logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

T-mobile oferuje nielimitowane 4G za 20$, nielimitowane SMS, rozmowy, 4G za 90$

lukasker 22 Sie 2012 12:55 2745 15
REKLAMA
  • T-mobile oferuje nielimitowane 4G za 20$, nielimitowane SMS, rozmowy, 4G za 90$ T-Mobile w USA rozpoczął promocję nowego planu 4G, który ma wejść do sprzedaży 5 września. Nowy plan 4G jest nielimitowany i to zarówno ze względu na prędkość, jak i ilość przesłanych danych. Nazwa planu to Unlimited Nationwide 4G Data plan i co zaskakujące - jest on relatywnie niedrogi.

Przy planie zakładającym nie limitowane rozmowy i SMS dopłacamy tylko 20 dolarów (66 PLN), co daje łączną kwotę 90 dolarów, czyli niecałe 300 PLN. Samo nielimitowane 4G przy zwykłym abonamencie to wydatek rzędu 30 dolarów, czyli około 100 PLN. Pozostaje pytanie, kiedy nielimitowane 4G zawita do Polski i w jakich cenach. Więcej w źródle.

Źródło

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    lukasker
    Tłumacz Redaktor
    Specjalizuje się w: programowanie, strony www
    lukasker napisał 2900 postów o ocenie 182. Mieszka w mieście Kielce. Jest z nami od 2010 roku.
  • REKLAMA
  • #2 11234466
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Kiedy zawita ? Nieprędko. Biorąc pod uwagę aktualny stan sieci komórkowej w PL, niewilką konkurencję i ceny z kosmosu za obecny interneto mobilny, myślę że najwcześniej takich promocji nau w USA obecnie zobaczymy w PL nie wcześniej niż za 5 - 10 lat.
  • #3 11234774
    BartekLecki
    Poziom 14  
    Bez przesady. Za 10 lat to 4G pewnie będzie odchodziło całkowicie do lamusa ;)
    Już teraz mamy plany taryfowe 4.0 i podobne, czyli za darmo do wszystkich za 80pl. Za 20 pln więcej mamy nielimitowaną prędkość 4G z limitem 2gb. To razem 100pln ~ 30$.

W powyższym źródle cena to 90$ czyli 300pln. Czy pojawienie się taryfy wszystko nielimitowane za 300pln to naprawdę kwestia 5-10 lat? Nie sądzę...
  • #4 11235058
    oskar777

Poziom 26  
    Ocena: 243
    BartekLecki chyba z internetu korzystasz z telefonu jak chcesz rozkład jazdy pociągów sprawdzić. 2 gb limit to jest gorzej niż śmiech na sali, ja dziennie zużywam 700-2gb nie ściągając żadnej muzyki czy filmów. Wystarczy, że masz net do pracy, odpalisz głupie radio internetowe czy cokolwiek innego. 2gb mają moi rodzice jak włączają komputer raz na tydzień by onet przejrzeć.
    Konto firmowe:
    Oskar-info
    Gidzińskiego 24/1, Warszawa, 02-293 | Tel.: 501XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://oskar-info.pl
  • REKLAMA
  • #5 11235233
    karolk7
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja mam 250MB od T-mobile za darmo do abonamentu i powiem wam, ze praktycznie nigdy tego nie przekraczam (po przekroczeniu spada prędkość). Co prawda jest to internet w telefonie i nie wyobrażam sobie używania mobilnego internetu w Komputerze bo rzeczywiście pobieram podobne ilości danych jak kolega oskar777. Dla mnie dzisiejsza oferta mobilnego internetu jest bez sensu bo sieci walczą w reklamach o pokazanie prędkości pobierania danych a nie ograniczeń transferowych. Wiem że to jest marketing ale co z tego np że miałbym internet 100 Mb/s jak wykorzystał bym to paru godzinach.
  • REKLAMA
  • #7 11237104
    oskar777

Poziom 26  
    Adblocka mają, ja też mam poza tym sam robię www, pewnych rzeczy nie ominiesz nawet jak dasz kompresje js, cache to i tak www swoje potrafią zająć. Wejdź na pierwszy lepszy sklep włącz takiego firbuga lub konsole webkita i sprawdź ile danych jest wysyłanych. Pewnie według ciebie idealna strona to zero grafiki, zero js, sam suchy nudny brzydki tekst, bo przecież css też swoje zajmuje więc nie wypada jego stosować. Wiele usług sieciowych swoje zajmuje i raczej ilość zajmowanego miejsca nie będzie się zmniejszała. Świat idzie do przodu i taki stan rzeczy będzie się utrzymywał. Nie mówię, że to dobre ale tak jest i tak będzie. Tak więc to 2GB na miesiąc to nie jest oferta.

Dla przykładu:
    Znajomy ma net w komórce, 1.5Gb w orange jakaś oferta, ma ten net przy okazji i używa go do google maps i radia internetowego jak idzie biegać czyli w sumie 5 dni w tygodni po 40 min biegania. czyli jakies 3-4 godziny. Zużywa około 700-800 Mb na miesiąc. Wiec powiedz mi, jakim cudem ma 2Gb starczyć na cokolwiek?
    Konto firmowe:
    Oskar-info
    Gidzińskiego 24/1, Warszawa, 02-293 | Tel.: 501XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://oskar-info.pl
  • REKLAMA
  • #8 11237170
    rafbid
    Poziom 33  
    Ocena: 416
    BartekLecki napisał:
    Bez przesady. Za 10 lat to 4G pewnie będzie odchodziło całkowicie do lamusa
    To co reklamują jako 4G to sciema np w Play kłamią w żywe oczy. Zgodnie z pierwotną specyfikacją Międzynarodowego Związku Telekomunikacyjnego (ITU) 4G powinno zapewniać minimum 100 Mb/s (pobieranie) użytkownikom w ruchu (pociąg, samochód) i 1 Gb/s (pobieranie) użytkownikom pieszym czy stacjonarnym.
  • #9 11237658
    oskar777

Poziom 26  
    U nas zawsze jest "maksymalny transfer" co oznacza w wolnym tłumaczeniu zobaczysz go jak
    a) mamy dobry nastrój
    b) odbiornik nie jest obciążony
    c) jest jakaś promocja.

Nie widziałem natomiast w umowach minimalnego gwarantowanego transferu :).
    Konto firmowe:
    Oskar-info
  • #10 11238131
    adam1987
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Bez obrazy (jeśli to nie jest prawda), ale ten artykuł wygląda jakby był sponsorowany przez T-mobile.
  • #11 11239755
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 228
    Co do tego 4G to Play nie do końca kłamie. Ten właśnie międzynarodowy urząd o którym mówisz pozwolił na używanie terminu 4G dla wszystkiego tego co jest rozszerzeniem dla 3G... czyli w tym przypadku HSPA+ (w aero2 korzystają tez z tego typu połączenia, tylko nikt tego nie nazywa 4G). Co do tego artykułu sponsorowanego... no to jest to artykuł reklamujący T-mobile w USA, ale równie dobrze można powiedziec o artykułach z promocjami z Biedronki które wielu dały możliwośc kupienie np. A73 po uczciwej cenie za taki złom.
  • #12 11239950
    BartekLecki
    Poziom 14  
    oskar777 napisał:
    BartekLecki chyba z internetu korzystasz z telefonu jak chcesz rozkład jazdy pociągów sprawdzić. 2 gb limit to jest gorzej niż śmiech na sali, ja dziennie zużywam 700-2gb nie ściągając żadnej muzyki czy filmów. Wystarczy, że masz net do pracy, odpalisz głupie radio internetowe czy cokolwiek innego. 2gb mają moi rodzice jak włączają komputer raz na tydzień by onet przejrzeć.

Czytaj ze zrozumieniem...
  • #14 11241631
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    BartekLecki napisał:
    Bez przesady. Za 10 lat to 4G pewnie będzie odchodziło całkowicie do lamusa ;)
    Już teraz mamy plany taryfowe 4.0 i podobne, czyli za darmo do wszystkich za 80pl. Za 20 pln więcej mamy nielimitowaną prędkość 4G z limitem 2gb. To razem 100pln ~ 30$.

W powyższym źródle cena to 90$ czyli 300pln. Czy pojawienie się taryfy wszystko nielimitowane za 300pln to naprawdę kwestia 5-10 lat? Nie sądzę...

W jakim świecie żyjesz ? W roku 2004 kupiłem telefon NEC E616V z obsługą 3G, potem miałem Motorolę C975 również z 3G, w między czasie A925, E100. Od tamtego czasu 3G nie obejmuje wielu rejonów Polski, ba, nawet są dziury z brakiem 2G a 4 g ma odejść za 10 lat do lamusa ? Może w Czechach czy Niemczech, nie w Polsce. Za 10 lat pochwalimy się 3G w całej Polsce (i to przy mega optymistycznym założeniu)
  • #15 11245664
    rafbid
    Poziom 33  
    Ocena: 416
    W plusie po wyczerpaniu pakietu prędkość zostaje ograniczona do 32KB/s(konkurencja ma do 16KB/s) czyli za 7zł można pobrać 10GB, ale kto by się w to bawił przy tej prędkości można sobie posłuchać radia że strumieniem 24KB/s i przeglądać strony w opera mobile w trybie turbo.
  • #16 11255642
    hans_solo
    Poziom 10  
    Myślę, że na sensowne oferty internetowe trzeba jeszcze trochę poczekać. Obecnie wiązanie się umową na 12miesięcy nie ma sensu, zbyt szybko ta oferta się zmienia.

Podsumowanie tematu

✨ T-Mobile w USA wprowadza nowy plan nielimitowanego 4G, który będzie dostępny od 5 września. Plan oferuje nielimitowane rozmowy i SMS za 20 dolarów, co łącznie z nielimitowanym 4G kosztuje 90 dolarów. Użytkownicy w Polsce wyrażają wątpliwości co do wprowadzenia podobnych ofert, wskazując na słabą konkurencję i wysokie ceny mobilnego internetu. Wiele osób krytykuje ograniczenia transferowe w obecnych planach, podkreślając, że 2 GB danych miesięcznie to niewystarczająca ilość dla intensywnych użytkowników. Dyskusja porusza również kwestie marketingowe związane z prędkościami 4G oraz realnymi możliwościami transferu danych w Polsce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA