logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat chłodniczy Dębica 6d58 , jako sprężarka powietrza

ceramo 17 Cze 2019 11:37 2967 9
REKLAMA
  • #1 18015609
    ceramo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Znalazłem podobny temat ale już archiwalny.
    Chcę zrobić z agregatu chłodniczego Dębica 6d58 kompresor powietrza, nie wiem czy ten model ma pierścienie na cylindrach
    czy jest możliwość przeróbki tego agregatu na kompresor?
    Może ktoś znający się na agregatach coś podpowie.
  • REKLAMA
  • #2 18015647
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2781
    [table:4ff68152e5][/table:4ff68152e5]
    ceramo napisał:
    nie wiem czy ten model ma pierścienie na cylindrach

Też nie wiem na 100%, ale stawiam na to, że nie ma.
    Za to ma olbrzymi stopień sprężania.
    ceramo napisał:
    czy jest możliwość przeróbki tego agregatu na kompresor?

Zrobić zawsze można, ale wróżę krótki żywot sprężarki.
    Do tego plucie olejem i problemy z korozją, a przede wszyskim z przegrzewaniem.
    Sprężarki chłodnicze są chłodzone powracającym czynnikiem.
  • REKLAMA
  • #5 18017337
    ceramo
    Poziom 10  
    Ten o który pytam, 6 tłoków , silnik 11kw,
  • REKLAMA
  • #6 18017401
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2781
    Jak masz wyrzucić na złom to próbuj.
    Zmień olej na bardziej lepki i zorganizyj nawiew powietrza na głowicę aby choć trochę ją ochłodzić.
    Pasuje separator oleju z możliwością samodzielnego zasysania go z powrotem do sprężarki.
    Nie wiem jak zbudowane są zawory, ale pewnie są to listki na płyie z otworami. W dużych temperaturach będzie się na nich spiekał olej i stracą szczelność.
    Bardzo dużym wrogiem będzie woda w różnych postaciach. Korozja i masełko z olejem.
  • REKLAMA
  • #7 18065994
    żyrator
    Poziom 11  
    Uważam, że to bardzo dobry pomysł, nie wiem czemu ludzie się tego boją jak jazdy dieslem na opale;) Wydaje mi sie że masywność wykonania i trwałość sprężarek chłodniczych dalece przewyższa tradycyjne kompresory powietrza. KOnstrukcja zaworów listkowych jest podobna, dlatego nie wiem czemu miałby się na nich spiekać olej, problemem natomiast może być gorsze ożebrowanie głowicy i cylindra.
    http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id379...lnej-sprezarkowni-i-centralnej-prozni?print=1
    Tu jest wzór na temperature końca sprężania. Nie może w żadnym wypadku przekroczyć temperatury pracy oleju, w praktyce przekracza a i tak małe kompresory działają. Duże mają chłodzenie międzystopniowe. W sprężarkach chłodniczych zdarza się odsys par oleju z karteru na ssaniu lub dysza wtryskująca niewielkie ilości oleju. Ja stosowałem sprężarkę z 4kw silnikiem 6 cylindrów i nie miała tego wtrysku oleju. Do celów amatorskich stosowałem i nic się nie zepsuło. Trzeba pamiętać, że w warunkach chłodni sprężarka przy tej samej wydajności wykonuje większą pracę (nadmiarowy silnik) a wzrost teperatury gazu jest mniejszy. (większe ciepło właściwe). Można taką sprężarkę przełączyć w gwiazdę, wtedy stanie się przyjaźniejsza dla sieci zasilającej. Przypilnować oczywiście na początku czy silnik nie ma za ciężko i czy się nie przegrzewa.
  • #8 19399153
    Bob271
    Poziom 10  
    Ocena: 66
    Mam podobne pytanie, mam kompresor chłodniczy typ 2D58, sprężarka tłokowa z silnikiem 4 kW.

Po podłączeniu do zasilania kompresor pompuje powietrze, manometry działają, ciśnienie oleju jest, jak zablokuję wylot powietrza ciśnienie powietrza rośnie. Da się z tego zrobić kompresor do użytku domowego? Mam do kompresora zbiornik 90 l, na którym chciałbym go zamontować.
  • #9 19399375
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3836
    Mam tak zbudowaną sprężarkę. Wymagane są pewne przeróbki. Po pierwsze trzeba zbudować dolot powietrza tak, by nie było ono zasysane ze skrzyni korbowej a z zewnątrz przez odpowiedni filtr. Po drugie wymuszone chłodzenie i to solidne. Ja akurat zrobiłem dlatego że potrzebowałem ponad 15 bar. Przy klasycznych ciśnieniach lepiej jednak kupić normalną pompę i silnik. Pompa na allegro około czterech stów.
  • #10 19400737
    Bob271
    Poziom 10  
    Ocena: 66
    kortyleski napisał:
    Mam tak zbudowaną sprężarkę. Wymagane są pewne przeróbki. Po pierwsze trzeba zbudować dolot powietrza tak, by nie było ono zasysane ze skrzyni korbowej a z zewnątrz przez odpowiedni filtr. Po drugie wymuszone chłodzenie i to solidne. Ja akurat zrobiłem dlatego, że potrzebowałem ponad 15 bar. Przy klasycznych ciśnieniach lepiej jednak kupić normalną pompę i silnik. Pompa na allegro około czterech stów.

Powietrze jest zasysane ze skrzyni korbowej? Wydawało mi się, że dolot powietrza jest po prostu kawałkiem rurki, która zasysa powietrze wprost z zewnątrz (ale może czegoś tam brakuje). Jak zrobić to chłodzenie? O jakiej pompie i silniku mówisz?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa przeróbkę agregatu chłodniczego Dębica 6d58 na kompresor powietrza. W dyskusji pojawiają się wątpliwości dotyczące obecności pierścieni na cylindrach oraz możliwości przeróbki. Odpowiedzi wskazują na potencjalne problemy, takie jak przegrzewanie, plucie olejem i korozja, a także sugerują konieczność zmiany oleju na bardziej lepki oraz zapewnienia odpowiedniego chłodzenia. Wspomniano również o podobnych konstrukcjach, które mogą być bardziej odpowiednie do takich przeróbek. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z innymi modelami sprężarek, podkreślając, że przy odpowiednich modyfikacjach, agregat może działać jako kompresor do użytku domowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA