logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kotła gazowego do nowego domu 100m2 - jednofunkcyjny czy dwufunkcyjny?

buulee 12 Sty 2012 19:57 63167 147
Najlepsze odpowiedzi

Jaki kocioł gazowy wybrać do nowego, dobrze ocieplonego domu 100 m², aby ogrzewanie i ciepła woda były ekonomiczne i wygodne?

Najrozsądniejszy jest kocioł kondensacyjny o małej mocy minimalnej, najlepiej jednofunkcyjny z porządnym zasobnikiem c.w.u. albo z wbudowanym zasobnikiem warstwowym 42–50 l; klasyczny dwufunkcyjny przepływowy i „zasobnik” 20 l są tu słabym wyborem [#10391658][#12379593][#12649366] Przy tak krótkich odległościach do punktów poboru cyrkulacja nie jest konieczna, ale sam mały bufor 20 l nie daje dużego komfortu, bo woda z rur i tak musi spłynąć [#10388052][#10391658] Dwufunkcyjny przepływowy ma gorszy komfort CWU, bo ciepła woda pojawia się z opóźnieniem i wymaga większej mocy do podgrzania, a przy domu z więcej niż jedną łazienką forumowicze wyraźnie bardziej polecali układ z zasobnikiem [#12379593][#12433370][#12649366] Kondensat ma sens także w takim domu, bo przez większość sezonu grzewczego pracuje na niskich parametrach, a oszczędności rzędu 10–20% na gazie były wskazywane jako realne [#10389703][#12379593] Warto szukać modelu z jak najniższą mocą minimalną, około 1,5–2 kW, a dla 100 m² mocy maksymalnej zwykle nie większej niż ok. 10–14 kW [#10392711][#10405204][#10759904]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 10387653
    buulee
    Poziom 12  
    Ocena: 68
    Witam serdecznie. Im więcej czytam na ten temat tym większy mętlik w głowie co wybrać. Poza tym wydaje sie ze każdy system dobiera sie indywidualnie wiec prosze o pomoc.
    Dom jest nowy, ściany gazobeton + styro 15cm, płyta fundamentowa na styrodurze 24cm, strop 30cm wełna, okna 3szybowe, więc raczej termos.
    Do ogrzewana tylko parter 100m2, kotłownio-łazienka jest tak usytuowana że punkty odbioru CWU znajdują się odpowiednio - kuchnia około 1m , prysznic i wanna ok 3m i umywalka ok5m w łazience (w linii prostej) od kotła.
    Grzejniki aluminiowe, bez podłogówki.
    I teraz pytanie jaki system ogrzewania wybrać aby było ekonomicznie i w miarę komfortowo?? - myślę nad :

1) zwykły czy kondensat
    2) kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem ok 100l
    3) kocioł dwufunkcyjny
    4) kocioł dwufunkcyjny z zasobnikiem ok20l

O markę kotłą nie pytam aby nie wprowadzać zamieszania :D - chodzi mi tylko o dobór prostego systemu do grzania CO i CWU
  • #2 10388052
    vitus3k
    Poziom 18  
    Ocena: 78
    Zasobnik moim zdaniem jest bezsensem, małe odległości przy, których nie będzie trzeba czekć długo na cieplą wodę, a zasobnik 20 litrów to żart, woda zimna i tak będzie musiała spłynąć z rur aby dopłynęła ciepła z zasobnika, moim zdaniem zasobnik całkowicie odpada. Kocioł dwufunkcyjny kondensacyjny, dopisz jakie masz grzejniki, czy przewymiarowane czy nie, bo jeśli nie to raczej sama zamknięta komora, po co przepłacać za coś co się nie zwróci szybko, a jeśli się zwróci to w opłakanych ilościach.
    Podsumowując jestem za kotłem dwufunkcyjnym kondensacyjnym bądź z zamkniętą komorą spalania.
  • #3 10388226
    Pokrentz
    Poziom 22  
    Ocena: 81
    Ja bym radził dwufunkcyjny z zasobnikiem 100 l. Grzejesz go do 40 stopni i możesz się bez problemu myć, kąpać i masz komfort używania w każdej chwili. Kondensacyjny czy nie - kocioł kondensacyjny działa dopiero, kiedy na zewnątrz jest solidny mróz, więc trzeba się zastanowić, czy spodziewane oszczędności na gazie zwrócą Ci extra cenę w czasie eksploatacji kotła. Jak kupisz coś o mocy rzędu 15 - 20 kW to wystarczy Ci z zapasem na twoja powierzchnię. Ja mam 180 metrów i taki właśnie kocioł wiszący mi załatwia sprawę nawet w minus 25-cio stopniowe mrozy. A mam ściany z maxa, 10 cm styro, poddasze 20 cm wełna, okna dwuszybowe. W domu mógłbym mieć i +25 stopni, ale utrzymuję zimą max 18.5 stopnia. Po pierwsze - zdrowiej, po drugie - oszczędniej.
  • #4 10388277
    buulee
    Poziom 12  
    Dziekuje za odpowiedz.
    Grzejniki mam jeszcze nie zamontowane więc mogę co nieco dołożyć, zastanawiam się tylko czy to robić i czy warto kupować kocioł kondensacyjny - moim zdaniem bedzię się włączał parę razy dziennie na krotki czas - czy to sprzyja kondensacji??
    Co do zasobnika nawet małego - niby bez sensu ale wydaje się , że zawsze po odkręceniu kranu ciepła woda poleci szybciej - co oszczędza i wode i gaz.
  • #5 10388339
    vitus3k
    Poziom 18  
    Ocena: 78
    No niby tak, poleci o 2-3 sekundy szybciej, ale kamień sie osadzi w zasobniku, bakterie, trzeba go płukać gorącą wodą, legionella. Moje zdanie jest takie, że nie warto pchać się w ten zasobnik! A co do grzejników to kup troszkę większe, i zapodaj kocioł z zamkniętą komorą spalania. Ale po co ten zasobnik ? Większe straty, większe zużycie gazu bo musi ciągle utrzymywać ustawioną temp.
  • #6 10388596
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2606
    Na jakim gazie ma to "jechać"
    Bez względu na gaz, kondensacyjny 2 funkcyjny; może być z wbudowanym zasobnikiem.
    Im droższy gaz, tym szybciej będzie się "zwracał"

Dodano po 4 [minuty]:

Pokrentz napisał:
    Ja bym radził dwufunkcyjny z zasobnikiem 100 l. Grzejesz go do 40 stopni i możesz się bez problemu myć, kąpać i masz komfort używania w każdej chwili. Kondensacyjny czy nie - kocioł kondensacyjny działa dopiero, kiedy na zewnątrz jest solidny mróz, ...

A jak będzie ogrzewany i sterowany ten zasobnik?
    Jakieś nowe teorie o kotłach kondensacyjnych próbujesz wprowadzić :)

Dodano po 2 [minuty]:

vitus3k napisał:
    ...ale kamień sie osadzi w zasobniku, bakterie, trzeba go płukać gorącą wodą, legionella...A co do grzejników to kup troszkę większe, i zapodaj kocioł z zamkniętą komorą spalania...

Znów nowatorskie teorie, heh
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #7 10388716
    adam998
    Poziom 25  
    Ocena: 187
    Pokrentz napisał:
    Ja bym radził dwufunkcyjny z zasobnikiem 100 l. Grzejesz go do 40 stopni i możesz się bez problemu myć, kąpać i masz komfort używania w każdej chwili. Kondensacyjny czy nie - kocioł kondensacyjny działa dopiero, kiedy na zewnątrz jest solidny mróz, więc trzeba się zastanowić, czy spodziewane oszczędności na gazie zwrócą Ci extra cenę w czasie eksploatacji kotła. Jak kupisz coś o mocy rzędu 15 - 20 kW to wystarczy Ci z zapasem na twoja powierzchnię. Ja mam 180 metrów i taki właśnie kocioł wiszący mi załatwia sprawę nawet w minus 25-cio stopniowe mrozy. A mam ściany z maxa, 10 cm styro, poddasze 20 cm wełna, okna dwuszybowe. W domu mógłbym mieć i +25 stopni, ale utrzymuję zimą max 18.5 stopnia. Po pierwsze - zdrowiej, po drugie - oszczędniej.

nie czaje tego
    " Kondensacyjny czy nie - kocioł kondensacyjny działa dopiero, kiedy na zewnątrz jest solidny mróz, więc trzeba się zastanowić, czy spodziewane oszczędności na gazie zwrócą Ci extra cenę w czasie eksploatacji kotła"

jest wręcz przeciwnie kondensacyjny kocioł daje najwięcej oszczędności gdy temp. powrotu w instalacji jest poniżej 57st i czym niższa tym sprawność kotła większa czyli czym cieplej zimą tym lepiej.
  • #8 10389259
    Pokrentz
    Poziom 22  
    Ocena: 81
    No, ja rzadko mam niska temp. powrotu. W takim razie kocioł kondensacyjny najlepiej sprawdza się, kiedy mamy instalację niskotemperaturową (np. podłogówkę) albo przewymiarowane grzejniki, które mozna zasilać wodą o temp. np. 50 - 60 stopni. W każdym razie najlepiej zapytać projektanta jakiegoś, żeby to dobrze policzył, co będzie trzeba do jakiego domu.
    Nie mam kotła kondensacyjnego, swoją drogą, jak liczyłem, to kiedy go instalowałem, nie warta była skórka wyprawki. Teraz gaz nieco drożeje...
  • #9 10389262
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Mam kondensacyjny dwufunkcyjny i wykorzystuję wyłącznie jeden obieg (CO) i w nim mam zasobnik 160L . Na CWU brak (w większości kotłów kondensacji) i między innymi dlatego tak zdecydowałem. W tym roku dojdą kolektory z dodatkowym zbiornikiem CWU 160L i piec kondensacyjny w większości będzie tylko nadzorował czy w górnym zbiorniku CWU temperatura wody nie spadnie poniżej 45°C.
    Przy Twoim domu pasywnym będzie niskie zużycie gazu więc dłużej będzie się zwracał kondensacyjny ale ..... i tak taki bym wybrał.
  • #10 10389587
    buulee
    Poziom 12  
    No więc widze że kocioł dwufunkcyjny z małym zasobnikiem to niezły pomysł do mojego domu, teraz nie wiem jeszcze jak ugryżć temat czy kocioł kondensacyjny faktycznie zawsze przyniesie oszczędność ??- rozpatrując mój konkretny przykład.
  • #11 10389703
    mirrzo

Kondensacyjny sprawdzi się przez 90% dni okresu grzewczego, czyli będzie zarabiał kasę za nie spalony gaz.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #12 10391577
    buulee
    Poziom 12  
    Dziękuje za odpowiedzi.
    Czyli mamy kondensat z zasobnikiem - a może podpowie ktoś jakie zalety/wady w moim przypadku bedzię miał kocioł dwufunkcyjny z małym zasobnikiem ok20l kontra jednofunkcyjny z zasobnikiem 100l??
  • #13 10391658
    mirrzo

Źle się doinformowałeś.
    Nie ma kotłów 2 funkcyjnych z zasobnikiem 20 litrowym. Są z wbudowanym, ale ich pojemność, to co najmniej 42, bądź więcej litrów. Zależy jakiej firmy. I są to kotły, w których sposób podgrzewania wody jest różny. Jeżeli masz na myśli zasobnik 20 litrowy - zewnętrzny, to powyżej zadałem pytanie:
    mirrzo napisał:
    A jak będzie ogrzewany i sterowany ten zasobnik?

Myślę, że dla dużego komfortu ciepłej wody, wskazane byłoby zamontowanie właśnie kotła z zasobnikiem wbudowanym, np Junkers Cerapur ACU, lub Zeus Victrix Immergas.
    Możesz też kupić zwykły 2 funkcyjny, ale kondensacyjny. Tu Termet Windsor jest w dobrej cenie, a do tego prosty i tani w eksploatacji; również po okresie gwarancji.
    Wszystko uzależnione od ilości osób korzystających z ciepłej wody. Kocioł 1 funkcyjny ze 100litrowym może nie spełnić oczekiwań.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #14 10391765
    buulee
    Poziom 12  
    Na temat zasobnika zewnętrznego i sposobu sterowania napisałem osobny temat - chodzi o mieszkanie rodziców https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2189523.html#10391594

Natomiast myśląc własnie o komforcie użytkowania cwu w swoim domku korzystnie byłoby mieć jednak zasobnik , zastanawiałem się nad kotłem vaillant ecotec plus lub pro + zasobnik actoSTOR VIH SL 20 S , ale faktycznie ten junkers jest też dobrą alternatywą.
  • #15 10391874
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 615
    Należało by jeszcze zapytać o najważniejsze - do czego to CWU wanna czy prysznic. Jeśli prysznic to zasobnik moim zdaniem jest pomyłką, tylko przepływowy w tym przypadku. Głupio by było gdy podczas prysznica zabrakło by ciepłej wody a 20l to chyba starczy na miskę wody.
  • #16 10391948
    buulee
    Poziom 12  
    Samuraj napisał:
    Należało by jeszcze zapytać o najważniejsze - do czego to CWU wanna czy prysznic. Jeśli prysznic to zasobnik moim zdaniem jest pomyłką, tylko przepływowy w tym przypadku. Głupio by było gdy podczas prysznica zabrakło by ciepłej wody a 20l to chyba starczy na miskę wody.

Całkowicie nie tak jak Ci się wydaje działą ten zasobnik (przynajmniej takie informacje czytałem) kocioł dwufunkcyjny od razu przełącza się na cwu a zasobnik pomaga w sytuacji gdy odkręcamy kran na krótko np. by umyć ręce lub gdy odkręcimy drugi kran wtedy zapas wody zapobiega nagłym spadkom temperatury cwu.
  • #17 10392711
    Brencik
    Poziom 26  
    Ocena: 209
    Od siebie mogę Ci zasugerować do Twojego domu kocioł o jak najmniejszej mocy, 10kW to max.
    Sam posiadam WOLFA CGW 11/100 (centrala kondensacyjna) - kocioł zintegrowany z zasobnikiem 50l ładowanym warstwowo. Problemów z ciepła wodą nie ma.
    Z ogrzewaniem tym bardziej - lepiej, mógłby mieć jeszcze niższą moc minimalną coś koło 1,5-2kW wtedy by szło grzać non stop z bardzo niskimi parametrami zasilania.
  • #18 10399230
    buulee
    Poziom 12  
    Brencik napisał:
    Od siebie mogę Ci zasugerować do Twojego domu kocioł o jak najmniejszej mocy, 10kW to max.
    Sam posiadam WOLFA CGW 11/100 (centrala kondensacyjna) - kocioł zintegrowany z zasobnikiem 50l ładowanym warstwowo. Problemów z ciepła wodą nie ma.
    Z ogrzewaniem tym bardziej - lepiej, mógłby mieć jeszcze niższą moc minimalną coś koło 1,5-2kW wtedy by szło grzać non stop z bardzo niskimi parametrami zasilania.

A jaki to dom m2 ??, ile puknktow poboru wody?? ile osob korzysta z cwu na raz ?? Jakie masz ogrzewanie - tak dla porownania z moim budynkiem??
    Chodzi o to czy utrzymanie ciepla w takim zasobniku nie jest zbyt kosztowne przy malym poborze cwu??
  • #19 10399712
    Brencik
    Poziom 26  
    Powierzchnia grzewcza 130m2, dom kostka podpiwniczony, (piwnica częściowo ogrzewana). Ściany 52cm wraz z izolacja styropian 8cm, okna plastikowe.
    Dziś nabiłem 654m3 gazu, obecnie grzeje z krzywą grzewczą 0,9, temperatura na zasilaniu 42st przy 0st na dworzu.
    Z cwu korzysta łącznie 5 osób (w tym jedno małe dziecko ale się nie kąpie w wannie ani pod prysznicem z uwagi na swój wiek - niemowlak). Mam 6 punktów odbioru cwu. Zbiornik cwu ma 50l ale jest ładowany warstwowo więc odpowiada to normalnemu wężownicowemu 100l. Nigdy nie było problemu z ciepłą wodą, nawet gdy 2 osoby naraz korzystają z wody (prysznic + wanna). Nie wyobrażam sobie natomiast posiadania kotła dwufunkcyjnego w którym wodą jest podgrzewana na "żywca". Miałem kontakt z takim rozwiązaniem i nie mam zamiaru mieć więcej. Co do kosztów cwu to się nie wypowiem póki nie nadjedzie lato bo teraz nie da rady ocenić jaki % zużycia gazu idzie na cwu (zresztą i tak nie da rady tego ocenić nawet latem gdyż część gazu idzie na gotowanie).
  • #20 10400596
    buulee
    Poziom 12  
    Wiadomo ze przy takim systemie kociol 2f nie wydoli a na pewno nie zapewni jakiegokolwiek komfortu cwu, natomiast u mnie przy max dwoch punktach odbioru cwu powinno byc ok, poza tym ze komfort uzytkowania cwu bedzie mniejszy - ale mysle ze male odleglosci od kotla do kranow beda w tym przypadku pomocne.
  • #21 10400893
    ŁukaszBadowski
    Poziom 11  
    Ocena: 32
    Ja zakładałem Centralne jakieś 2 miesiące temu. Dom prawie taki sam jak Twój, założyłem zwykły kocioł dwufunkcyjny z zamkniętą komora spalania. Zasobnik nie ma sensu jeśli Punkt pobioru nie jest dalej niż 5 metrów.
  • #22 10400929
    Brencik
    Poziom 26  
    Dwufunkcyjny moim zdaniem nigdy nie ma sensu nawet jak mam 2m do kranu od niego. Chodzi o komfort.
  • #23 10401133
    mirrzo

Brencik napisał:
    Dwufunkcyjny moim zdaniem nigdy nie ma sensu nawet jak mam 2m do kranu od niego. Chodzi o komfort.

Komfort ten sam, o ile nie większy.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #24 10401412
    buulee
    Poziom 12  
    Brencik napisał:

Wydaje mi ze miales kiedys zle dobrany kociol i dlatego masz takie zdanie na temat kotla 2f.
    Ja widze ze kotly 2f moga dobrze dzialac - np. na przykladzie mieszkania moich rodzicow, wiec teraz tez zastanawiam sie nad takim do swojego domu - jednak zanim zdecyduje wole zaczerpnac opinii od doswiadczonych uzytkownikow-instalatorow.
  • #25 10401559
    Brencik
    Poziom 26  
    Dobrze dobrany - chociaż w sumie to źle bo przewymiarowany. Normalnie by starczył 10kW a tak jako że dwufunkcyjny musiał być 21kW. Komfort zerowy, wystarczyło puścić wodę słabiej i już się wyłączał. Nie wspominając o czasie zanim wypłynie ciepła woda. Ogólnie lipa, nie polecam nikomu nigdy i nigdzie.
  • #26 10402562
    szymonjasiu
    Poziom 20  
    Ocena: 138
    Kocioł 2 funkcyjny kondesacyjny (lub zamknieta komora) to ostateczność-straty wody , i długi czas oczekiwania na wodę.
    Kocioł kondesacyjny 1 funkcyjny + zasobnik to najlepsze rozwiązanie.
  • #27 10402931
    Brencik
    Poziom 26  
    szymonjasiu napisał:
    Kocioł kondesacyjny 1 funkcyjny + zasobnik to najlepsze rozwiązanie.

Albo centrala kondensacyjna jak w moim wypadku. Dwa w jednym.
  • #28 10402941
    mirrzo

Brencik napisał:
    Albo centrala kondensacyjna jak w moim wypadku. Dwa w jednym.

Ale to już spory wydatek. Różnica nawet 100% i inne warunki zamontowania.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #29 10402968
    Brencik
    Poziom 26  
    Wydatek niewiele większy niż kocioł plus zasobnik. Albo nawet i mniejszy, bo sąsiedzi zdecydowali się na kocioł plus zasobnik i dali więcej niż ja za centrale.
  • #30 10405204
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    @buulee - czy masz policzoną moc grzewczą dla twojego domu?
    Mi na oko wychodzi, że przy -20 stopni na zewnątrz trzeba będzie jakieś 3 kW, jeśli masz wentylację grawitacyjną to może 4-5. Musisz więc, tak jak pisał @Brencik, kupić kocioł o bardzo małej mocy minimalnej. Im mniej tym lepiej. Inaczej będzie non stop się włączał i wyłączał. A najlepiej jest, gdy chodzi stale z niewielką mocą.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór kotła gazowego do nowego domu o powierzchni 100 m², z uwzględnieniem różnych opcji: kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem, kotła dwufunkcyjnego oraz kotła kondensacyjnego. Użytkownicy podkreślali znaczenie odpowiedniego doboru mocy kotła, zwracając uwagę na izolację budynku oraz odległości do punktów poboru ciepłej wody. Wskazano, że kocioł dwufunkcyjny z małym zasobnikiem może być niewystarczający dla większej liczby punktów poboru, a kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem 100L może zapewnić większy komfort użytkowania. Wiele osób rekomendowało kotły kondensacyjne ze względu na ich efektywność energetyczną, jednak podkreślano, że ich działanie jest optymalne w instalacjach niskotemperaturowych. Wskazano również na różne marki i modele kotłów, które mogą być odpowiednie dla omawianego przypadku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA