logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala?

kubazielonagora 09 Paź 2012 19:40 15024 27
REKLAMA
  • #1 11394641
    kubazielonagora
    Poziom 2  
    POMOCY!!!!!
    Mam powazny problem.Od jakiegos roku jezdze vw t5 2005 rok 77kw wersja osobowa krotka...
    Auto kupiłem z około 200tys. przebiegiem.No i sie zaczęło...:)
    Zerwał mi sie pasek rozrządu ,auto było dla mnie nowe wiec zdecydowalem sie na zupelnie nowa fabrycznie glowice oryginalna plus uszczelke ,auto naprawialem w holandii(tu mieszkam i pracuje)odrazu nowy kompletny rozrzad tzn pompa termostat pasek-efekt byl piorunujacy!!!Auto dostalo po naprawie takiego kopa ze nie bylo co porownywac do tego sprzed naprawy!!Od wymiany glowicy kompletnej z uszczelka i rozrzadem przejechalem 80tys. i zaczal uciekac/spalac plyn chlodniczy.W zaleznosci od sttylu jazdy i obciazenia pojazdu tzn 120km/h autostrada sam kierowca malo miasta nawet 3 dni i dopiero dolewka ,9 osob i 140/150km/h 15 minut i ponizej minimum!!!
    Nie ma sladow wycieku ale wymienilem chlodnice nowa ori przewody wszystkie gumowe zbiorniczek wyrownawczy i problem jest identyczny non stop!
    CO TO MOZE BYC?gdzie szukac przyczyny?czy to znowu cos z glowica albo uszczelka?zaznaczam ze stan oleju jest bez zmian tzn nie przybywa nie ubywa
    auto jezdzi na pelnym syntetyku valvoline ma wymiane co 15 tys regularnie od wymiany po 12/13 tys dolewka pol litra max.
    zapomnialem o nowym wentylatorze na chlodnicy i co ciekawe po wymianie wentylatora bardzo szybko zaczal sie wlanczac tzn po okolo 10 minutach i dziala na bardzo wysokich obrotach po zgaszeniu auta jeszcze kilka sekund wieje nie zaleznie od dystansu i obciazenia wczesniej stary rzadko bylo slychac na takich obrotach...
  • REKLAMA
  • #2 11394797
    dodge1975
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam,
    Objaw typowo z archiwum X, czyli niewiadomo gzie ten płyn wcina...?
    Albo problem z uszczelką pod głowicą, albo gdzieś jednak ten płyn wycieka...
    Nie raz wytrzeszczu w kanale dostawałem a wycieku nie było. Polecam, auto rozgrzać, wjechać na kanał, jeden w szoferce depcze na pedał gazu drugi w kanale z dobrą lampą przegląda układ chłodzenia. I nie ma bata, jeśli to nie uszczelka to musi gdzieś pociurkać. Ważne aby podczas testu na kanale auto trzymać ok 2500 RPM i aby w miarę możliwości wentylatory się włączyły. Wtedy mamy warunki podobne do tych z pałowania w 9osób autostradą 140/15km/h. Chodzi o wytworzenie ciśnienia w układzie przy rozgrzanych wszystkich złączkach, wężach i innych rułkach. Ogrzewanie oczywiście na full.
    Pozdrawiam
  • #4 11397275
    kubazielonagora
    Poziom 2  
    nie cieknie....wszystko sprawdzane 1000 razy nic nie ciekanie....glowica od nowosci oryginalna ma 80tys. mozliwe ze znow szlak trafil uszczelke albo glowice????
  • #5 11397320
    dodge1975
    Poziom 13  
    Objawy oczywiste, są tak oczywiste, ze trudno się na nie zwraca uwagę;)
    A propos spalania płynu to tak po przemyśleniach przyszedł mi do głowy fakt, ze fizyki się nie da oszukać. Chodzi o to, że jeśli uszczelka pod głowicą była by walnięta, to ciśnienie z cylindra silnika podczas sprężania nie pozwoliło by na dostawanie się chłodziwa do niego. To uszkodzenie w postaci uszkodzonej uszczelki pod głowicą objawiało by się "bomblowaniem" w układ chłodzenia i finalnie wywalało by chłodziwo przez zbiorniczek wyrównawczy tworząc w układzie duże przedmuchy.
    Uszczelkę kolego masz ok a jak wcześniej pisałem, musi gdzieś ciurkać...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 11408308
    JaKotlinka
    Poziom 15  
    Ocena: 118
    sprawdzić pompe wody moze ona przez otworek gubi płyn
  • #7 15796128
    silveradrien
    Poziom 11  
    Witam. Odgrzeje kotleta, otorz mam bardzo podobny problem, plynu ubywa duzo przy duzym obciazeniu i duzej predkosci bardzo szybko natomiast gdy jade wolno plyn znika bardzo znikomo. Auto mialo wymieniony komplentny rozrzad z pompa wody i olej dwa tygodnie temu. Od tego czasu zrobilem jakies 1500km. Przebieg auto oryginalne 194000, silnik axc skopany na 135KM. Brak oznak plynu w oleju.
  • REKLAMA
  • #8 16221246
    pawel_lubin
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    witam.. mam podobny problem. Od pewnego czasu sezon zimowy dolewam płyn do układu chłodniczego na około 500 - 700 km jakis 1 litr. wymieniłem oststnio olej i pod krokiem zauwazyłem .... czy to nie uszczelka pod głowica ?
    Załączniki:
    • VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala? IMG_0171.JPG (44.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala? IMG_0172.JPG (40.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 16221386
    silveradrien
    Poziom 11  
    a przybyło ci oleju? taki budyń na korku robi się często jak sie jeździ na krótkich dystansach.
  • #10 16221437
    pawel_lubin
    Poziom 9  
    OLEJU NIE PRZYBYWA.... ale mam na liczniku 265 tys i dzis po przeczytaniu kilku uwag kolegów. ... zamówiłem pompe wody...
  • REKLAMA
  • #11 16223008
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    "Masło" pod korkiem może świadczyć o uszkodzeniu uszczelki głowicy, pęknięciu głowicy i jeździe na krótkich trasach, szczególnie w okresie zimowym.
  • #12 16223142
    dizba
    Poziom 33  
    Ocena: 806
    pawel_lubin zapomniał napisać, że jego silnik to 2,5 litra. A to całkiem inna bajka.
  • #13 16224482
    pawel_lubin
    Poziom 9  
    pompa zakupiona... nowa oryginał z serwisu... jutro biore się za wymianę... VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala? VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala? VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala?
  • #15 16229182
    pawel_lubin
    Poziom 9  
    Pompa zakupiona wiec dziś zabralismy sie za wymiane,,,
    Pierwsze rozczarowanie przy demontazu rur..... szara maż w duzych ilościach...załącznik ze zdjeciami....
    Odkrecenie pompy nie było łatwe ze wzgledu na uszkodzenia śrub mocujacych....załącznik ze zdjeciami...
    Sama pompa ..... szrot.. zabita mazią z oleju... luzy po 4-6 mm .. łożysko rozsypane doszczetnie.....
    Wymiana oleju i jutro dalszy ciag składanie....
    Załączniki:
    • VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala? IMG_0183.JPG (237.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala? IMG_0184.JPG (273.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala? IMG_0186.JPG (292.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala? IMG_0191.JPG (292.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala? IMG_0202.JPG (296.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala? IMG_0198.JPG (217.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala? IMG_0203.JPG (279.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala? IMG_0207.JPG (300.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala? IMG_0210.JPG (828.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala? IMG_0214.JPG (81.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 16229243
    dizba
    Poziom 33  
    Długo było jeżdżone. Płukanie olejem przynajmniej 3 razy. I koniecznie napraw odpowietrznik pompy wody.
  • #17 16229291
    pawel_lubin
    Poziom 9  
    zaczeło sie w pożdzierniku 2016 jak zaczoł znikac powoli płyn...nikt nie wiedział co i jak gdzie to znika....
    w oleju sie nie pojawiał.. padło na webasto ze to tam ucieka... w sumie przejechane jakieś 1000 km.
  • #18 16244597
    pawel_lubin
    Poziom 9  
    Po wymianie pompy. płyn chlodniczy juz nie znika choc jak na razie przejechane 250 km. wczesniej juz po takiej trasie mozna było zauwazyc spadek płynu.

Ale nadal .... zaswieca sie kontrolak "sprawdz olej" choc oleju jest na maxa dolane. Kontrolka zaswieca sie po przejechaniu około 100 km. podniesienie maski kasuje sygnał kontrolny....

Ale nadal.... czujnik temperatury cieczy chłodzacej potrafi w ciagu jazdy nagle spasc do 50 stopni po czym powraca do 90 stopni.
  • #19 16379743
    pawel_lubin
    Poziom 9  
    Wymieniony czujnik poziomu oleju..... i wszystko ok.... czyli nie mam po 100 km info na desce "sprawdz olej" oraz turbina przy około 110-120 km/h na autostradzie nie przechodzi w tryb awaryjny... jednak czujnik oleju jest powiazany z turbina..... :) pozostaje wymiana czujnika temperatury płynu chłodzącego ale to przy okazji..... bo dostęp bardzo trudny...
  • #20 17884518
    Radziej85
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam. Problem tego typu vw T5 2004 1.9 105koni ucieka płyn z chłodnicy niewiadomo gdzie był sprawdzona głowicą nie idzie w układ ani w spaliny wymieniony korek zbiorniczka termostat czujnik na chłodnicy wentylatory się nie zakańczając chodź sprawdzone na krótko sprawdzane co jeszcze może być powodem? Na dywanikach i w innych miejscach niema żadnych śladów że mokre ani nic pomozcie? Da coś wymiana pompy wody ????pozdrawiam
  • #22 17887127
    Radziej85
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Niema pojęcia czy jest taka chłodnica!przepatrzane prawtycznie wszystko i niewiadomo co się dzieje
  • #24 17887624
    dizba
    Poziom 33  
    jasq33 pokazałeś chłodnicę od 2,5, a ma
    Radziej85 napisał:
    Witam. Problem tego typu vw T5 2004 1.9
  • #26 19419981
    DamianWicher
    Poziom 1  
    dodge1975 napisał:
    To uszkodzenie w postaci uszkodzonej uszczelki pod głowicą objawiało by się "bomblowaniem" w układ chłodzenia i finalnie wywalało by chłodziwo przez zbiorniczek wyrównawczy tworząc w układzie duże przedmuchy.
    Pozdrawiam

Witam,
    VW Caravelle 2.0 TDI T6, 2015r, przejechane 111000km
    Ubywa płynu, są bombelki w płynie, jest taki biały nalot na korku, w dodatku w kabinie czuć spaliny

Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny.

VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala? VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala?
  • #27 19420761
    dizba
    Poziom 33  
    Powinieneś założyć nowy temat. Tu były omawiane silniki 1,9 oraz 2,5. A ty masz 2,0.
  • #28 19443253
    Frikadelle
    Poziom 1  
    Miałem przez dwa lata ten problem. Na początku po trasie ok 1000 km normalnej jazdy zapaliła się kontrolka poziomu płynu w zbiorniczku,(po wystygnięciu silnika,trasa Polska Niemcy)Potem coraz częściej i zdecydowanie szybciej przy dynamicznej jeździe. To wyciek płynu z plastikowego krudzca który jest pod vacumpompe. W małych ilościach nie widać wycieku... tylko można zauważyć z lusterkiem. U mnie jak kontrolka zapaliła się po przejechaniu 80 km ( wyciek był już mocny) było widać mokry rudy plac na skrzyni biegów przy wybieraku biegow. Płyn spływa po obudowie skrzyni ... I nie jest bezpośrednio pod krudźcem to może co niektórych wprowadzać w błąd. VW t5 1,9tdi 77kw - Ubywa płyn w chłodnicy/wycieka-spala?

Dodano po 4 [minuty]:

Mówię oczywiście o silniku 1.9 tdi 105 ps .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z VW T5 1,9 TDI, który od czasu wymiany głowicy i rozrządu zaczyna tracić płyn chłodniczy. Pomimo wymiany chłodnicy, przewodów i zbiorniczka wyrównawczego, nie widać wycieków, a płyn nadal znika, szczególnie przy dużym obciążeniu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie uszczelki pod głowicą, pompy wody oraz przeprowadzenie testu ciśnienia w układzie chłodzenia. Wskazują również na możliwość wycieku z układu chłodzenia oleju. W przypadku innych użytkowników, podobne problemy z ubywaniem płynu były związane z uszkodzeniami pompy wody oraz wyciekami w trudno dostępnych miejscach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA