logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AZSO 50 Hajnówka - automatyczny wyłacznik pieca po wypaleniu trocin z zasypnika

carlos1905 23 Sie 2012 23:22 5880 3
REKLAMA
  • #1 11239741
    carlos1905
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    witam wszystkich kolegów:)
    mam mały problem w przystawie hajnówki AZSD 50. mianowicie, piec jest urzywany, do suszarni grzybów.... cały czas pracuje na 80 stopni... wiec powiekszyłem zasyp, zeby wystarczało do rana:)

niestety jest jeszcze za mały i chciał bym zastoswac jakis mądry wyłącznik, który wyłaczy podajnik kiedy skonczy sie opał.... opalany jest trociną.... myslałem nad jakims małym zabezpieczeniem termicznym slinika. np powiedzmy ze podczas podawania silnik pracuje najdłuzej 5 min. wiec temperatura wyniesie (X). kiedy skonczy sie opał i podajnik bedzie pracował np. 10 min. temperatura silnika wzrosnie do (2X) i termik pusci.... silnik ma 0.9 albo 1 KW i teraz pytanie, czy dobiore do niego tak czuły termik???

s moze ktos z was ma lepszy pomysł?? bardzo prosze o podpowiedz....

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. Zdania rozpoczynamy dużą literą.
    mod.serwisant73
  • REKLAMA
  • #2 11240107
    dejmos
    Poziom 23  
    Ocena: 165
    A może czujnik termiczny na rurę wyjściową z pieca? Tzn gdy na rurze wyjściowej jest temperatura wyższa niż np 70 st. C to czujnik jest załączony w momencie gdy skończy się opał piec zaczyna wygasać i temperatura spada wtedy czujnik rozłącza silnik podajnika. Temperaturę musiałbyś dobrać doświadczalnie (kilka razy pomierzyć jak szybko spada i jakie są wahania przy normalnej pracy). Jeżeli jest pompa na instalacji to myślę że temperatura spada dość szybko.Czujnik musiałby działać odwrotnie niż normalnie, bo musiałby być załączony przy wyższej temperaturze z wyłączać się przy niższej. Może takie istnieją. A jak nie to zawsze można coś pokombinować :)
  • REKLAMA
  • #3 11241632
    carlos1905
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    myslałem o wyłaczniku krańcowym, na sterowaniu stycznika, cos na zasadzie dwigienki z uwieszonym ciezarkiem.... siegajacym do dna zbiornika... a pod dzwigienka krancówka... kiedy poziom trocin opadnie do momentu zawisniecia ciezarka w powietrzu dwigienka rozłaczy krancówke, a ta odetnie sygnał sterujacy na stycznik podajnika.... tylko,ze trocina w zasypie razem z mieszadłem obraca sie.... wiec moze byc ewentualnosc, ze w najdalszym punkcie rozłaczy powiedzmy w połowie zbiornika.....

ten pomysła z wyłacznikiem termicznym.... jest równiez ok... ale wydaje mi sie ze musaił by to byc wyłacznik termostatyczny z mozliwoscią regulowania temperatury... stosowało sie chyba kiedys takie rzeczy w pompach C.O.

dzieki za pomysł.... poszperam... moze znajde cos wiecej na ten temat:)

Ostatni raz zwracam koledze uwagę na obowiązujący regulamin!!!
    mod.serwisant73
  • #4 11638224
    robig77
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Taki układ z czujnikiem i sterownikiem temperatury działa u mnie. 2 czujniki: jeden na obudowie pieca (palnika), drugi na rurze zasilającej palenisko w trociny. Układ spełnia 2 funkcje:
    1. wyłącza piec gdy temperatura spadnie poniżej zadanej temperatury (wyłącznik pieca)
    2. spełnia rolę strażaka gdy temperatura na dolocie paliwa wzrośnie powyżej np. 55 stopni Celcjusza. Układ załącza wtedy regulowany przełącznik czasowy, który steruje pracą elektrozaworu podającego wodę do rury (cykl: 2 sek. podaje wodę , potem 6 sek przerwy).

Jeżeli jest ktoś zainteresowany mogę podesłać zdjęcia i filmik.

Całość kosztował mnie jakieś 300zł.
REKLAMA