logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Came ZBX 74/78 - Brama nie zamyka się, silnik nie reaguje na zamykanie

arosnow 17 Lip 2012 21:06 4957 8
REKLAMA
  • #1 11116872
    arosnow
    Poziom 10  
    Witam! Potrzebuję pomocy z dziedziny bram , ja nie jestem w tym ekspertem dlatego szukam tutaj wsparcia:)
    Mam problem z mechanizmem bramy przesuwne ZBX 74/78 .mam zamontowane dwie fotokomórki. Mianowicie to wygląda tak : otwieram bramę pilotem (Otwiera się poprawnie , dochodzi do skrajnego położenia ) następnie klikając ponownie na pilocie (aby ją zamknąć) brama nie reaguje-stoi w miejscu.
    kolejny krok :
    Aby wykluczyć usterkę fotokomórek zwalniam sprzęgło ręcznie wysuwam bramę do połowy( tak aby mogła sama się cofnąć ) klikam na pilocie aby się zamknęła -brama stoi silnik nie pracuje, gdy tylko zasłonię fotokomórkę(przeszkoda) brama automatycznie się cofa(silnik pracuje)

1. Dodam że sprawdziłem krańcówki żadna nie zwiera
    2. przysłuchałem się pracy przekaźników na płycie -jak by jeden dziwnie pracował
    3. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale wydaje mi się że nie dochodzi "napięcie"/"sygnał" na silnik odpowiadający za obrót silnika w lewo.
  • REKLAMA
  • #2 11119722
    arosnow
    Poziom 10  
    cześć wszystkim udało mi się naprawić , a zrobiłem to tak - wlutowałem wszystkie przekaźniki (5 szt) po kolei każdy podpinałem pod 24v , włączając i wyłączając zasilacz sprawdzałem czy poprawnie pracuje tzn. czy przeskakuje sygnał z jednego styku na drugi. Jeden był uszkodzony nie "przekazywał " sygnału na drugą nóżkę . Pozostałem 4 sprawne wlutowałem , kupiłem na Wolumenie zamiennik o podobnych parametrach wlutowałem i Działa zobaczymy jak długo:)
  • REKLAMA
  • #3 12002465
    drguma
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    witam mam podobny problem nie działa nie ruszy silnik. Proszę mi napisać co z mostkować aby brama ruszyła bez fotokomórek jak i krańcówek
  • #4 12005487
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3620
    Fotki i stop: mostek "C1", "C3" i "1" z "2" (albo DIP10 - 6 -OFF, 7,8,9 -ON)
    Krańcówki: mostek "F z "FA i "FC" - uwaga - możesz uwalić silnik bez krańcówek
  • REKLAMA
  • #5 12079851
    drguma
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    temat zamknięty wszystko działa dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #6 12255031
    itena
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Miałam wczoraj ten sam problem - brama otwierała się ale nie zamykała. Szłam tropem sugestii powyżej a w ostateczności okazało się, że przepalił się bezpiecznik w fotokomórce. Może komuś mój przypadek pomoże w szukaniu powodu awarii.
  • #7 12259635
    chriso
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    mam podobny problem.

1) Byla uszkodzona mechanicznie fotka TX, konkretnie dioda, wstawilem sfh484

2) Niestety fotki dalej nie działaja, mruga czerwona dioda na plycie. Po przelaczeniu dipa 7 brama otwiera sie i zamyka, ale bez fotek.

Czy moge prosic o informacje jakie napiecia powinny byc na poszczegolnych zaciskach od fotek? Na zasilaniu RX c1-2 mam 5 V, ale z niej na TX juz jest 0.
  • #8 13298148
    lz11980
    Poziom 19  
    Ocena: 203
    Witam, mnie 9klienta) dopadł problem z zbx74-78 a mianowicie taki że centrala całkowicie zgłupiała tzn po podłączeniu zasilania pod czerwoną kostkę brama silnik cały czas kreci nie mogę go zatrzymać poprzez krańcówki anie nie reaguje na zdjęcie zworek c1+c2+2 (tak zastałem)jedyne co widać to przez jakiegoś poprzednika posmarkany stabilizator napięcia l7805cv który już na nówkę wymieniłem i 2-stronnie podlutowałem. po łytce ani po elementach nie widać uszkodzeń ani spalenia, w 3 miejscach był słaby lut ale to raczej nie powoduje ciągłej pracy silnika. W bramie przesuwnej brak jest foto natomiast na switchach jest ustawione tak: ds1 : 1-of, 2-on, 3-of,, ds2: 1, 3,4,6,10-of pozostałe on.
  • #9 14884178
    bonus17
    Poziom 2  
    Witam Panowie.
    Możecie mi w najprostszy sposob opisać jak ustawic dip4 i 10 oraz co zmosykowac zeby działała brama dwuskrzydłowa w systemie zbx78?
    Sterownik widzi jeden silnik ponieważ sa zmostkowane, nie wiem jak ustawic dipy zeby zaczęło pracować.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z bramą przesuwna ZBX 74/78, która otwiera się, ale nie zamyka. Po sprawdzeniu fotokomórek i krańcówek, użytkownik zauważył, że silnik nie reaguje na polecenie zamknięcia. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie przekaźników oraz mostkowanie niektórych złączek, co pomogło innym użytkownikom. Ostatecznie, jeden z uczestników naprawił problem, wymieniając uszkodzony przekaźnik. Inny użytkownik zidentyfikował przepalony bezpiecznik w fotokomórce jako przyczynę awarii. Dodatkowo, pojawiły się pytania dotyczące mostkowania i ustawień DIP dla bram dwuskrzydłowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA