logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung s5620 - Po zalaniu nie jest podświetlony wyświetlacz

marcinkey 02 Wrz 2012 20:14 1722 6
REKLAMA
  • #1 11272488
    marcinkey
    Poziom 10  
    Po zalaniu nie jest podświetlony wyświetlacz i grzeje się trochę telefon z tyłu. Pod światło coś widać na wyświetlaczu i reaguje na dotyk. Przez telefon można rozmawiać. Telefon rozebrany i wyczyszczony.

Czy winny na 100% jest uszkodzony LCD czy też może uszkodziła się płyta główna (telefon nie jest mój i nie chcę kogoś w nie potrzebne koszy wpędzać).
  • REKLAMA
  • #2 11272527
    lysy192
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Miałem ten sam problem w tym modelu telefon miał może miesiąc i nie był zalany, po prostu po wyjęciu z kieszeni nic nie było na wyświetlaczu. Z telefonu na ślepo można było dzwonić a patrząc pod światło ledwo ale było coś widać. Zaktualizowałem oprogramowanie programem ze strony samsunga ale nic to nie dało. Oddałem na gwarancje i w papierach napisali ze wymienili LCD w wgrali softa.Wychodzi więc że uszkodzony był LCD
  • REKLAMA
  • #3 11273402
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2344
    Płyta główna również może być uszkodzona, podstaw sprawny lcd a się dowiesz co jest uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #4 11274059
    kolys
    Poziom 20  
    Ocena: 56
    Jeśli płyta gł. się grzeje u góry to na 100% do wymiany dławik przetwornicy podświetlenia na płycie i do sprawdzenia dioda D500.
  • REKLAMA
  • #5 11275323
    marcinkey
    Poziom 10  
    Dziękuję za dotychczasową pomoc.

To wymiana wyświetlacza na 100% nic nie da? Dławik przetwornicy podświetlenia to L500, czy można go w jakiś sposób sprawdzić? Gdzie taki L500 można kupić (chyba że jakiś zamiennik?), dostępu do starych telefonów nie mam to ta opcja raczej nie wchodzi w grę.
  • #6 11275678
    lysy192
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    LCD dostaniesz na allegro. Ja jeśli komuś wymieniam to na życzenie wstawiam zamiennik, koszt przeważnie dwa razy mniejszy niż oryginał ale dla siebie bym zamiennika nie kupił.
  • #7 11275717
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    marcinkey napisał:
    Gdzie taki L500 można kupić (chyba że jakiś zamiennik?)

Czytaj forum jest ładnie opisane co trzeba zrobić. Czasem wystarczy wstawić dowolną przetwornicę od nokii bb5 np.

Podsumowanie tematu

✨ Po zalaniu telefonu Samsung S5620, użytkownik zauważył, że wyświetlacz nie jest podświetlony, chociaż reaguje na dotyk i można prowadzić rozmowy. Użytkownicy forum sugerują, że uszkodzenie może dotyczyć zarówno LCD, jak i płyty głównej. W przypadku grzania się płyty głównej, zaleca się wymianę dławika przetwornicy podświetlenia. Użytkownik pyta o możliwość wymiany wyświetlacza oraz dostępność zamienników. Inni użytkownicy polecają zakup LCD na Allegro oraz rozważenie użycia zamienników, które są tańsze, ale mniej niezawodne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA