to chłop w szpitalu umarł - wiedziałeś?
    marek321s napisał:
    Czy przez starte pierścienie olejowe może tak brać olej ze jak dam gazu to jest zasłona dymna i mokre tłoki

Tak.
  • REKLAMA
  • #3 11089562
    marek321s
    Poziom 10  
    Wow czyli tak .. wymienić pierścienie tylko olejowe a sprężające zostawić czy komplety i czy firmy goetze lub prima mogą być ( mam w domu prima ) > czy to dobre jest ?. A co do głowicy i jej klekotania to co może być ??

Dziękuje za podpowiedz.
  • #4 11089723
    motorek4612
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Jeśli klekocze to popychacze hydrauliczne pewnie zdechły, same pierścienie olejowe mogą być ok ale sprężynka w nich mogla się skończyć, tego pewnie nie sprawdzałeś, czy masz pewność na 100 procent ze mechanik założył ci nowe uszczelniacze zaworów??? Jak masz wymienić tylko zgarniające to i tak tłoki będziesz musiał wypruć, wymień wszystkie pierścienie na nowe i będziesz miał pewność ze tłoki są dobrze uszczelnione.
  • REKLAMA
  • #6 11090374
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 477
    Wymiana pierścieni to nie wszystko, a jak tam cylinder, jego gładź?
  • #7 11091548
    marek321s
    Poziom 10  
    Wszystko robię sam. Uszczelniacze tez sam zakładałem , umiem się w to bawić ale takiego objawu nie miałem. Poświeciłem dwie godz i zwaliłem głowice po czym zawiozłem na naprawę a tam odpowiedz że z winy głowicy tłoki nie są mokre tylko ze zużytych tłoków. Obok stali dwaj mechanicy i to samo odparli a ja ze ma kompresje 15 a oni bo olej go uszczelnia na to gość z zakładu ze byli już tacy z takimi problemami , zrobiłem im głowice i było to samo.
    A wiec też wyjąłem tłoki i zawiozłem do pomierzenia i okazało się ze tłoki są do wymiany wiec już wyjąłem silnik i szukam innego.

dziękuje za podpowiedzi myślę ze komuś na pewno się ten artykuł przyda i na pewno mu pomoże.

Zajrzyjcie na mój nowy temat swap silnika z astra 2 do astra 1.
  • REKLAMA
  • #8 11092027
    kidu22
    Poziom 35  
    Ocena: 740
    marek321s napisał:
    okazało się ze tłoki są do wymiany wiec już wyjąłem silnik i szukam innego

Tak mozna w kółko, szroty zwiedzać.
  • #9 11092950
    marek321s
    Poziom 10  
    Mam znajomego który ma szrot i silnik z astry 2 z przebiegiem 90 tys i dlatego pytam o taki swapik przypatrywałem się mocowaniu pompy wspomaganie i łapy silnika i jest to samo , wygląda ze bez problemu będzie pasował.

Nie opłaca mi się naprawiać silnika. 4 szt tłoków 1000zł, pierścienie 200z,ł uszczelka 70 , olej 100, naprawa głowicy bo klekocze 350 i bóg wie co jeszcze dojdzie.

Poza tym silników benzynowych się nie naprawia jeśli wykończył się z przebiegu ponieważ w takim przypadku jest wszystko wymordowane min pompa olejowa, wał, rozrząd i taki sinik nigdy nie będzie miał swojej sprawności. A strzelać generalkę to bezsens.

Podsumowanie tematu

✨ Po remoncie silnika w Astrze F 1.6 16v występuje problem z dymieniem, niezależnie od temperatury silnika. Użytkownik zauważył mokre tłoki, mimo że pierścienie i tłoki wyglądają na nowe, a ciśnienie komór cylindrów jest w normie. Wskazano na możliwość uszkodzenia uszczelniaczy zaworów, wytarcia prowadnic lub zużycia sprężyn w pierścieniach olejowych. Po dalszej diagnostyce stwierdzono, że tłoki wymagają wymiany, a użytkownik rozważa swap silnika z Astry 2, ze względu na wysokie koszty naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA