Witam serdecznie,
Przeczytałem kilka podobnych tematów i tak jak już ktoś stwierdził na forum, "każdy przypadek jest indywidualny i należy go rozpatrywać z osobna". Pozwolę sobie więc zadać pytanie doświadczonym forumowiczom i prosić o pomoc w doborze kotła kondensacyjnego do mojego domu.
Dom jest w fazie budowy, 120m2 (70m2 dół i 50m2 góra), wykonanie według projektu "ALA" (http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/ala/lustro/405#top)
- ściany: ytong 24 cm + styropian 14 cm
- oka trzyszybowe o współczynniku 0,9 + ciepły montaż
- podłoga na gruncie 15 cm
- strop: wełna mineralna 30 cm
Na całym parterze planowana podłogówka, na górze podłogówka jedynie w łazience. W pozostałych 3 pomieszczeniach na górze planowane grzejniki.
Według projektu (chociaż podchodzę do niego z dystansem) moc kotła gazowego powinna wynosić 24 kW.
Jaki kocioł dobrać do takiego domu, zakładając rodzinę 2+2.
Czy lepsze rozwiązanie to kocioł jedno, czy dwufunkcyjny z zasobnikiem?
Jakie grzejniki zaproponowalibyście, aby system grzewczy działał jak najlepiej?
Interesuje mnie również temat automatyki pogodowej, zarówno w domu jak i na zewnątrz.
Jeśli chodzi o serwis, to w Zielonej Górze znajdują się te zarówno od Valianta, Viessmanna, czy Junkersa (innych jeszcze nie patrzyłem).
Planowany wydatek na zakup kotła od 6000 - 8000 zł.
Z góry dziękuję za informacje.
Przeczytałem kilka podobnych tematów i tak jak już ktoś stwierdził na forum, "każdy przypadek jest indywidualny i należy go rozpatrywać z osobna". Pozwolę sobie więc zadać pytanie doświadczonym forumowiczom i prosić o pomoc w doborze kotła kondensacyjnego do mojego domu.
Dom jest w fazie budowy, 120m2 (70m2 dół i 50m2 góra), wykonanie według projektu "ALA" (http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/ala/lustro/405#top)
- ściany: ytong 24 cm + styropian 14 cm
- oka trzyszybowe o współczynniku 0,9 + ciepły montaż
- podłoga na gruncie 15 cm
- strop: wełna mineralna 30 cm
Na całym parterze planowana podłogówka, na górze podłogówka jedynie w łazience. W pozostałych 3 pomieszczeniach na górze planowane grzejniki.
Według projektu (chociaż podchodzę do niego z dystansem) moc kotła gazowego powinna wynosić 24 kW.
Jaki kocioł dobrać do takiego domu, zakładając rodzinę 2+2.
Czy lepsze rozwiązanie to kocioł jedno, czy dwufunkcyjny z zasobnikiem?
Jakie grzejniki zaproponowalibyście, aby system grzewczy działał jak najlepiej?
Interesuje mnie również temat automatyki pogodowej, zarówno w domu jak i na zewnątrz.
Jeśli chodzi o serwis, to w Zielonej Górze znajdują się te zarówno od Valianta, Viessmanna, czy Junkersa (innych jeszcze nie patrzyłem).
Planowany wydatek na zakup kotła od 6000 - 8000 zł.
Z góry dziękuję za informacje.