logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p '93 - Silnik szarpie przy dodawaniu gazu, regulacja gaźnika

Marcox78 26 Wrz 2012 15:07 24168 11
REKLAMA
  • #1 11350218
    Marcox78
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam.

Posiadam maluszka rocznik 93, robię go na igłę. Ale ma problem, gdy już go poskładałem i trochę pojeździłem (jakieś 100 km przejechałem) zważyłem ze silnik zaczyna mi szarpać jak dodaje mocno gazu. Wiec zacząłem dłubać, wymieniłem świece, filtr powietrza, wywaliłem filtr paliwa bo myślałem ze z niego ciągnie powietrze. Wszystkie zaciski na wężykach paliwowych po dociskałem. Nic nie pomogło. Więc zamówiłem nową pompkę i regenerowany gaźnik. I tu się zaczyna problem.

Mianowicie gaźnik, za cholerę tego nowego nie mogę ustawić, dałem wszystkie uszczelki nowe i skręciłem z cienką warstwa silikonu, żeby wyeliminować lewe powietrze.
    Dysze wolnych obrotów już przedmuchiwałem o ring na niej jest nowy.

Dzieje się coś takiego, maluch na jałowym chodzi równo tylko przy całkowicie wkręconej śrubce do regulacji mieszanki ale wtedy gdy daje gazu to gaśnie. A gdy ją wykręcam zamiast podnosić obroty, spadają i też gaśnie gaśnie. O co mu chodzi? Jestem wręcz przekonany ze jest to wina gaźnika, albo ja nie potrawie go wyregulować.

Wiem ze były podobne tematy ale nie spotkałem się nigdzie akurat z takim problemem.

Co poradzicie? Proszę o pomoc z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11350619
    andrend
    Poziom 26  
    Ocena: 604
    Sprawdź czy nie masz wyciągniętego łańcucha rozrządu. Łapiesz za koło pasowe wału korbowego i robisz ruch prawo lewo jeżeli jest wyczuwalny luz kwalifikuje łańcuch do wymiany. Regulacja wstępna gaźnika śruba od składu mieszanki wykręcona 1,5 obrotu, i dalej podstawowa regulacja.
    Pozdrawiam.
  • #4 11351199
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1661
    Marcox78 napisał:
    maluch na jałowym chodzi równo tylko przy całkowicie wkręconej śrubce do regulacji mieszanki ale wtedy gdy daje gazu to gaśnie

Kolego pomyśl logicznie. Jak masz całkowicie wkręconą śrubkę od składu mieszanki i chodzi równo, a gaśnie przy jej wykręcaniu, to świadczy nie o lewym powietrzu tylko o tym że gdzieś bokiem dostaje benzynę, akurat tyle, że wystarcza na wolne obroty, wykręcanie śrubki dostarcza dodatkową benzynę i silnik się dusi. Sprawdziłbym czy zaworek ssania dokładnie się zamyka, bo w zasadzie tamtędy najłatwiej może dostać lewą benzynę.
    Mogę być nie precyzyjny, bo z maluchami straciłem kontakt w 86 roku i nie śledziłem późniejszych zmian, a mogli jakieś wprowadzić, coś w stylu zaworu hamowania silnikiem (ZHS) jak w polonezie, gdzie silnik poprawnie chodził przy całkowicie wkręconej śrubce regulacji składu mieszanki i wtedy również swoją rolę spełniał ZHS (oczywiście po odpowiednim ustawieniu).
  • #5 11351225
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3658
    gimak napisał:
    zaworek ssania dokładnie się zamyka, bo w zasadzie tamtędy najłatwiej może dostać lewą benzynę.
    W maluchu ssanie polega na ujęciu powietrza, a nie dodaniu paliwa.
  • REKLAMA
  • #6 11351248
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6349
    balonika3 napisał:

Nie. Ale to i tak bez znaczenia tutaj.
  • REKLAMA
  • #7 11352167
    andexp
    Poziom 23  
    Ocena: 272
    Jeżeli cała reszta jest w porządku (zapłon, zawory, przerywacz z kondensatorem) to rozbierz gaźnik i zobacz co w nim siedzi. To, że jest regenerowany to nie znaczy, że jest sprawny. Przećwiczyłem to kilka razy przerabiajac CC700 z japońskiego na ludzkie zasilanie. Niby był nowy/regenerowany a i tak trzeba było ustawiac poziom paliwa, dysze nie podokręcane lub pozatykane, luzy na przepustnicy itd. ogólnie poezja.
    Ogólnie diagnostyka gaźnika polega na jego sumiennym rozebraniu, weryfikacji i wymianie części (jeżeli są dostępne). Nastepnie składasz zgodnie z nastawami fabrycznymi. Ustawiasz wstępnie i potem regulejesz. Z resztą jest to tak prosta konstrukcja, że zawsze ustawiałem je na słuch, a analizator używałem tylko do kontroli wyników pracy.
    Jeżeli wymieniałeś przerywacz to sprawdź czy nie zmniejszyła sie przerwa i ew. skoryguj . Jesli przerywacz to tylko ZELMOT. Tylko skąd go wytrzaśniesz. Ja ostatni z żelaznych zapasów zamontowałem do malucha rok temu.
    P.S. Gaźniki to fajne konstrukcje, ale dobrze, że odeszły w niebyt. Jeśli kogoś nie przećwiczył 2EE lub 2E2 pierburga to tego nie zrozumie.
  • #8 11352568
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1661
    balonika3 napisał:

tylko przy włączonym ssaniu zaworek jest otwarty, a przy zamkniętym, zamkniety. Przy nie dokładnie domkniętym (źle ustawiona dźwignia ssania na cięgnie), był problem z odpaleniem ciepłego silnika i kulawą pracą na wolnych obrotach - tak to wyglądało u mnie.
  • #9 11353460
    Marcox78
    Poziom 2  
    Ok. Zrobie tak jak mówicie zaraz zobaczę co siedzi w gaźniku, też mi się coś wydaje za ta regeneracja była jakaś lewa bo koleś z allegro już się do mnie nie odzywa wgl... Zal mi było dać 20 zł więcej i kupić u sprawdzonego...
  • #10 11354630
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6349
    Panowie, cała regeneracja gaźnika w maluchu, polegała na rozwierceniu łożysk przepustnicy na nadwymiar i osadzeniu nowej przepustnicy z ośką. Plus ewentualnie nowa uszczelka i zaworek iglicowy. Doradzać laikowi rozbieranie jakiegokolwiek gaźnika - co najmniej nie rozsądne.
  • #11 11354855
    Marcox78
    Poziom 2  
    Przepustnica nie ma luzów więc nie widzę sensu robić tego.

Coś teraz nagrzebałem przy zapłonie i jak kręcę rozrusznikiem i już ma odpalić to coś przerywa i koniec. Jutro go daje do mechanika chyba...
  • #12 11527453
    diabel36
    Poziom 12  
    Bardzo dawno temu miałem podobny problem, pomogło zamontowanie dyszy wolnych obrotów o mniejszym otworze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Fiat 126p z 1993 roku, który ma problem z silnikiem szarpiącym przy dodawaniu gazu. Po wymianie świec, filtra powietrza i pompy paliwa, oraz regeneracji gaźnika, silnik działa równo na wolnych obrotach tylko przy całkowicie wkręconej śrubce regulacji mieszanki, a przy jej wykręcaniu gaśnie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie kondensatora, poziomu paliwa w komorze pływakowej, oraz stanu zaworka ssania. Wskazują również na możliwość, że regenerowany gaźnik może być wadliwy, co wymaga jego rozebrania i dokładnej diagnostyki. Dodatkowo, zmiana dyszy wolnych obrotów na mniejszą może pomóc w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA