Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Instalacja DVB-T na ~100 Pomieszczeń

Ryski 10 Wrz 2012 13:48 4821 21
  • #1 10 Wrz 2012 13:48
    Ryski
    Poziom 20  

    Witam

    Dopadło mnie zadanie wykonania/poprawy instalacji w hotelu w karpaczu. Planuje odbierać sygnał z Zielonej Góry z Żagania, nadają na MUX1 - k.45 50kW oraz MUX2 k.41 50kW, przysłaniają lekko pobliskie drzewa.

    Aktualnie sprzęty które tam zastałem to: Zasilacz oraz 2 wzmacniacze pasmowe ALCADa na k41 oraz k48 (do odbioru ze śnieżnych kotłów), który planuje wymienić na k45, aby nie stosować dwóch anten. Dodatkowym sprzętem są odgałęźniki osmiokrotne, jedne TAP 20dB drugie z TAP -13dB do -20dB.

    Po próbach uruchomienia tego bez skutku. Antena na dachu to radmor yagi bez wzmacniacza, po zastosowaniu wzmacniacza masztowego delta, sygnał w piwnicy ruszył. Dodatkowym problemem jest sporo kabla, który leci z piwnicy do anteny.

    Sygnał w piwnicy bezpośrednio z wyjścia wzmacniacza jest odbierany znośnie, jednak już po rozdzieleniu na pokoje jest słabo. Dodam, że kabel z dachu leci w pobliżu innych kabli oraz elektrycznych.

    1. Planuję wymienić antenę na: http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uh...9_tri_digit_ze_wzmacniaczem_lna-177_A2675.htm domyślam się, że aby odebrać sygnał z 100km, potrzebuję wersję ze wzmacniaczem, czy bez wzmacniacza w antenie - bezpośrednio na ALCADa?
    2. Czy zmieniać odgałęźniki na rozgałęźniki?
    3. Czy lepiej wykonać lokalną TV kablową - w piwnicy modulatory + dekodery DVB-T? Niektóre TV w hotelu są na MPEG2
    4. Czy wymieniana kabela z piwnicy na dach na porządny czarny coś pomoże?
    5. Czy sygnał z ALCADów bezpośrednio na odgałęźniki, czy dzielić na klilka wzmacniaczy?

    0 21
  • #2 10 Wrz 2012 17:20
    irekr
    Moderator

    To co przed Tobą to poważna robota. Najpierw podziel problem na dwie części:
    1. Anteny i stacja czołowa.
    2. Siec dystrybucyjna.

    Z wyborem kanałów do odbioru to się dobrze zastanów. MUX1 masz na k.48 ze Śnieżnych Kotłów (docelowo kanał 30), MUX2 jest zapowiadany na k.37 z tym że trochę to jeszcze potrwa. W samym Karpaczu sygnały z Wichowa są niestabilne, uzależnione od termiki i pory roku. Sam musisz ocenić czy nadają się do odbioru.
    Kabel pomiędzy dachem a "stacja czołową" powinien być jak najlepszy. Jeżeli jest to piwnica to kabel musi być gruby i doskonałej jakości. I zawsze trzeba mieć w takich instalacjach kable zapasowe.

    Odnośnie konfiguracji sieci wewnętrznej to trochę za mało danych. Zawsze tego typu pajęczyny konfiguruje się do ściśle określonych potrzeb i warunków. Bez starannych wyliczeń tłumienia poszczególnych odcinków trudno jest cokolwiek doradzić.
    Zawsze lepiej jest wykonać stacje czołową i przenieść kanały DVB z dołożeniem satelity, jeżeli odbiorniki są mieszaniną sprzętową analogiczno-MPEG2kową. Ale w instalacje "wpuszczamy" sygnał DVB z anteny, dokładając kanały analogowo najlepiej w kanałach kablowych.

    Odnośnie sposobu podziału sygnału: tak jak pisałem - trzeba to starannie policzyć, materiały na stronie DIPOL-a są bardzo pomocne.

    Mam nadzieję że masz jakiś projekt tej instalacji?

    0
  • #3 10 Wrz 2012 17:31
    Andrzej_Lublin
    Poziom 12  

    Witaj, ja na 300 gniazd i duże odległości ( ok 250m) mam dwa wzmacniacze Televes AVANT HD, do tego 6 wzmacniaczy na każdej kondygnacji o wzmocnieniu 24db
    rozgałęźniki to multitap mup, i muk 110 anteny bez wzmacniaczy odległość od nadajnika ok 50km. W przyszłości wymiana anten na takie z twojego linku.

    0
  • #4 10 Wrz 2012 21:04
    Ryski
    Poziom 20  

    No właśnie coś ze snieżnych kotłów nie mogłem odebrać w piwnicy, natomiast z zielonej góry tak, wydaje mi się, że mniej zalesiony teren mam oraz lepszą widoczność. Zależy mi też na dwóch MUXach. Aktualnie kabel z piwnicy na dach to jakiś maxyom oraz bitner łączony na strychu(przenosiłem antenę w lepsze miejsce).

    Podobno był jakiś człowiek, co to wszystko wyliczył, jednak tylko wział pieniądze a nam przesłał listę zakupów. Chociaż mniej więcej wiem jak idą kable. Oraz kable do pokoi to właśnie wspomniane bitnery oraz maxyom.

    Wydaje mi się, że sygnał analogowy będzie prostszy do rozesłania po pokojach, oraz będzie mniej skomplikowany w przypadku telewizorów z mpeg2.

    Rozumiem że odgałęźniki są bardziej odporne na zwarcia w gniazdku abonenckim? Czy mogę sygnał dać na rozgałęźnik a potem na rozgałęźniki? Czy ten sygnał trzeba dodatkowo wzmacniać? Wszystkie kable z 2 pięter oraz parteru schodzą się właśnie do piwnicy w jedno miejsce, oraz mam opisane pokojami kable, czyli mogę dojść które są najdalej oddalone od siebie.

    0
  • #5 11 Wrz 2012 08:27
    irekr
    Moderator

    Najlepiej byłoby nie stosować żadnych wzmacniaczy pośrednich na sieci budynku, ale to wymaga starannego wyliczenia tłumień. Na temat konkretnej konfiguracji nie będę się wypowiadał, zanim nie zobaczę układu sieci i długości poszczególnych odcinków kabli.
    Jeżeli znajdziesz miejsce na dachu gdzie masz stabilny sygnał z Wichowa to dobrze. Ale pamiętaj, że jego poziom może się zmieniać i to w dość szerokim stopniu.
    Jeżeli większość odbiorników jest analogowych lub z MPEG2 to nie masz wyboru: sygnały z anteny do dekoderów z modulatorami analogowymi, potem zsumować razem i rozesłać po pokojach. Sporo bieganiny będzie, ale do zrobienia.

    0
  • #6 11 Wrz 2012 15:58
    genek75
    Poziom 20  

    Aby zrobić to profesjonalnie i nie mieć problemów z zawieszaniem się dekoderów lub wariami modulatorów możesz zastosować profesjonalną stację czołową konwertującą sygnał DVB-T do analogu z dźwiękiem NICAM oraz zdalnym zarządzaniem.

    Przy takiej ilości telewizorów wychodzi o wiele taniej niż zakup dekoderów.

    0
  • #7 11 Wrz 2012 19:18
    irekr
    Moderator

    Wygląda na dobre urządzenie, cena trochę zaporowa....

    0
  • #8 12 Wrz 2012 07:18
    cb13
    Poziom 17  

    Zadanie trudne, ale z mojej strony modulowanie stacji cyfrowych HD do analogu oprócz ceny to porażka. 2 do przodu 3 do tyłu. Profesjonalizmu z tego nie widać. Tylko głupi to kupi - VTA. Taniej będzie zakup 100 dekoderów po 100zł mało tego każdy ogląda nie 4 programy tylko 8x ilość MUX-ów których będzie coraz więcej.

    0
  • #9 12 Wrz 2012 09:34
    genek75
    Poziom 20  

    Podłączanie STB do odbiornika który nie obsługuje HD i oglądanie na nim programów HD to może profesjonalizm????

    Taka sama sytuacja co stosowanie takiej stacji a dodatkowo masz dwa piloty w pokoju hotelowym dodatkowe urtudnienia z obsługą i dekodery często giną.

    A jeśli komuś zależy na HD w hotelu to jedynie wymiana wszystkich telewizorów ma sens. Oraz wymiana stacji skóra z satelity robi analog na taką z wyjściem DVB-T.

    0
  • #10 12 Wrz 2012 10:15
    irekr
    Moderator

    Jeżeli rozsyłamy po analogu program po pokojach to i tak trzeba zrobić to w 576i, czyli wszelkie przekazy HD i tak będą przekonwertowane.
    Należy przyjąć że obecny system DVB-T MPEG4 H264 AVC będzie w Polsce stosowany przez max 5 lat, czyli jakiekolwiek inwestowanie w bardziej rozbudowane urządzenia jest problematyczne. Dlatego ja bym "szedł po kosztach" licząc się z niedoskonałościami i dziwnymi zachowaniami urządzań. Nie najtańsze dekodery, a takie które są stabilne, maja złącze ETH i możliwość obsługi zdalnej. A za parę lat ten sprzęt wyląduje w koszu.
    VTA to cztery kanały, kosztuje prawie 5000 zł, daje to ok.1250 zł na kanał. Dekoder z modulatorem jednowstęgowym to łącznie wydatek około 600 zł, plus kilkadziesiąt zł na układy sumowania.
    Już dziś kupując nowy telewizor zastanawiałbym się nad odbiornikiem w wersji DVB-T2 MPEG4.
    Niezależnie od rozwiązań technicznych rachunek ekonomiczny jest nieubłagany.

    0
  • #12 13 Wrz 2012 20:11
    irekr
    Moderator

    Nie uważasz ze zamiast MT57 nie lepiej użyć MT47?
    MT57 to modulator stereofoniczny ale w systemie A2, nie NICAM. Niewiele jest odbiorników w Polsce które mają A2.

    MT47 to fajne urządzenie, nie mam uwag, mam trzy sztuki w domu. Działają u mnie chyba od dwóch lat... jak włączyłem to zapomniałem o istnieniu.

    Tą pierwsza skrzynkę widziałem w akcji ale nie ustawiałem. Opinie były dość pochlebne.

    0
  • #13 13 Wrz 2012 21:24
    art23
    Poziom 25  

    Ogólnie ja Mixpola mogę bez wahania polecić modulatory super stabilne bez śmieci oraz z dużym sygnałem wyjściowym wszystko porządnie wykonane , ani razu się nie zawiodłem wykonując instalacje hotelowe.

    0
  • #14 17 Wrz 2012 09:10
    Krazykilla
    Poziom 12  

    irekr napisał:
    Należy przyjąć że obecny system DVB-T MPEG4 H264 AVC będzie w Polsce stosowany przez max 5 lat, czyli jakiekolwiek inwestowanie w bardziej rozbudowane urządzenia jest problematyczne.


    Skąd takie przekonanie, że za 5 lat system się zmieni? Czy kolega posiada jakieś informacje czy to raczej własna interpretacja?

    0
  • #15 17 Wrz 2012 11:18
    genek75
    Poziom 20  

    Również tak uważam, wszędzie jest taka tendencji iż po kilku latach zmieniają DVB-T na DVB-T2 zwłaszcza w krajach w których nie ma SFN.

    Ale w Polsce kto to wie, z pięciu jakie są standardem w Europie może nastąpi to za 15 lat.

    0
  • #16 17 Wrz 2012 21:09
    irekr
    Moderator

    W ostatnich wypowiedziach Przewodniczącego KRRiT wspominał, ze kolejne multipleksy w DVB-T powinny być uruchamiane w standardzie DVB-T2. Odsyłam do materiałów KRRiT.
    Oraz:
    http://digi-tv.pl/dvb-t/74434-telewizja-cyfrowa-dzis-jutro-i-pojutrze

    Przypuszczam że migracja technologiczna nastąpi szybciej niż ciągu 5ciu lat.
    na początki wprowadzania DVB-T także zaczynano z MPEG2, całe szczęście ze nie prowadzono tego standardu.

    0
  • #18 25 Wrz 2012 12:05
    genek75
    Poziom 20  

    Oto tabelka z tłumiennością kabli:

    Instalacja DVB-T na ~100 Pomieszczeń

    Jak widać zależy ona od rodzaju kabla, producenta oraz częstotliwości. Robiąc nową instalację oczywiście musimy zakładać najgorszy przypadek, czyli tłumienie dla najwyższej częstotliwości.

    A potem przeliczamy to już tylko w zależności od długości kabla.
    1. 50m czyli połowa tego co na 100m.
    2. 33m czyli jedna trzecia tego co na 100m.

    0
  • #19 13 Lis 2012 23:49
    Ryski
    Poziom 20  

    Zadanie wykonane, mianowicie.

    1. Długości kabli (jako że są identyczne jak skrętki) zmierzone testerem sieci lan.
    2. Rozdzielone tłumiki na poszczególne pokoje, największe tłumienie to: ~15, najmniejsze ~3.
    2a. Sygnał z ALCADów idzie na rozdzielacze następnie z rozdzielaczy na odgałęźniki.
    3. Kabel antenowy to czarny triset 113
    4. Antena to Tri Digit z dipola, wraz z wzmacniaczem LNA-177
    5. Zasilacz do LNA-177 jest regulowany, aby troche zmniejszyć wzmocnienie
    6. W piwnicy zastosowałem wzmacniacze kanałowe na k41 oraz k45 ALCADa
    7. Moc na wzmacniaczach ALCAD jest skręcona na około 60%

    Zrezygnowano ze stacji czołowej.

    Wybiórczo przetestowane pokoje, pokazują na obu mux'ach siłę oraz jakość sygnału 100%, oraz brak błędów.

    0
  • #20 08 Lip 2013 10:34
    Ryski
    Poziom 20  

    Witam

    Następuje aktualizacja tematu:

    Całość ma zostać zamieniona na multiswitche, inwestor teraz dostrzegł potrzebę telewizji SAT (mimo, że proponowałem mu to wcześniej).

    Któro rozwiązanie będzie lepsze:

    1) Televes -> 7344 Wzmacniacz 9x9 -> 5-6 sztuk 7341 Multiswitch Kaskadowy 9x9x16 -> 7381 multiswitch końcowy 9x32

    2)Sierra -> SA901 Wzmacniacz 9x9 -> SSQ908 Rozgałęźnik 9wej 36 wyj -> 4x MSR932 Multiswitch 9wej 32 wyjść

    Patrzyłem także sprzęty Telmora, jednak nie widziałem nigdzie wzmacniacza do multiswitchy.

    - Konwerter wybrałem QUATRO Inverto BLACK Ultra 0.2dB o wzmocnieniu 62dB.
    - Czaszę o średnicy 100cm.
    - Kable z dachu do piwnicy TRISET-113 (każdego około 20m).

    Kilka pytań:
    Czy powyższe konfiguracje multiswitchy wystarczą? Czy potrzeba np po 3 multiswtichach stosować kolejny wzmacniacz?
    Obawiam się zakłóceń w SAT, ponieważ kable do pokoi są pewnie dosyć marne.
    Czy miernikiem DSM-31 zmierzę sygnał w gniazdku?

    Pozdrawiam

    0
  • #21 13 Lip 2013 19:44
    art23
    Poziom 25  

    Witam
    Uważam ze jak najbardziej 1 rozwiązanie powinno działać bez problemów , zbudowałem kilka instalacji w oparciu o televesa i nie było żadnych problemów z uruchomieniem jak i z późniejszą eksploatacją .Jedynie co bym zmienił to kable zastosowałbym np . Televesa T-100 PE oraz całość na zaciskane F np Tratec , DSM 31 to jest tylko wskaźnik i niewiele ma wspólnego z rzeczywistym pomiarem sygnału przy takiej instalacji antenowej.

    0