logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz regulowany 0-30V 0-2A - modernizacja i płynna regulacja prądu

29 Wrz 2012 17:13 4146 9
REKLAMA
  • #1 11360451
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 11361641
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Nie lepiej wykonać sprawdzoną wielokrotnie konstrukcję Electronics Labs? Na Elce masz wiele opisanych konstrukcji tego zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 11361649
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2630
    AVE...

Krąży opinia, iż zasilacz na bazie Electronics Labs jest niedopracowany i ma niezdrowe błędy...
  • REKLAMA
  • #4 11362038
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 11362071
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2630
    AVE...

Ograniczenie prądowe w tym układzie jest zrobione przez zmianę wartości rezystora pomiarowego. Takie rozwiązanie sprawdzało się 20-30 lat temu, gdy nie było dostępu do wielu komponentów. Do pomiaru prądu można użyć rezystora 1-0,1om i układu INA168. Regulacja napięcia i prądu może, a nawet powinna być na tranzystorach, gdyż mogą one pracować z większymi napięciami, niż tanie op-ampy. Niestety, w tranzystorach jestem raczej początkujący, przydałaby się pomoc specjalisty...
  • #6 11362355
    krzysztof723
    Poziom 30  
    Ocena: 313
    witam

Załączone dwa schematy zasilacza przedstawiają zasilacz typy LOW-DROP , bardzo dobrze sprawdzają się w praktyce . Potencjometr montażowy R26 100 Ohm służy do ustawienia napięcia +30V na wyjściu zasilacza . W drugim schemacie regulacja prądu jest wykonywana płynnie - potencjometrem . Już nie pamiętam , jaki był minimalny zakres regulacji prądu , ale na pewno nie od 2 mA .

Pozdrawiam

Dodano po 26 [minuty]:

Niestety nie mogę wprowadzić rysunku . Nie zapisuje się kod obrazka . Wielokrtnie załączałem schematy i nie było problemu . Pytanie do moderatorów , czy można temu zaradzić?
  • REKLAMA
  • #7 11363076
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    krzysztof723 napisał:
    Niestety nie mogę wprowadzić rysunku . Nie zapisuje się kod obrazka . Wielokrtnie załączałem schematy i nie było problemu . Pytanie do moderatorów , czy można temu zaradzić?

Aj ako załącznik nie możesz dodać?
  • Pomocny post
    #8 11363257
    krzysztof723
    Poziom 30  
    Zasilacz regulowany 0-30V 0-2A - modernizacja i płynna regulacja prądu

Dodano po 25 [minuty]:

Witam

Parę godzin temu nie mogłem załączyć schematu . Wykonywałem wszystkie czynności , jak zawsze , ale pokazujący się kod obrazka do skopiowania szybko znikał , co uniemożliwiało umieszczenie schematu na forum . Teraz nie było problemów .
    Zasilacz ten zbudowałem dawno i byłem z niego bardzo zadowolony . Zamieniłem go na wydajniejszy prądowo model . W notatkach dotyczących tego zasilacza mam zapisane , że regulacja płynna prądu wyjściowego potencjometrem była w zakresie 0,1...2A .
    Można zastosować transformator sieciowy o mocy do P=80W z uzwojeniem wtórnym o napięciu 28...30VAC przy obciążeniu uzwojenia prądem 2,2...2,6A .

Pozdrawiam
  • #9 11367013
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 11367863
    krzysztof723
    Poziom 30  
    witam

To jest moja konstrukcja . Nigdzie w zadnej literaturze nie znajdziesz takiego schematu . Ten projekt jest zaczerpnięty z dwóch schematów zasilaczy . Jeden schemat jest zamieszczony powyżej . Złożyłem to w całość i uzyskałem wspaniały zasilacz , jak na tamte czasy . Uzywałem ten zasilacz przez wiele lat , ale jak już napisałem zamieniłem go (zrobiłem nowy zasilacz) na wydajniejszy prądowo model . Ja pracuję w programie graficznym Photoimpact i mogę wszystko podobnie narysować . Nie jest , to dla mnie żaden problem . Cyfry i litery w tym schemacie układałem w całość z kopiowanych pojedynczych cyfr i liter . Symbole elektroniczne podobnie rysowałem .

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zasilacza regulowanego w zakresie 0-30V i 0-2A, bazując na starym schemacie. Wyraża wątpliwości co do jego funkcjonalności oraz prosi o sugestie dotyczące usprawnień, w tym płynnej regulacji prądowej. W odpowiedziach pojawiają się opinie o konstrukcjach z Electronics Labs, które są krytykowane za błędy. Proponowane są alternatywne rozwiązania, takie jak zastosowanie rezystora pomiarowego oraz układu INA168 do pomiaru prądu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z własnymi konstrukcjami, wskazując na możliwość płynnej regulacji prądu za pomocą potencjometru. Pojawiają się także pytania o schematy i dokumentację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA