logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik do pompy laddomatu z dwiema sondami - regulacja temperatury pieca i buforów

dulu1 25 Paź 2023 21:43 2271 6
REKLAMA
  • #1 20785639
    dulu1
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam

Mam pytanie o dostępność sterownika-osługujacego pompę laddomatu która ładuje bufory.
    Mam spory piec na holz gaz, w ktorym pale tak że nakładam go do pelna, drewno sie pali grzejąc dom oraz nagrzewając bufory, potem piec wygasa, cieplo do ogrzania domu czerpie z buforów aż do wystudzenia i potem proces zaczyna sie od nowa.
    Czy jest taki sterownik który ma dwie sondy, jedną na piecu T1 a drugą na buforze T2 i dziala tak że załącza pompe laddomatu gdy temperatura na piecu osiągnie np. 70 stopni (T1), ale wyłączy pompę kiedy temperatura na piecu (T1) spadnie ponizej tej na buforach (T2), żeby piec nie wychładzał buforów po wypaleniu drewna? Czyli żeby warunkiem pracy pompy było T1 >T2, oraz osiagniece progu temperatury na T1 zadanej 70 stopni.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20786543
    dulu1
    Poziom 8  

Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź. Z tego, co udało mi się dowiedzieć, to do tego pieca najlepiej jest założyć termostat spalinowy do sterowania pompą laddomatu.
  • #4 20895275
    janwielki48
    Poziom 1  
    Ja mam kocioł ATMOS DC20GS i pompe laddomatu podłączyłem pod termostat spalin. A żeby bufory mi się nie wychładzały założyłem na powrocie do laddomatu zawór zwrotny klapowy i problem zniknął. Pokrętło termostatu spalin ustawiam tak na około za 5 dwunasta i po wypaleniu i spadku temperatury spalin laddomat się wyłącza. Ciepło zostaje w buforach gdyż zawór klapowy grawitacja nie jest w stanie pokonać. Więcej informacji udzielę najlepiej na meila. papagaj41(_at_)o2.pl
  • REKLAMA
  • #5 20900449
    dulu1
    Poziom 8  
    Wiem że najlepiej jest podłaczyć pompę laddomatu po termostat spalinowy w piecu, ale niestety mam stary typ Atmosa, bez takiej możliwości. Kupilem w sklepie Atmos termostat spalinowy zakladany na czopuch, ale znajomy majster twierdzi że to nie jest do konca dobre. Twierdzi że istnieje taka możliwość że w piecu bedzie jeszcze duża temperatura, a czopuch już sie wystudzi i wyłączy pompe laddomatu, dlatego narazie tego jeszcze nie założyłem...
    Do tej pory dalej mam niestety sterowanie pompą za pomocą zwykłego termostatu przylgowego, ale to jest bardzo nie precyzyjne...
  • REKLAMA
  • #6 20929834
    michalmodzelewski77
    Poziom 1  
    Witam.
    Ja też jestem od niedawna posiadaczem pieca atmos i laddomat mam podłączony do termostatu spalinowego. I też uważam, że nie jest to rozwiązanie idealne. Problem z pokrętłem 'za pięć dwunasta' jest taki że zdarzy się raz na jakiś czas sytuacja, w której wentylator wyłączy się, pomimo nie wypalenia wsadu. Razem z wentylatorem wyłącza się laddomat, co powoduje przegotowanie wody w piecu. Osobiście żeby ten problem rozwiązać zastanawiam się nad zastosowaniem oddzielnego sterownika pompy do ladddomatu.
    Cytat z instrukcji laddomatu:
    "Byłoby najlepiej, żeby pompa była uruchamiana przy pomocy termostatu umieszczonego w rurze kominowej. Jeżeli niezbędne będzie zabezpieczenie dodatkowe, można równolegle podłączyć termostat wodny"
  • #7 20929961
    dulu1
    Poziom 8  
    Ja, tak jak pisałem wcześniej, nie mam możliwości podłączenia pompy laddomatu pod termostat spalinowy. Mam termostat przylgowy na wyjściu wody z pieca. Ostatnio wymieniłem ten termostat (stary szwankował, zacinał się, nie szło go wyregulować), i teraz jest w miarę ok. Ustawiłem go tak, że załącza pompę przy temperaturze około 79 stopni, a rozłącza przy około 70 stopni. Działa to w miarę dobrze, jak piec już nie grzeje, dość szybko wyłącza pompę. Jednak ciągle myślę, żeby podłączyć dodatkowy termostat spalinowy. Mam taki kupiony, oryginał ze sklepu atmosa, i ostatnio wpadłem na pomysł, żeby nie montować go na czopuchu, tylko sondę włożyć w to samo miejsce, gdzie jest zamontowana sonda od termostatu spalinowego pieca (tył pieca, kanał spalinowy). Czopuch mam blaszany, bardzo szybko się nagrzewa i wychładza, też się boję, że może za szybko wyłączać pompę. Ogólnie według mnie pomysł na odzielny termostat spalinowy do pompy laddomatu jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sterownika do pompy laddomatu, który umożliwi regulację temperatury pieca i buforów za pomocą dwóch sond. Idealne rozwiązanie to termostat spalinowy, który uruchamia pompę, gdy temperatura pieca (T1) osiąga 70 stopni, a wyłącza ją, gdy T1 spada poniżej temperatury buforów (T2). W dyskusji pojawiają się różne doświadczenia użytkowników z termostatami, w tym termostat przylgowy oraz problemy z ich precyzją. Użytkownicy sugerują również zastosowanie zaworu zwrotnego klapowego, aby zapobiec wychładzaniu buforów. Wspomniano o modelu kotła ATMOS DC20GS oraz o termostatach spalinowych, które mogą być trudne do zainstalowania w starszych piecach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA