logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie wyłącznika schodowego OSPEL – schemat i opis działania podwójnego

Aikanaro 03 Wrz 2012 14:36 39534 4
REKLAMA
  • #1 11274443
    Aikanaro
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witam :)
    Na wstępie informuję, że elektryk ze mnie żaden, ale jak ktoś mi pokaże palcem, jak - to kabelki podłączę ;)

Otóż tzw. "elektryk" podłączył nam wyłącznik schodowy na korytarzu. I pojawiły się problemy:
    1. światło nie działa tak, jak powinno - zgaszone na górze, nie zapali się na dole.
    2. zamontowany jest włącznik podwójny - co dla mnie jest problemem nie do przejścia, gdyż nie potrafię zrozumieć tego schematu: Link

Rozkręciłam już co się dało i ustaliłam, że elektryk każdy kabel wcisnął zupełnie inaczej w każdym gniazdku... co, jak wspomniałam wcześniej, jest dla mnie nie do przejścia - próbowałam już kilku kombinacji podłączenia, ale w efekcie uzyskuję to samo, co zrobił elektryk.

Bardzo proszę o pomoc i z góry za nią dziękuję :)
  • REKLAMA
  • #2 11274465
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    Pomoże wyłącznie wizyta nie "tak zwanego" elektryka, ale elektryka zwyczajnego.
  • REKLAMA
  • #3 11308735
    123budujemy.pl
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Kolego Aikanaro jeśli chodzi o wyłącznik schodowy ospel, to na swoim blogu budowlanym opisałem jak się zabrać za Ospel 'a z seri Impresja, tez miałem problem z tym tematem.
    wpis: http://123budujemy.pl/oswietlenie-2-wlaczniki/
    Tam jest skomplikowane dla laika oznaczenie odpowiednich gniazd na odpowiedni przewód.
    Przeczytaj dokładnie i zobacz sobie zdjęcie, a na ewno dasz radę.
  • REKLAMA
  • #4 11308795
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4271
    Kolego 123budujemy.pl za takie rady:
    Cytat:
    ...posiadamy kabel 3 żyłowy zwykle podłączamy zielono żółty jako czarny (patrz schemat). Polecam przemalowanie go czarnym pisakiem, by ktoś kiedyś nie pomylił go z uziemieniem.

Można trafić do Matołka https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2362314.html
    Więc ja nie polecam, ale proponuję ten tekst dostosować jednak do standardów, czyli do norm.
  • #5 11309373
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA