logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerwa w przewodzie neutralnym w domu z lat 89/90 - co robić?

klucha3 14 Sie 2012 16:24 9798 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zabezpieczyć domową instalację 2‑przewodową przed skutkami przerwy w przewodzie neutralnym (PEN/N) i jaką modernizację rozdzielnicy wykonać po takim zdarzeniu?

Żeby ograniczyć skutki przerwy w PEN/N, trzeba wymienić starą rozdzielnicę na nową modułową z pewnymi połączeniami, a po przejściu instalacji na 3/5‑przewodową można dołożyć wyłączniki różnicowoprądowe; przed przerwą PEN poza obiektem lepiej chroni kontroler/przekaźnik napięcia sieciowego, bo sama różnicówka tego nie załatwi [#11216908] [#11217472] [#11216867] Ogranicznik przepięć nie pomoże przy takim uszkodzeniu, bo wzrost napięcia może spalić sprzęt, ale być za mały, by zadziałał [#11216867] W starej instalacji z lat 89/90 trzeba też zrobić okresowy przegląd, dokręcić połączenia i wykonać pomiary, bo poluzowane styki po latach są realną przyczyną awarii [#11208315] W praktyce modernizacja powinna zacząć się od całej rozdzielnicy, a dopiero potem od obwodów, zwłaszcza w kuchni i łazience [#11208315]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 11208256
    klucha3
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam
    Przepraszam jeśli nie piszę w odpowiednim poście. Uprzedzam że elektryk ze mnie żaden. Ale do sedna. Miejsce akcji -dom wolnostojący, sieć elektryczna z lat 89/90, obwody dwużyłowe bez uziemienia.W ubiegłym tygodniu niespodziewanie, podczas odkurzania silnik zaczął nierównomiernie pracować. Następnie w tunerze sat coś wybuchło. Żarówki po zapaleniu zaczęły strzelać. Lodówka przestała pracować a przedłużacze przeciwprzepięciowe zaczęły śmierdzieć spalenizną. Wyłączyłem prąd i wezwałem Pogotowie Energetyczne. Po przyjeżdzie stwierdzili napięcie w gniazdach 240 v i co za tym idzie rozłączenie przewodu N (gdzieś). Sprawdzili na słupie i przyłączu. W ZK skontrolowali śrubunek na uziemieniu. W rozdzielnicy przy liczniku zaciski sprawdzone. Nawet odchylili tablice z bezpiecznikami. Wszystko ok. Musi być rozłączenie w puszce na mieszkaniu. Mało tego nagle wszystko zrobiło się ok. Mam wezwać elektryka. No to wezwałem. Z tym że elektryk tablicę odciągnął pod napięciem i wtedy zapalone żarówki zaczęły zmieniać jasność świecenia. Wiem tyle, że to mogło być przyczyną. Na nowo poskręcał przewody na śrubę dając pomiędzy podkładki. Puszki pooglądał i stwierdził że nie warto tam szukać, bo jest to prosta instalacja. Straty - lodówka, tuner, przedłużacze, żarówki.
    Odpowiedzcie mi proszę dlaczego nie wszystkie przedłużacze p/p się spaliły i jaką wykonać modernizację rozdzielnicy aby zapobiec takim wypadkom.
  • #2 11208315
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Przede wszystkim należy wykonywać okresowe przeglądy i pomiary instalacji, czego poza instytucjami i obiektami publicznymi nikt nie czyni bo nie ma takiego sposobu by przeciętnego Kowalskiego do tego przymusić. A potem płacz bo to i owo w wyniku awarii się spaliło. Instalacja w Twoim domu ma 22 lata, gdyby choć raz na 5 lat ją ktoś kompetentny przejrzał, dokręcił połączenia, zrobił pomiary, to nieszczęścia można by uniknąć. Rozdzielnię w miarę możliwości finansowych najlepiej wymienić na nowoczesną z "eskami". Taki stan że ruszanie deską z bezpiecznikami rozłącza obwody jest niedopuszczalny.
  • #3 11208379
    klucha3
    Poziom 10  
    Elektryk mówił to samo. Dlatego jestem z nim umówiony na całościowy przegląd instalacji i ewentualną modernizację. Tylko jak zabezpieczyć mieszkańców przed tak niebezpieczną awarią, aby nie poraził nikogo prąd. Dziwne że kiedyś nie przykładano wagi do trzeciego przewodu ochronnego. Sąsiedzi wyśmieli mnie jak powiedziałem że trzeba robić przeglądy okresowe (dobrowolnie).
  • #4 11208585
    piter244
    Poziom 23  
    Jak im się spali pół chałupy to zobaczą co taniej wychodzi. To tak jakby 10 lat jeździć samochodem, nie zmieniać oleju, nie zaglądać do hamulców. No ale ludzie to pojmują dopiero jak na własnej skórze poczują. Modernizację zacznij od rozdzielni, oraz przewodów do gniazd w pomieszczeniach wilgotnych (kuchnia,łazienka). W pokojach mniej jest urządzeń wymagających uziemienia i mniejsze zagrożenie porażeniem.
  • #5 11211827
    klucha3
    Poziom 10  
    Jest gniazdo 3-fazowe w garażu ale bezpośrednio idzie kabel z rozdzielnicy gdzie są bezpieczniki, bez puszek po drodze.Jakbyś był na tej robocie. Elektryk chce dołożyć jeszcze jakiś dodatkowy przewód z prętem uziemiającym i bezpiecznik na całą instalację. Tutaj nie bardzo wiem o co chodzi. Sam bezpiecznik kosztuje coś 500 pln. Pewnie wiecie o jaki chodzi. Jak jest z ZE, zgłaszam modernizację?
    Na razie elektryk zrobił sobie wczasy. Za tydzień ma pokazać kosztorys i plan zmian. Dlatego piszę takimi ogólnikami.
  • #6 11213182
    piter244
    Poziom 23  
    Dziwny i drogi ten twój elektryk. Pewnie chce założyć różnicówkę ale ona nie kosztuje 500 zł. Nabija Cię na koszta bo widzi że się nie znasz. Kwestia nie w różnicówce a kiepskości połączeń. Wez innego elektryka i zobacz co zaproponuje. I JAKI PRĘT DO ZIEMI?? Zapytaj swojego elektryka czy w ogóle ma uprawnienia SEP. Bo mi na to nie wygląda. Trzeba wiedzieć jaki jest u Ciebie typ sieci. Pewnie TN-C. Ale to trzeba wiedzieć na pewno.
  • #7 11213326
    klucha3
    Poziom 10  
    Ma własną działalność i wykonuje usługi elektryczne. Ten bezpiecznik podobno tyle kosztuje.Elektrycy z ZE też coś o nim wspominali że drogie urządzenie. Zresztą ma on być podobno na wyrost. Sam mu o nim wspomniałem po rozmowie z elektrykami ZE, pytając czy da rady to ustrojstwo u mnie założyć. Mam dostać kosztorys na zmiany niezbędne i drugi na zmiany ponad to.Zawsze mogę podejść do hurtowni i sprawdzić ceny przed remontem. Nie chodzi mi o to, że zrobi coś co jest zbędne. Chcę bezpieczeństwa idącego ze strony rozdzielni i sieci, za wszelką cenę.Zachowując obecny układ obwodów.Obecną hmm ... skrzynkę należy wywalić bo, to na bakielicie, w obecnych czasach obraz nędzy i rozpaczy. Szykowałem się na to w przyszłym roku przy okazji remontu ganku ale awaria mnie ponagliła.
  • #8 11213536
    rozales
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Dobra różnicówka z montażem może tyle kosztować.
    Powinna zabezpieczyć przed podobnymi sytuacjami i porażeniem.
    Bakelit to dla mnie żaden wstyd, ważne żeby polączenia były pewne i aparaty dobre.
  • #9 11213554
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4312
    Cytat:
    Powinna zabezpieczyć przed podobnymi sytuacjami i porażeniem.
    Przed przerwaniem PEN lub N?
    I co to znaczy dobra różnicówka?
    Ile za montaż?
  • #10 11213612
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Pytanie panowie jest inne, ile pracy jest przy dostosowaniu obecnej "rozdzielnicy" do montażu nowego zabezpieczenia itd ?

Skoro elektryk chce wstawić nową skrzynkę, zapewne modułową, jak i moduły to koszt 500 zł nie jest wygórowany.

Więc poproś o dokładne wyszczególnienie zakresu prac, z rozbiciem na materiały - sztuka po sztuce, jak i robociznę.
    Skoro zajmuje się tym zawodowo, to wie jak to rozpisać i nie będzie miał z tym problemów.
  • #11 11213876
    klucha3
    Poziom 10  
    serwisor
    Dokładnie takie coś mam dostać.Mam nadzieję że ta różnicówka to dobre rozwiązanie.Czyli jak rozumiem ma to dołożyć ?
    W rozdzielnicy są bezpieczniki topikowe na:
    -tzw. siłe - 3 szt.(kabel idzie bezpośrednio do garażu)
    -obwód parter światło - 1 szt.
    -obwód parter gniazd - 1 szt.
    -gniazdo kuchnia - 1 szt. (kabeł bezpośrednio idzie do gniazda w kuchni)
    -obwód piętro światło - 1 szt.
    -obwód piętro gniazda - 1 szt.
    No i oczywiście wyłącznik główny. Oto cała moja rozdzielnica. Licznika nie biorę pod uwagę. Chcę nowej i bezpiecznej rozdzielnicy.Ile może Waszym zdaniem kosztować taka zmiana.
    Acha wspominał jeszcze coś o tzw. esach (przepraszam) które mogą kosztować 15 pln albo 100 pln. Zależy które wybiorę.Rozumiem że chodzi o bezpieczniki.
  • #12 11213962
    piter244
    Poziom 23  
    Nowa rozdzielnia to
    -Obudowa na 24 moduły 1szt........................................................150 zł
    -Wył główny FR-1szt.........................................................................45zł
    -Różnicówka trójfazowa na obwód siły -1szt...................................120zł
    - Różnicówka jednofazowa na obwody gniazd 230V........................100zł
    - Wyłączniki nadprądowe " owe eski właśnie" 5 szt.........................15-20zł
    Dobre firmy to te uznane Hager Moeller, legrand,ABB
    Z resztą poszukaj sam cen po internecie. Wymiana (robocizna) zajmuje 1 roboczy dzień.
    Ceny materiału podałem przeciętne. Eski po 100zł to pozłacane chyba.
  • #13 11214039
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Witam.
    Klucha - kolega Piter ma rację, z drugiej strony, zastanawiam się, czy aby twój elektryk nie chce wrzucić ci modułów ES-ów z różnicówką w jednej obudowie, instaluje się je zamiast 2 modułów - w przypadku instalacji 1-no fazowych.
    To właśnie one mogą stanowić owe 100 zł.

Ale, wracając do tematu, po wyliczeniu kolegi Pitera wyszło ponad 500, myślę, że i tak musimy poczekać na wyliczenie elektryka.
    Mam kilka obaw, np takie, że nie chce on zainstalować FR-a, obudowa za 150 to drogo, można z powodzeniem znaleźć tańsze a dobre,
    co do firm dodał bym jeszcze MG - MerlinGerin - obecnie Schneider electric.

Czekamy na wycenę ...
  • #14 11214271
    mmario32
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    klucha3 napisał:
    Elektryk chce dołożyć jeszcze jakiś dodatkowy przewód z prętem uziemiającym i bezpiecznik na całą instalację. Tutaj nie bardzo wiem o co chodzi. Sam bezpiecznik kosztuje coś 500 pln.

Może chodzi tutaj nie o różńicówkę (która oczywiście też musi być jeżeli ma wymieniać przewody na 3 żyłowe) a o zabezpieczenie przeciwprzepięciowe. Kwota by się zgadzała. I pewnie po to też chce dodatkowo uziemić (prętem).
  • #15 11214908
    piter244
    Poziom 23  
    serwisor napisał:

Ale, wracając do tematu, po wyliczeniu kolegi Pitera wyszło ponad 500, myślę, że i tak musimy poczekać na wyliczenie elektryka

Czekamy na wycenę ...

Ja tak zrozumiałem że elektryk powiedział 500zł tylko za różnicówkę. Jako cenę aparatu a nie za całą rozdzielnię. To strasznie drogo.
  • #16 11215349
    klucha3
    Poziom 10  
    No to teraz chyba padniecie.Lużno w rozmowie powiedział że koszt może wynieść 2 tys. pln .Mówimy o samej rozdzielnicy i doprowadzeniu tego dodatkowego przewodu i pręta.
    mmario32 ma rację, o to mu chodziło. Przyznam, że chcę naprawdę solidnych i sprawdzonych rozwiązań. Te 2 tys. jakoś bym przełknął. Moja nieznajomość elektryki i skutki awarii, zachęciły chyba elektryka do przeszacowania.Zobaczymy co przyniesie. Korci mnie aby zawołać jeszcze jednego ale nie chce oceniać człowieka za wczasu. Ludzie chwalą jego pracę.
    Dziękuję kolegom za rozjaśnienie mi tematu. Jeszcze jedno pytanie. Czy zgłaszam remont rozdzielnicy do elektrowni ?
  • #17 11215499
    piter244
    Poziom 23  
    Jeżeli nie grzebiesz nic w liczniku ,( np jest on w oddzielnej skrzynce) i nie rozplombowywujesz go to nic nie trzeba zgłaszać.Zgłoszenia wymaga tzw. "ingerencja w układ pomiarowy."
    Co do ceny to zsumuj sobie przewidywany materiał i wyjdzie Ci ile on zarobi za dzień pracy, sam już uznasz czy to dużo czy mało. A na materiały żądaj faktur zakupu.
  • #18 11215560
    kkas12
    Poziom 43  
    Cytat:
    ...ile on zarobi za dzień pracy, sam już uznasz czy to dużo czy mało.
    No tak konkretne kryterium wyceny robót.
    Punkt widzenia inwestora "dużo", "mało", "w sam raz" deklasuje wiedzę zawartą w katalogach KNR, KSNR itp.
    Rzetelna wycena na nich oparta jest nic nie warta.
    Dlaczego?
    Ponieważ te katalogi są dla większości czarną magią.
    Łatwiej przecież za drogo.
    Bo przecież, że za tanio to nikt z inwestorów nie powie.
    A cena za jaką wykonawca materiały kupuje to jego sprawa a nie inwestora.

Skoro kolegi pojęcie o kosztorysowaniu jest takie jak to co zostało przedstawione to proszę by kolega w tych kwestiach głosu nie zabierał dopóty tego nie pojmie.
  • #19 11216043
    piter244
    Poziom 23  
    Kolego moderatorze kkas12. Nie chcę się tu bynajmniej kłócić ale pozostanę przy swoim zdaniu co do wycen robót. Mamy wolny rynek i robota jest warta tyle ile inwestor zechce za nią zapłacić (zwłaszcza prywatny) a nie tyle ile ustalił ktoś w w Warszawie kto układał jeden KNR dla całej Polski. Inwestor także decyduje o materiale, oczywiście nie o parametrach elektrycznych, ale może preferować np jedną firmę a innego producenta uznać zbyt drogim. Takie są prawa wolnego rynku.Może przy zamówieniach państwowych jest inaczej ale tam też głównym kryterium jest cena.
    Z poważaniem dla zdania kolegi.
  • #20 11216143
    kkas12
    Poziom 43  
    Kolego, ale ta cena jest oparta na pewnych kryteriach a nie na widzimisię inwestora.
    Może kolega najpierw otworzy swoją działalność ponosząc związane wszystkie z jej prowadzeniem koszty a później niech zacznie przedstawiać swój punkt widzenia w kwestii wyceny robót.
    Gwarantuję koledze, że ulegnie on zmianie w stosunku do tego co koledze dziś się wydaje.

Inwestor oczywiście może sobie sam materiały zakupić, ale domaganie się korzystania z całych upustów jakie firma wypracowywała latami jest demagogią.

Proszę więc takich rzeczy nie wypisywać.
    To jest tylko punkt widzenia kolegi.
    Punkt widzenia laika.

Idź może kolego do piekarni i domagaj się szczegółowej kalkulacji kosztów składających się na cenę bochenka chleba.
    Dostaniesz?
    Nawet nie zapytasz, bo cię wyśmieją.

A Elektryka zawsze o taką wycenę poprosić możesz i na
    pewno ją otrzymasz.
    Ceny materiałów jak najbardziej będą w niej widoczne, ale od faktur za materiały wystawione na firmę wara.
  • #21 11216563
    piter244
    Poziom 23  
    Nie piję tu do upustów firmy tylko do wmawiania klientowi że aparat kosztuje 500zł jeżeli w detalu kosztuje on np HAGER 100zł.
    http://www.ceneo.pl/2476384
    Bo to jest zwykłe naciąganie klienta jak się widzi że ten się ni w ząb nie zna.Niech firma kupi w hurcie z upustem za 60 sprzeda klientowi za 100 i będzie wszystko po bożemu.
    A działalność prowadziłem i jeśli bym komuś strzelił 500 zł za różnicówkę kupioną za 100zł nawet z montażem to by mi było wstyd za siebie.
  • #23 11216867
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Pewnie chodzi o ogranicznik przepięć (ten "bezpiecznik" na 500 zł) - być może elektryk uważa, że zapobiegnie to skutkom przerwy w przewodzie PEN - otóż nie, nie zapobiegnie, bo wzrost napięcia w takim wypadku jest wystarczający, żeby puścić sprzęt z dymem (co też się już stało), ale za mały, żeby w ogóle ogranicznik zadziałał.

Następna sprawa - różnicówki.
    ŻADNYCH różnicówek, jeśli instalacja nie zostanie najpierw wymieniona na 3 (5) - przewodową. Obecnie masz instalację 2-przewodową, układ zapewne TN-C - w takim wypadku wyłączników różnicowoprądowych się nie stosuje i kropka. Najpierw trzeci przewód, potem różnicówka.
  • #24 11216908
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 11217227
    klucha3
    Poziom 10  
    Bronek
    Co zatem ma wstawić aby zabezpieczyć się przed przerwą w PEN (N) z zewnątrz. To co mi się przytrafiło w rozdzielnicy może stać się na sieci.Elektryk też najpierw podejrzewał stronę ZE. Twierdził że takie rzeczy trafiają się najczęściej od nich. Ta awaria nauczyła mnie, że trzeba przewidywać różne zdarzenia. Jak to mówią z prądem żartów nie ma. Jak mogłem, opisałem moją rozdzielnicę i będzie na pewno wymieniona w całości. To zagwarantuje mam nadzieję stabilność połączeń.Pytanie tylko, co dołożyć mając taką instalację, aby ustrzec się od zdarzeń o których Wy macie pojęcie. Moje jest prawie żadne. Obecna myśl techniczna, mam nadzieję mogłaby, być wykorzystana na mojej starej instalacji.
    Nie wiem, czy ma jakieś znaczenie, że stację trafo mam 100 m za ogrodzeniem.

Teraz na marginesie. Rozmawiałem dzisiaj z sąsiadami o mojej awarii. Wiadomo. Co ZE robił na mojej posesji itd. ? Ni w ząb nie dali sobie wmówić, że po 20 latach przewód może się obluzować. Takie przeglądy choćby raz na 10 lat, to wywalenie kasy. Oni wierzą w perpetum mobile. Żadnych wniosków i nauki z zaistniałej sytuacji. Skoro śrubki skręcone z powrotem, to czego szukać. Pewnie jakiś partacz robił rozdzielnicę i teraz po 20 latach wyszło. No ręce opadają. Nie pogadalibyście. Już nie wspomnę o tym że przy rozłączonym przewodzie PEN (N), nie ma prawa być na nim prąd. Ja może jestem laikiem ale przyjmuję pewne fakty do wiadomości. Oni ni w ząb.Każdy wie lepiej, mając takie samo pojęcie jak ja.Najlepiej jakby zrobił to pracownik ZE. Byłoby taniej, solidniej i wygodniej. Tylko że nie widzieli że ów pracownik w szafce ZK, po obłamaniu bezpiecznika 25 dał 32. Powiedział że będzie dobrze. Mi się wydaje że skoro było 3x25, to tak powinno zostać. Dla mnie to nie jest solidnie. Ale może to ja jestem dziwny i strachliwy.
  • #26 11217472
    mmario32
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    klucha3 napisał:

Co zatem ma wstawić aby zabezpieczyć się przed przerwą w PEN (N) z zewnątrz.

Kontroler napięcia sieciowego (inaczej przekaźnik napięciowy).
  • #27 11217578
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 11220217
    apokalipsa0
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Kup sam co trzeba. Wyjdzie taniej.
    Inaczej przepłacisz (prawie zawsze). Nawet FV Cie nie uratują. Ma swój sklep, albo znajomego Heńka i kroi tych co się nie znają. Mimo, że niby za punkt jest najtańszy - odrobi 2x na materiale.
  • #29 11220321
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 11220762
    apokalipsa0
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Ta ;) To kolejna rada od tych, co żerują na klientach.

Gwarancji na sprzęt udziela producent - nie montażysta. Na instalację ma dać taką samą gwarancję bez względu czy on kupi, czy klient. Jak mu nie pasują podzespoły - nie podejmuje się roboty.

Poza tym co ma się psuć ? Różnicówka ? W zaoszczędzonych środkach kupi 100 różnicówek.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem przerwy w przewodzie neutralnym w instalacji elektrycznej domu z lat 89/90, co doprowadziło do uszkodzenia sprzętu AGD i niebezpiecznych sytuacji. Użytkownik opisał awarię, która miała miejsce podczas odkurzania, a także działania podjęte przez Pogotowie Energetyczne, które zidentyfikowało rozłączenie przewodu N. Uczestnicy rozmowy podkreślili znaczenie regularnych przeglądów instalacji oraz modernizacji rozdzielnicy na nowoczesną, z zastosowaniem różnicówek i odpowiednich zabezpieczeń. Wskazano na konieczność wymiany przewodów na trzyżyłowe oraz dodania uziemienia, aby zwiększyć bezpieczeństwo. Pojawiły się również wątpliwości co do kosztów proponowanych przez elektryka oraz jakości jego usług.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA