logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego SNR margin spada i zrywa synchronizację na Neostradzie 10Mb/s?

thinkpad2 02 Wrz 2012 10:30 2442 4
REKLAMA
  • #1 11270423
    thinkpad2
    Poziom 9  
    Witam
    Od tygodnia posiadam neo do 10Mb/s (synchro maks 2498, najniższe schodzi do okolo 1500), wcześniej miałem 1 Mb/s.
    Problemem jest SNR margin, od około 2 miesięcy następują nagle spadki SNR nawet o 10-15dB przez co zrywa mi synchronizacje. Takie sytuacje zdarzają się nawet kilkanaście razy dziennie.
    Oto wykres z piątkowych wahań snr:

Zrywanie synchro następuje tez wcześnie rano (godzina 3-4-5), więc to nie może być powodowane przez obciążenie sieci.

Sprawa była zgłoszona na infolini, został zresetowany port, a problemem miał zając się technik, minęło 48h i niestety nic się nie zmienilo.

Aktualne parametry (rozłączenie nastąpiło o 5 rano)

Tłumienie skacze od 55 do 60 jednak najczęściej jest tak jak na screenie.
    Enkapulacja PPoE LLC
    Ogólnie neostrade posiadam około 7 lat i nigdy nie było większych problemów.

Co z tym fantem zrobic?

Mam jeszcze jedno pytanie, gdy ustawiam modulacje na adsl2+ lub adsl2 to dioda adsl mignie 1-2 razy, gaśnie na około 20s i znowu zaczyna migać. Modem mam zepsuty czy po prostu nie jestem podpięty pod odpowiednia kartę w centrali?
    Router to tp-link TD-W8951TD.
  • REKLAMA
  • #2 11279542
    thinkpad2
    Poziom 9  
    Nie wspomnialem jeszcze o tym, ze kabel ktory leci od jakiejs skrzynki na korytarzu zamknietej na klodke do gniazdka telefonicznego jest dwyzulowy, taki najprostrzy rownolegly. Czy on moze miec negatywny wplyw na parametry?
  • REKLAMA
  • #3 11334852
    thinkpad2
    Poziom 9  
    Byla interwencja ze strony technika, przepial mnie na karte adsl2+ jednak z racji duzego tlumienia i tak najlepiej sprawuje sie modulacja g.dmt. Ustawil tez na chwile 0.5 mega na centrali i po pomiarach powiedzial, ze tylko taka predkosc bedzie dzialac, dodal jeszcze, ze juz nic wiecej nie moze w mojej sprawie zrobic.

Po przepieciu na adsl2+ zresetowal sie dlm i np. w ciagu dnia synchro mam na okolo 6 mega (snr okolo 6), rowniez zauwazylem, ze po tym przepieciu router trzyma synchro nawet przy snr 2 (wczesniej ponizej 5-6 rwalo).
    Im dzien starszy tym czesciej zaczyna wariowac snr, przykladowo o 17:25 bylo zerwanie synchro (4992 kb/s, snr 6) i wskoczylo na 1600 kb/s snr 7.5 jednak juz po 2-3 min snr wzrosl do 9, a po 20 min do 10. Teraz snr ma wartosc 14 i jak bym zerwal recznie synchro to pewnie wskoczylo by jakies 5 mega.

Nie znam sie i zastanawia mnie czy rzeczywiscie technik juz nic wiecej nie moze zrobic. Zauwazylem, ze jest na tym forum sporo ludzi znajacych sie na rzeczy wiec prosze Was o wypowiedzenie sie.
  • REKLAMA
  • #4 11335775
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Z wykresu wychodzi, że skoki występują o równych godzinach. Myślę że trzeba szukać urządzenia, które posiada jakieś nieodfiltrowane zasilanie impulsowe załączane przez programowany sterownik. Skoki SNR to nic innego jak zakłócenia zbierane przez kabel. Powodem zawsze jest zakłócanie pary w kablu - albo jest ona uszkodzona (asymetryczna, doziemiona) albo w kablu przybył jakiś użytkownik, który - raczej zupełnie nieświadomie generuje takie zakłócenia. Często takie objawy występują kiedy instalacja telefoniczna jest prowadzona wspólną trasą z innymi instalacjami teletechnicznymi, zwłaszcza energetyczną. Dużo domowych urządzeń w sieci energetycznej wykorzystuje triaki - a miedź jest droga, w chińszczyźnie bywa że nie ma już nawet filtrów na wejściu.
    Usterka trudna do lokalizacji, trzeba bawić się w detektywa.
REKLAMA