logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prawdziwie nielimitowany internet LTE bez FUP - który operator oferuje?

Pipers 05 Lut 2018 09:33 5925 29
REKLAMA
  • #1 17014020
    Pipers
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam kolegów.

Ostatnio zaintrygował mnie temat nielimitowanego internetu LTE. Czy jakikolwiek operator na rynku obecnie ma prawdziwe nielimitowane LTE bez zasłaniania się "FUP-em" <--- przy okazji mógłby ktoś wytłumaczyć ten termin ?
  • REKLAMA
  • #2 17014108
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1011
    FUP - Fair-Usage-Policy. Potrzebujesz tłumaczenia na język polski?
    Nie ma prawdziwego no-limit LTE. Największy limit to chyba 150GB miesięcznie.
  • #3 17014112
    Pipers
    Poziom 6  
    Nie, dzięki. Ktoś podrzucił mi na priv link. Wychodzi na to, że LTE bez limitu nie ma... i każdy kto zużyje pareset giga w pierwszym miesiącu w drugim zużyje wiele razy mniej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17014583
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5784
    Jak nie ma jak jest. W T-Mobile jest nielimitowany internet na LTE/3G za 49/59 zł na m-c z DL do 20/60Mb/s, W abonamencie B525 , popłata początkowa 49 zł. Jak nie chcesz mieć limitu DL to jest w T-Mobile oferta za 79,99 zł/m-c z B525. Nielimitowany internet dla indywidualnych maja wszyscy operatorzy. Orange gwarantuje 250GB z pełną , dostępną prędkością potem lejek 1Mb/s( noce poza limitem). Play ma limit 100GB na maksa potem 1 Mb/s . w Plusie dzia ła FUP i operator na LTE nie gwarantuje jakiegoś limitu, działa FUP. W praktyce po około 150 GB pierwszy lejek a przy około 200GB nawet 0,5Mb/s. W ofercie na kartę w Play , us ługa DIL na RBM na Kartę 5 jest możliwość lejka 2 Mb/s po 100GB , w praktyce operator załącza go przy większym limicie. Koszt na m-c to 5/15 zł, bez umowy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17014591
    Pipers
    Poziom 6  
    I to jest rzeczowa i merytoryczna odpowiedź. Bardzo dużo ściągam każdego dnia, jest to około 30gb dziennie. Co proponujesz dla mnie ?
  • #6 17015196
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Pipers napisał:

I to jest rzeczowa i merytoryczna odpowiedź. Bardzo dużo ściągam każdego dnia, jest to około 30gb dziennie. Co proponujesz dla mnie ?

Tylko T-Mobile i no limit 60Mbps. Licz się z tym że jak się w okolicy znajdzie kilku takich jak ty to będzie wolniej. Chyba że chcesz prędkość bez limitu to ta starsza oferta za 79,99 miesięcznie.

No i nie wiem czy ci to potrzebne ale publicznego IP w T-Mobile nie uzyskasz póki co, chyba że internet na firmę. Jeśli nie wiesz o czym piszę to nie jest to ci potrzebne :D
  • #7 17016433
    Pipers
    Poziom 6  
    makosuu napisał:

Chyba że chcesz prędkość bez limitu to ta starsza oferta za 79,99 miesięcznie.
    ale ona też chyba jest z limitem jeżeli będę ściągał po pareset gb, czy się myle ?
  • REKLAMA
  • #8 17016966
    makosuu
    W regulaminie jest zapis o przycięciu w wypadku generowania bardzo dużego ruchu mogącego zagrozić stabilności sieci itd... Nie widziałem by gdzieś się skarżyli na lejek w tej ofercie więc musiałbyś chyba z 10 TB ściągnąć w jeden dzień by ci zablokowali. W tej ofercie do 60Mbps brak jakichkolwiek haczyków, i jest tańsza, ale na stałe 60 DL i chyba 15 UL.
  • #9 17017008
    Pipers
    Poziom 6  
    Sam korzystasz z jakiejś oferty i ściągasz około 100-200 gb ? Ciekawi mnie jak jest w praktyce.. przeglądając fora.. dowiaduje się o sytuacji, że lejek dostajesz nawet przy nastepnym rozliczeniu ( masz 120 gb zalozmy do wykorzystania juz z lejkiem )
  • Pomocny post
    #10 17017200
    makosuu
    Pipers napisał:
    Sam korzystasz z jakiejś oferty i ściągasz około 100-200 gb ?

Na szczęście mam kabel :D
    Pipers napisał:
    przeglądając fora.. dowiaduje się o sytuacji, że lejek dostajesz nawet przy nastepnym rozliczeniu ( masz 120 gb zalozmy do wykorzystania juz z lejkiem )

To raczej zmyślone.
  • REKLAMA
  • #11 17017209
    Pipers
    Poziom 6  
    ... po poziomie zredagowanych odpowiedzi na tamtych forach, wątkach jestem w stanie stwierdzić, że to autentyczne przeżycia z FUP-em, FUB-em czy jakoś tak
  • Pomocny post
    #12 17017219
    makosuu
    Wiesz, w Plusie wszystko możliwe. Tylko tam działa takie oszustwo jak nielimitowane LTE z FUP. W T-Mobile na pewno tego nie uświadczysz.
  • #13 17017226
    Pipers
    Poziom 6  
    W takim razie takiej podpowiedzi szukałem... czyli żebym cieszył się internetem wszędzie z rzekomym nielimitowanym dostępem bez FUPów to tylko T-Mobile tak ? i to za 79,99 ? Co wtedy dostaje ?
  • #14 17017248
    makosuu
    Za 79,99 jest starsza oferta z takim haczykiem jak wyżej, choć to nie problem, poza tym jest jednak droga. Weź raczej tą nową do 60Mbps bo jest tańsza i bardziej opłacalna. Dostajesz no limit z DL do 60Mbps, router B525 albo B529, zależy który wolisz, B525 jest ogólnie lepszy, B529 ma baterię ale jest urządzeniem stacjonarnym.
    http://www.t-mobile.pl/pl/internet-domowy-tmobile1
    http://www.t-mobile.pl/telefony-i-urzadzenia/...outery/cat10022.chtml?addoffer=tariprom_38827
  • #15 17017292
    DobryMudzyn1702
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Chwila ten no limit w T-mobile nie ogranicza prędkośc po pobraniu iluś tam GB? W orange na firme ostatnio było 999GB/mc potem lejek może jeszcze jest. A tak to ktoś pisał Na jednym forum, że po wykorzystaniu 100GB w RBM 5 dokupujesz pakiet za 5zł i jedziesz dalej z pełną predkością ale jeszcze nie dane mi było tego przetestować.
  • #16 17017325
    makosuu
    DobryMudzyn1702 napisał:
    A tak to ktoś pisał Na jednym forum, że po wykorzystaniu 100GB w RBM 5 dokupujesz pakiet za 5zł i jedziesz dalej z pełną predkością

To tak nie działa.
    DobryMudzyn1702 napisał:
    Chwila ten no limit w T-mobile nie ogranicza prędkośc po pobraniu iluś tam GB?

Ten do 60Mbps nie ma prawa nigdy zwolnić choćbyś ciągnął na max 24/7.
  • #17 17018901
    Pipers
    Poziom 6  
    To bardzo ciekawe, w takim razie zadzwonie dzisiaj do t - mobile i przytoczę co na to konsultant. W takim razie 60MB za 60 złoty to bardzo dobra oferta. Nie sądzisz makosuu ?
  • Pomocny post
    #18 17018927
    matek451
    Poziom 43  
    Tu nie ma co dzwonić tylko zamawiać przez internet lub w salonie i robić testy w swojej lokalizacji. Oferta do 60Mb/s to 59 zł/m-c a ta do 20Mb/s za 49 zł/m-c. Raz w m-cu można zmienić prędkość ale kluczowe są testy no i faktyczne prędkości w konkretnej lokalizacji. One pokażą ile osiągniesz u siebie i czy warto brać opcję do 60Mb/s. Prędkości zależą od technologii, pasma, parametrów sygnału i obciążenia BTS-a , z którego skorzystasz. Bierzesz B525 za 49 zł. Na testy 2 tygodnie, za pomocą HManagera wymuszasz pasma LTE i 3G na B%25, sprawdzasz parametry sygnału, CID BTS-a i prędkości. T-Mobile korzysta z własnych LTE2600, LTE800 i LTE1800NetWorks i ich agregacji. Jaka to lokalizacja? trzeba sprawdzić jakie BTS-y są w twojej okolicy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 17019359
    Pipers
    Poziom 6  
    Lokalizacja to Ząbki koło Warszawy.
    Ponizej zamieszczam najnowsze komentarze na temat tej oferty:

Padree pisze: 2018-01-19 00:57
    Ten internet to porażka i oszustwo. Dobre parametry ma podczas okresu próbnego, potem wszystko spada. Bywa ze prędkość jest poniżej 1MB. Kluczowym jest zapis w regulaminie ze prędkości są do 20MB i 60MB ale uwaga w przypadku kiedy sieć nie współdzieli zbyt wielu użytkowników. To bardzo istotne bo jeśli jest wielu użytkowników to zapomnijcie o prędkościach reklamowanych. Oczywiście reklamacje nie są uwzględniane bo wszystko jest zgodne z regulaminem. Często bywa tak ze szybciej działa 10MB po kablu od Orange niż zapowiadane 60MB w TMobile bo takich prędkości nie zobaczysz, a już na pewno zapomnij o dobrym działaniu usługi po okresie próbnym. Prawdopodobnie celowo żeby nie zrezygnować.
    Zgłoś do usunięcia 0 Users Avatars Mini
    G pisze: 2018-01-19 17:16
    Zgadzam się z powyższą opinią. U mnie obecnie praktycznie nie chodzi. Zasięg jest. Na telefonie internet jest. A na routerze nie ma. Zwykłe oszustwo.
    Kondi pisze: 2018-01-21 14:54
    Internet tragedia!!!! Przez pierwszy miesiąc (okres próbny) bez zastrzeżeń. Mniej niż 60mb nie schodziło. Natomiast po okresie próbnym internet waha się między 12 a 16 w porywach do 20mb/s (przy 5 kreskach zasięgu). Nie polecam
    Ryszard pisze: 2018-01-22 18:25
    Jestem użytkownikiem LTE w centrum Łodzi i prędkość jest oszałamiająca od 200 do 900kbs. Strony ładują się w ciągu kilku minut a film jakikolwiek z przerwami co.kilka sekund. Tak działa T-MOBILE. Jest to prędkość zawrotną niczym maluch na torze formuły 1.
    Zgłoś do usunięcia -1 Users Avatars Mini
    BEAST pisze: 2018-01-28 23:16
    Witam, zamierzam skorzystac z tego interneetu, czy ktos na dziej dzisiejszy (28.01.2019) moze mi cos wicj o nim opowiedziec ? Jak predkosci teraz a jak w okresie probnym ?
    grizzly pisze: 2018-01-30 17:11
    no więc, w mojej opini ten test sobie można na ścianie koło papieru toaletowego powiesić jestem abonentem tej usługi (opcja tańsza do 20Mbit/s) i u mnie wyglądało to tak - do czasu jak miałem 30 dni na testy i zwrot wszystko śmigało a wręcz był przeciąg, po jakichś 40-50 dniach mam uwaga od 0,5 do 1,5 Mbit/s a tmobile bardzo bardzo bardzo mocno podreśla słowo DO
    Piter pisze: 2018-01-30 22:34
    Witam USERÓW tak dla informacji LIPA!!! testuję T-Mobile w opcji 60MB Dowlnolad Nieporęt 2 anteny N-O wysooooko stąd max. sygnał W max. obciążeniu - wieczory 20-24 tylko 15- 18 MB rano czasem 40-50 Mb ale generalnie wysokie PINGI stąd i tak wolan transmisja małych plików Usługa masowa stąd i jakość - NISKA
  • #20 17019373
    makosuu
    Widać że ludzie mają słaby zasięg itd... Zresztą pisałem Ci wyżej że jeśli na "twoim" BTS-ie znajdzie się kilku takich ssaczy co ściągają cały dzień to będzie wolniej i to dużo.

Internet mobilny to nie jest taka oczywista sprawa. To że w lokalizacji A T-Mobile wyciąga w szczycie 2Mbps nie znaczy że w B będzie tak samo, to jest zależne od lokalizacji, więc takie czytanie opinii ludzi z całej Polski, niekoniecznie siedzących w temacie ma mały sens. Masz 14 dni na testy to sam sprawdzisz.

Dodano po 9 [minuty]:

W pobliżu ul. marsz. J.Piłsudskiego 46 (dzwonnica kościóła św. Trójcy) BTS z kompletem pasm, dalej Piłsudskiego jest LTE 1800 2600 być może 800, przy powstańców na pewno 1800 może coś jeszcze. Przy Gajowej także komplet pasm także nie powinno być problemu z sygnałem u ciebie.
  • #21 17019413
    matek451
    Poziom 43  
    Opinie ludzi, którzy podają zasięg w kreskach nic nie warte. Większość ludzi nie ma zielonego pojęcia o internecie mobilnym , pasmach LTE, parametrach sygnału itp, itd. Typowi Janusze. W Ząbkach T-Mobile ma rozbudowana sieć LTE2600, LTE800 i lTE1800NetWorks. Działa kilka BTS-ów z kompletem tych pasm i ich agregacją. Nie patrz na opinie ludzi bez pojęcia tylko zrób własne testy na B525. Tylko one dadzą obraz T-Mobile u ciebie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 17019675
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 117
    makosuu napisał:
    Widać że ludzie mają słaby zasięg itd...
    Czyli twierdzisz, że zaraz po okresie próbnym zasięg spada? I z 60 Mb/s robi się nędza, a ja stawiam na priorytety na start, mocno już potwierdzone, wieloma wpisami. Przecież to nie wynalazek T-M, ale chyba Plusa. Zaś słaby zasięg w tych wpisach ma "G".

Pipers napisał:
    Ponizej zamieszczam najnowsze komentarze na temat tej oferty:
    Komentarze trzeba brać pod uwagę, ale głównie ogólne. Bo liczy się KONKRETNA lokalizacja, to że u mnie chodzi 4 Mb/s na najlepszym nadajniku, a na innych po 1 Mb/s (liczę typowe najniższe prędkości, średnią mam gdzieś, pewnie jest ze 30 Mb/s) to NIC NIE ZNACZY dla Ząbek!

Zatem bierz na testy, w tym starter za 5 zł (żeby uniknąć priorytetów), doładujesz za 5 zł, 3 w 1 na próbę włączysz LTE, także dodatkowe 6 GB gratis. Dawno tego nie robiłem, ale regulaminy nadal wyskakują jako aktualne, bywają też inne promocje jak 20 GB (czy 1 TB). Na takim starterze zrobisz testy przez kilka wieczorów i będziesz wiedział na co liczyć na początku umowy (potem pochwalisz się kumplom, 20 kupi, każdy 0,5-1 TB na miesiąc ... :)).
    PS. tak samo testuje się innych operatorów i może są lepsi w twoim domu, ale nie masz wyboru chcąc 1 TB.
  • Pomocny post
    #23 17019692
    makosuu
    Rognor napisał:
    Czyli twierdzisz, że zaraz po okresie próbnym zasięg spada? I z 60 Mb/s robi się nędza, a ja stawiam na priorytety na start, mocno już potwierdzone, wieloma wpisami. Przecież to nie wynalazek T-M, ale chyba Plusa. Zaś słaby zasięg w tych wpisach ma "G".

Nie wiem, tam nie jest napisane nic o zasięgu. Użytkowników tej oferty tylko przybywa, kiedyś testy były na miesiąc a w miesiąc wiele może się zmienić, nawet w dwa tygodnie.
    Poza tym widzę na fanpage T-Mobile jakieś skargi w stylu że działało 10Mbps DL i 1 UL. To widać od razu że zasięg jest beznadziejny przy takim uploadzie. O priorytetach nic mi nie wiadomo ale jeśli faktycznie tak by było to nieładnie ze strony T-Mobile.
    Rognor napisał:
    Przecież to nie wynalazek T-M, ale chyba Plusa

Jaki wynalazek Plusa? Rozmawiamy o internecie T-Mobile.
    Rognor napisał:
    Bo liczy się KONKRETNA lokalizacja, to że u mnie chodzi 4 Mb/s na najlepszym nadajniku, a na innych po 1 Mb/s (liczę typowe najniższe prędkości, średnią mam gdzieś, pewnie jest ze 30 Mb/s) to NIC NIE ZNACZY dla Ząbek!

Napisałem to samo wyżej, a opinie w internecie to... szkoda marnować czas. 90% ludzi nie wie o czym pisze.
    Tak btw. to strasznie słabe prędkości masz.
  • #24 17048858
    Pipers
    Poziom 6  
    Powiedzcie mi proszę jeszcze jak wygląda rezygnacja z umowy podczas okresu próbnego takiego 'nielimitowanego LTE' . Plus reklamuje, że zapłacę przez 2 miesiące 9 złoty.. ale interesuje mnie jak wygląda to w rzeczywistości.. wiadomo reklama, reklamą, a regulamin regulaminem :)
  • #25 17048952
    matek451
    Poziom 43  
    Masz regulamin to sobie poczytaj https://www.plus.pl/documents/16/6122641e-9e5d-4fdc-b1eb-c9b331fdd469 paragraf 6. Widzę ze masz parcie na Plusa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 17048960
    Pipers
    Poziom 6  
    No dobrze... wynika, że płacę tylko 9 złoty tak ? Czytałem ten regulamin.. i najbardziej mnie intryguję punkt tego parafragu, który mówi o zwrocie modemu... czy płacę za jego korzystanie ?

Dodano po 1 [minuty]:

Widzę, że jest to dobrze opisane wszystko, ale w sposób nieczytelny dla mnie.
  • Pomocny post
    #27 17048984
    matek451
    Poziom 43  
    Opłata wyniesie 9 zł za aktywację i do tego proporcjonalna oplata za każdy dzień korzystania z internetu, np przy ofercie 60GB za 50 zł każdy dzień to około 1,6zł. Oczywiście zwracasz router a oni ci kasę za raty jeśli zapłacisz. Ale skąd ten pomysł na ten szit od Plusa?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 17048996
    Pipers
    Poziom 6  
    Czyli jeżeli chciałbym przestać korzystać po 50 dniach.. to zapłacę 89 złoty ? Uparłem się na PLUS'a z uwagi na to, że mają właśnie niby reklamowany okres próbny wynoszący 2 miesiące...
  • #29 17061839
    DobryMudzyn1702
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Czyli internet z RBM dalej wypada lepiej, i to bez abonamentu :)
  • #30 17064060
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1011
    @Pipers a musisz mieć abonament? Dlaczego nie chcesz na kartę?

P.S.
    Pipers napisał:
    9 złoty.

Pipers napisał:
    9 złoty tak ?

Pipers napisał:
    89 złoty ?

złotych.
    1 złoty, 2 złote, 3 złote, 4 złote, 5 złotych, 6 złotych itd... :-)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat nielimitowanego internetu LTE bez FUP (Fair Usage Policy) w Polsce. Użytkownicy wskazali, że żaden operator nie oferuje prawdziwego nielimitowanego internetu, a największe limity wynoszą około 150GB miesięcznie. T-Mobile oferuje nielimitowany internet LTE/3G w abonamencie za 49/59 zł z prędkościami do 20/60 Mb/s, jednak po przekroczeniu limitu prędkość może być ograniczona. Orange gwarantuje 250GB z pełną prędkością, a Play i Plus stosują limity oraz FUP. Użytkownicy podkreślają, że prędkości mogą się znacznie różnić w zależności od lokalizacji i obciążenia sieci. Warto przeprowadzić testy w konkretnej lokalizacji przed podjęciem decyzji o wyborze operatora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA