logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odkurzacz Zelmer 338 - Sens naprawy silnika. Problem z częściami.

elektronic-27 23 Lip 2012 00:49 5013 7
REKLAMA
  • #1 11134428
    elektronic-27
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Witam. W posiadanym odkurzaczu wymieniłem łożyska (6000Z), ale chyba za późno bo po kilku minutach padł wirnik. I teraz czy jest sens bawić się w naprawy; wymianę wirnika lub całego silnika, w sytuacji gdy w jednym serwisie wirników brak a za jakiś silnik 120 zł, a w drugim wirnik ok 60 zł? Tyle że nie wiem czy ten wirnik byłby możliwy do kupna skoro części już niemal nie ma... I stąd pytanie o sens szukania części.
  • REKLAMA
  • #2 11135424
    ZelmerNiezawodnie
    Poziom 11  
    Mogę Ci odsprzedać sprawny wirnik za 30zł, od silnika typ 417 montowanym w 338,5. Posiadam cały taki silnik z uszkodzonym stojanem- silnik wył mimo nowych łożysk. Wirnik wymieniony 4 miesiące temu, pracował może z 10godzin.

Zdjęcia:

Odkurzacz Zelmer 338 - Sens naprawy silnika. Problem z częściami. Odkurzacz Zelmer 338 - Sens naprawy silnika. Problem z częściami. Odkurzacz Zelmer 338 - Sens naprawy silnika. Problem z częściami. Odkurzacz Zelmer 338 - Sens naprawy silnika. Problem z częściami.

Jak chcesz, to pisz na PW. Na mejla rzadko zaglądam.

Odkurzacz warto naprawiać, mam takie 2, i sprawują się bardzo dobrze.
  • REKLAMA
  • #3 11137662
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1169
    Z łożyskami 6000z, to może byc silnik typu 300 lub 217. Musisz podać jaki to typ lub dać zdjęcie. W każdym wypadku wirnik ze zdjęcia nie będzie pasował, ponieważ jest na łozyska 608.
    Czy jest sens ? Jeżeli odkurzacz jest w dobrym stanie wizualnym to warto. Jego naprawa (wirnik szczotki, lożyska), da mu ok 15 lat życia. Dzisiaj żaden albo mało który odkurzacz tyle wytrzyma i na pewno będzie droższy niż nowe części zamienne ok 70zł.
  • #4 11137674
    elektronic-27
    Poziom 16  
    To będzie 217. A sam odkurzacz jest ździebko obdrapany, ale nie jest pordzewiały i chciałbym go naprawić bo wciąga niemal wszystko na co trafi - śrubki, guziki, nakrętki, opadłe listki z doniczkowych, drobne kamyki, nawet pieniądze :-D piasek czy nie piasek ino rura gra... A to tylko 600W. Brat kupił jakiegoś qubisa 1400W czy coś tam z Amiki to chce się go pozbyć bo mu nawet rozsypanego ziarna od papug nie chce brać... ot takie małe porównanie :-) No i dochodzą do tego śmiesznie tanie worki :-D
    Na allegro znalazłem jakieś wirniki, ale nie wiem dokładnie jakie oznaczenie to ma być żeby pasowało.
  • REKLAMA
  • #5 11137978
    zbigniew3107
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Numer wirnika powinien być wytłoczony na zatyczkach zabezpieczających uzwojenie
    wirnika lub napisany drukiem na rdzeniu ,ale to w nowszych modelach ,ostatecznie po typie silnika .
  • REKLAMA
  • #6 11138315
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1169
    Jeżeli silnik masz typ 217, to jedyny wirnik jaki dopasujesz to 217.1200.
    Nieciekawie też bedzie z zamiennikami takiego silnika. Na pewno można założyć inny 217, ewentualnie sprawny 417. Nic innego ze wzgledu na małą średnice turbiny nie przychodzi mi do głowy.
  • #7 11138324
    ZelmerNiezawodnie
    Poziom 11  
    Nie przyjdzie Ci do głowy, bo nic nie założysz. Chcesz cały silnik 417? Założyć łożyska i silnik do użytku.
  • #8 11176105
    elektronic-27
    Poziom 16  
    Jakimś cudem udało mi się wyrwać nowiutki wirnik z łożyskiem z zapomnianym przezemnie zakładzie naprawczym. To był ostatni jaki miał - kupiony dość dawno temu. I to chyba ostatni wirnik w województwie wielkopolskim :-D
    Nowy wirnik, nowe szczotki i łożyska, sprzęt złożony i wszystko gra. Dziękuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odkurzaczem Zelmer 338, w którym po wymianie łożysk (6000Z) uszkodził się wirnik. Zastanawia się nad opłacalnością naprawy, biorąc pod uwagę dostępność części zamiennych. W odpowiedziach zasugerowano, że wirnik do silnika typu 217 (numer 217.1200) jest jedyną opcją, a także podano, że odkurzacz w dobrym stanie wizualnym warto naprawić, co może przedłużyć jego żywotność o 15 lat. Użytkownik ostatecznie znalazł nowy wirnik z łożyskiem w zakładzie naprawczym, co pozwoliło na skuteczną naprawę urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA