logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Corolla 1.6 16V 1991 - trudności z odpalaniem, wirnik rozrusznika działa

bastek76 28 Sty 2005 13:37 2900 7
REKLAMA
  • #1 1176099
    bastek76
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich mam problem z odpalaniem TOYOTY Corolli 1.6.16v 91r. Co się okazuje gdy przekręcam kluczyk wirnik na rozruszniku obraca się co delikatnie słychać a autko nie odpala (kontrolki nie przygasają więc nie ma zwarcia) po kilku próbach zaskakuje i odpala ale jest to bardzo uciążliwe.
    Gdzie szukać usterki !?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1176106
    Dj-Tee
    Poziom 12  
    Mam to samo w autku z tym samym silnikiem. dodam ze mam gaz i dzieje sie tak jeśli odpa na benzynei autko bo na gazie to normalnie idzie. Napewno masz coś z ukąłdem paliwowym. Ja z początku myslałem ze to pompka paliwa kupiłem nowa i okazao sie ze stara jest ok. Przyczyną jest jeśli w baku mam mneij niż 20 litrów benzyny to tak sie dzieje. Spróbuj u siebei taki eksperyment u mnei podizalało, a u ciebei nie zaszkodzi
  • REKLAMA
  • #3 1176118
    bastek76
    Poziom 11  
    Tak ja też mam autko na gaz ale u mnie kręci się wirnik lecz nie wprowadza silnika w ruch tak jakby chodził rozrusznik luźno nie był przykręcony do silnika. Ktoś mi powiedział że jest to wina stacyjki ale nie jestem pewny.
    Proszę o pomoc w tej kwestii i jakie mogą być inne wady.
  • REKLAMA
  • #5 1176167
    bastek76
    Poziom 11  
    Czy to jest jedyna przyczyna ????

Pozdrawiam wszystkich.
  • REKLAMA
  • #7 1176191
    bastek76
    Poziom 11  
    Przepraszam ale jestem laikiem w sprawach mechaniki bardziej jestem samoukiem proszę o wyjaśnienie z czym to się je ten wieniec.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z odpalaniem Toyoty Corolla 1.6 16V z 1991 roku objawia się tym, że przy przekręceniu kluczyka wirnik rozrusznika się obraca, ale silnik nie zapala się od razu, a kontrolki nie gasną, co wyklucza zwarcie. Po kilku próbach samochód odpala, jednak jest to uciążliwe. Możliwe przyczyny to uszkodzone sprzęgiełko rozrusznika, które powoduje, że rozrusznik działa, ale nie wprawia silnika w ruch, lub uszkodzony wieniec zębaty, którego zęby mogą być starte lub uszkodzone. Dodatkowo wskazano, że problemy mogą być związane z układem paliwowym, zwłaszcza gdy w baku jest mniej niż 20 litrów benzyny, co wpływa na odpalanie na benzynie, natomiast na gazie problem nie występuje. Zaleca się demontaż rozrusznika w celu sprawdzenia sprzęgiełka i stanu wieńca oraz kontrolę układu paliwowego.
REKLAMA