logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprężarka Bitzer - Budowa sprężarki powietrza z kompresora Bitzer.

andoremido 24 Wrz 2012 09:37 8010 3
REKLAMA
  • #1 11342626
    andoremido
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam i jednocześnie przepraszam administratorów forum o ile wybrałem nie odpowiedni dział.
    Zbudowałem na podstawie 2-tłokowego chłodniczego agregatu Bitzer sprężarkę powietrza do zastosowań amatorskich. Wydajność mnie zupełnie zadowala, natomiast nie wiem czy istnieje jakakolwiek możliwość wyeliminowania wypychania oleju ze skrzyni korbowej do zbiornika sprężarki?
    Wymieniłem pierścienie tłokowe, wywierciłem otwór w korpusie w celu odpowietrzania skrzyni - skutek mizerny.
    Wydajność sprężarki z tabliczki znamionowej: 7,3-14,8m(sześciennego) na godzinę, obroty 370-740/min.(ja mam 480-500). Więcej danych nie posiadam. Sprężarka Bitzer - Budowa sprężarki powietrza z kompresora Bitzer. Sprężarka Bitzer - Budowa sprężarki powietrza z kompresora Bitzer. Sprężarka Bitzer - Budowa sprężarki powietrza z kompresora Bitzer. Sprężarka Bitzer - Budowa sprężarki powietrza z kompresora Bitzer. Sprężarka Bitzer - Budowa sprężarki powietrza z kompresora Bitzer.
    Czy ktoś zna ten typ sprężarki i czy istnieje w ogóle możliwość zaradzenia tej przypadłości w tego typu sprzęcie i w tego typu zastosowaniu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11344394
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 193
    Kazda sprężarka chłodnicza posiada kanał łączący skrzynię korbową z kanałem ssącym ( wlot do głowicy ). Musisz > zamknąć < ten kanał od strony skrzyni korbowej i dorobić dodatkowy otworek odpowietrzający skrzynię!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #3 11345717
    andoremido
    Poziom 12  
    Dziękuję.
    O taką podpowiedz/pomoc i jej chęć mi chodziło.
    Jutro przystąpię do *sekcji/oględzin* głowicy sprężarki dla zweryfikowania i zaślepienia kanału łączącego z komorą korbowodową.
    Rozumiem, iż otwór odpowietrzający skrzynię korbową powinienem umieścić możliwie wysoko w stosunku do dolnego położenia tłoków,a jego średnica 12mm. w zupełności wystarczy?
  • #4 11349278
    andoremido
    Poziom 12  
    Kanał łączący komorę korbowodową z kanałem ssącym zaślepiony aluminiowym klinem. Wkręcony króciec (12mm.) pełniący rolę odpowietrznika.
    Wtłaczanie oleju do zbiornika ustało, a więc porada Kolegi sprawdziła się w 100%.
    Jeszcze raz - dziękuję i pozdrawiam.
REKLAMA