logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ukryć router WiFi przed administratorem sieci? Konflikt IP i MAC adresy

iwohank 24 Sty 2005 18:32 2513 7
REKLAMA
  • #1 1165952
    iwohank
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam,
    mam nastepujący problem/pytanie:
    dostawca internetu nie zezwala na dzielenie internetu, internet działa wyłącznie z MACiem karty, która dali przy instalacji sieci, każdy user ma przydzielony IP (nadawany automatycznie przez DHCP).
    Kabel od dostawcy podpiąłem zatem do routera WiFi, któremu wpisałem MACa sieciówki i do niego podpięte były 2 kompy.
    Wszystko było OK przez jakieś 3 tygodnie. Nagle dzowoni administrator sieci i mówi, że w sieci jest konflikt IP (nie ja z nim rozmawiałem więc nie umiem dokładnie powtórzyć o co chodziło). I ma podejrzenie, że coś u mnie na kompie było zmieniane w ustawieniach. Prosi, żeby wyłączyć kompa, żeby sprawdzić. Wyłączyłem kompa i router. Admin mówi, że konflikt zniknął i prosi o ponowne włączenie. Na szybko przepiąłem kabel z routera bezpośrednio do kompa i włączyłem go. Administrator stwierdził, że to jednak nie nasza wina, bo wszystko jest ok i widocznie ktoś inny coś kombinuje.
    Co zrobić, żeby admin nie widział, że kabel wchodzi do routera nie do kompa, i że dzieli neta na inne kompy?
    Szukałem na forum, dużo się naczytałem ale chętnie usłyszę oponię kogoś co się na tym zna.
    Pozdrawiam i dziekuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 1166190
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A może wpisałeś w routerze adres IP na stałe?
  • REKLAMA
  • #3 1166262
    iwohank
    Poziom 11  
    na routerze mam ustawiony typ połączenia dynamiczny, czyli ip itp. pobiera od dostawcy internetu.
  • #4 1167950
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    No to mu powiedz, że wymieniasz karte sieciową, bo masz z nią kłopoty i poproś o zwolnienie na 2h połączenia IP-MAC. Podepnij router w miejsce kompa (admin pomysli, żę jest nowa sieciówka :) ). Teraz skonfiguruj go aby miał MAC adres twojej karty sieciowej (albo nawet nic nie rób) a w kompie zmien sobie adres na jakis inny (aby nie było konfliktu z routerem). Teraz w routerze uaktywnij NAT i powinno śmigać. Oczywiście admin może to wykryć jak jest sprytny, ale nie musi.

A tak btw to zobacz w umowie czy niepozwala na udostępnianie łącza poza twój loakl, czy korzystania z netu na wiecej niż jednym kompie. Tak czy inaczej - z reguły umowy mają błędy i można na adminach wymusić umożliwienie rozdzielania syganłu (chyba, ze udostepniasz kumplom - wtedy to nie zgodne z regulaminem)
  • REKLAMA
  • #5 1168346
    iwohank
    Poziom 11  
    Miałem ustawiony na routerze MAC sieciówki i śmigało spoko. Nie chcę zmieniać u admina MACa karty na MACa routera bo na weekendy biorę router do rodziców i wtedy nie było by neta na mieszkaniu.
    Router podszywał się pod MACa sieciówki i w sumie wszystko było ok i działało pare tygodni. Aż tu nagle dzowni admin, że konflikt IP i coś o DHCP gadał (rozmiawiała z nim dziewczyna co nie ma o tych sprawach pojęcia i nie umie powtórzyć co mówił).

Możliwe, żeby wcześniej tego nie zauważyli (dopiero po 3 tygodniach)???

A może ten konflikt IP był spowodowany przez kogoś innego w sieci....? Ale czemu by zniknął po wyłączeniu routera i podpięciu kabla prosto do kompa?

W umowie jesno pisze, że nie wolno udostępniać nawet w obrębie lokalu. Co gorsza za każdy dodatkowy komputer chcą 40 zł/miesiąc

Dla załagodzenia sytuacji i nie budzenia podejrzeń admina teraz (po telefonie admina) router podpiąłem na wyjściu z kompa, do którego wchodzi net. A na kompie dziele połączenia WinRoutem. Tyle, że komp musi ciągle chodzić, nie mam dostępu do drukarki do niego podpiętej itd. ...
  • REKLAMA
  • #6 1168977
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    a probowales zmieniac MAC w sieciowce - tzn do routera orginalny MAC od sieciowki a do sieciowki przypisac jakis zmyslony albo np ten od routera?

btw jak dzielisz winroutem na kompie to po diabla ci router - wystarczy swiczuch
  • #7 1169470
    iwohank
    Poziom 11  
    Nie, nie próbowałem. Nie wiedziałem, że to jest ważne i szczerze mówiąc nie wiem jak zmienić MACa sieciówki (poszukam na forum). Czy to, że i router i sieciówka mają te same MACi może adminowi pokazywać jakiś konflikt? Przecież sieciówka jest "schowana" za routerem...

CrazyLucas napisał:
    btw jak dzielisz winroutem na kompie to po diabla ci router - wystarczy swiczuch

WinRoutem dziele dopiero od paru dni odkąd admin dzwonił. Poza tym 2. komp łączy się przez WiFi. Nie muszę dzięki temu ciągać po mieszkaniu kabli.
  • #8 1170645
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    iwohank napisał:
    Nie, nie próbowałem. Nie wiedziałem, że to jest ważne i szczerze mówiąc nie wiem jak zmienić MACa sieciówki (poszukam na forum). Czy to, że i router i sieciówka mają te same MACi może adminowi pokazywać jakiś konflikt? Przecież sieciówka jest "schowana" za routerem...
    Nie powinno być problemu, gdyż adres MAC w sieci wewnętrznej nie jest przekazywany na zewnątrz.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ograniczeń narzuconych przez dostawcę internetu, który zezwala na korzystanie z łącza tylko z przypisanym adresem MAC karty sieciowej oraz automatycznie przydzielanym adresem IP przez DHCP. Użytkownik podłączył router WiFi, ustawiając w nim MAC karty sieciowej, co umożliwiło podłączenie dwóch komputerów. Po kilku tygodniach administrator sieci zgłosił konflikt IP i podejrzenie zmian w ustawieniach komputera. Po wyłączeniu routera i komputera konflikt zniknął, co sugeruje problem z rozdzielaniem adresów IP. Rozwiązania proponowane w dyskusji to m.in. zmiana MAC adresu w karcie sieciowej lub routerze, konfiguracja NAT w routerze oraz tymczasowe zgłoszenie wymiany karty sieciowej do administratora w celu uzyskania zwolnienia na konflikt IP-MAC. Podkreślono, że adres MAC karty sieciowej nie jest przekazywany poza sieć lokalną, więc teoretycznie nie powinno być konfliktu, jeśli router prawidłowo działa jako NAT. W umowie jest zakaz udostępniania internetu na więcej niż jeden komputer, a za dodatkowe urządzenia naliczana jest opłata. Użytkownik obecnie dzieli połączenie internetowe na komputerze za pomocą WinRoute, co eliminuje konieczność używania routera i kabli w mieszkaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA