logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja nieznanego elementu elektronicznego – zdjęcia, opis wyglądu

azbest22 14 Wrz 2012 21:54 1575 7
REKLAMA
  • #1 11311858
    azbest22
    Poziom 9  
    Witam serdecznie. Jes to mój pierwszy post i dopiero zaczynam zabawe z elektroniką od pozbierania elemntów ze starego sprzętu i znalazłem taki oto element który nie mam pojęcia czym jest i do czego służy. google też niewiele mi na ten temat powiedziało.
    z góry dziękuje za pomoc :)
    Identyfikacja nieznanego elementu elektronicznego – zdjęcia, opis wyglądu Identyfikacja nieznanego elementu elektronicznego – zdjęcia, opis wyglądu
  • REKLAMA
  • #2 11311886
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    Nie znamy wielkości tego, ale to może być transformator do druku, ewentualnie jakiś inny element indukcyjny.
  • REKLAMA
  • #3 11311892
    satanistik
    Poziom 27  
    Ocena: 762
    Podobne transformatorki widziałem w aparatach RTG do małych przetwornic lub sterowania bramek triaków w falowaniu.
  • REKLAMA
  • #5 11311906
    azbest22
    Poziom 9  
    to ma mniejwiecej 3/3/2 cm
  • REKLAMA
  • #7 11311934
    azbest22
    Poziom 9  
    jakoś nie moge się doszukać pod tymi linkami jakichś bliższych informacji na temat transformatorka :(

Dodano po 8 [minuty]:

ale dziękuję bardzo za informacje co to za ustrojstwo
  • #8 11312004
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6363
    A po co tobie bliższe informacje? Pytałeś co to i do czego - odpowiedź dostałeś. Podłącz prąd przemienny o niewielkim napięciu pod uzwojenie o większej rezystancji, zmierz napięcie na drugiej parze zacisków, będziesz mógł obliczyć przekładnie. Do zasilania czegokolwiek oprócz diody led się nie nadaje z racji wymiarów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w identyfikacji elementu elektronicznego, który znalazł w starym sprzęcie. Odpowiedzi wskazują, że jest to prawdopodobnie transformator, który może być używany w aparatach RTG do przetwornic lub sterowania triakami. Użytkownik podaje wymiary elementu, a dyskusja obejmuje również sugestie dotyczące pomiaru napięcia na uzwojeniach w celu określenia przekładni. Wskazano, że element nie nadaje się do zasilania urządzeń poza diodami LED ze względu na swoje wymiary.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA