logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja i obsługa miernika SWR/POWER z dwoma wskaźnikami i potencjometrem

tzok 11 Paź 2012 14:02 4107 8
REKLAMA
  • #1 11400393
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Ostatnio wszedłem w posiadanie dwóch, wiekowych ale sprawnych (?), mierników SWR. O ile z pierwszym (Monacor FSI-2) nie ma problemu, to drugiego nie potrafię zidentyfikować. Nie ma żadnych oznaczeń, poza napisem SWR/POWER METER, posiada dwa wskaźniki, jeden opisany jako POWER i wyskalowany do 5, drugi SWR, między nimi jest potencjometr ze skalą 0..10. Przypomina TTC C-3005 albo Lafayette 99-26395 ale ma kostkę do podłączenia antenki jak w FARUN FS-222.

Nie bardzo wiem jak się nim posługiwać. Mam ustawić potencjometr tak aby wskazówka POWER wskazywała na 4 czy na 5 i wtedy odczytywać SWR? Do czego służy skala przy potencjometrze? Jak mierzyć moc nadawania?

Identyfikacja i obsługa miernika SWR/POWER z dwoma wskaźnikami i potencjometrem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11400822
    .Labrador
    Poziom 26  
    Ocena: 108
    tzok napisał:
    Do czego służy skala przy potencjometrze? Jak mierzyć moc nadawania?

Skala przy potencjometrze służy kalibracji pomiaru mocy.Ustawiasz na wartość przypisaną dla danej częstotliwości pomiaru.Np.dla 27MHz będzie to wartość 2,8 na skali pokrętła. Identyfikacja i obsługa miernika SWR/POWER z dwoma wskaźnikami i potencjometrem
    Instrukcja pomiaru od podobnego modelu.
  • REKLAMA
  • #3 11401186
    tzok
    ...a co przy pomiarze SWR? Ustawiam potencjometrem lewy wskaźnik na max (5), czy na oczekiwaną/zmierzoną moc radia wyrażoną w watach (4)?
  • Pomocny post
    #4 11401390
    robson42
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Kalibracja oraz pomiar mocy wykonuje się tylko i wyłącznie na sztucznym obciążeniu,pamiętaj.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11401401
    .Labrador
    Poziom 26  
    Ocena: 108
    tzok napisał:
    a co przy pomiarze SWR?

Potencjometrem kalibrujesz lewym wskaźnik na SET, na prawym wskaźniku odczytujesz SWR
  • Pomocny post
    #6 11401411
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.
    tzok napisał:
    ...a co przy pomiarze SWR? Ustawiam potencjometrem lewy wskaźnik na max (5), czy na oczekiwaną/zmierzoną moc radia wyrażoną w watach (4)?

Łopatologicznie.

Do wejścia lewego reflektometru (TX/INP/TRV/TRX/TRCVR) podłączasz nadajnik a do ANT (prawego złącza) antenę.

I teraz : naciskając nadajnik (PTT) i trzymając go - ustawiasz potencjometrem aby na LEWEJ skali doprowadzić wskaźnik na SET (5) i od razu odczytać wskaźnik PRAWY, który wskaże Odbitą reflektometryczną.

Pozdrawiam.
    PS. Po prawej ten wypustek jest do podłączenia kawałku jakiegoś drucika, który będzie mierzył natężenie pola w.cz. - podczas pomiaru WFS-u drucika NIE podłączać.
  • REKLAMA
  • #7 11402130
    tzok
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi, teraz już wszystko jasne - wszystko robiłem prawidłowo, mierniki są niestety wiekowe i pewnie stąd różnica wskazań SWR między nimi jest 0,1. Niemniej są wykonane o wiele solidniej niż ich współczesne tanie klony.

Jak się wykonuje sam pomiar to wiedziałem, tylko dotychczas używałem tylko reflektometrów z przełącznikiem FWD/REF albo automatycznego (nic się nie kręci, od razu po wciśnięciu PTT pokazuje moc i SWR).
  • #8 11405287
    MateBer
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    posiadasz bardzo ciekawy miernik. można nim bardzo szybko, wręcz błyskawicznie dokonać pomiaru SWR. :) Kiedyś widziałem jak jeden kolega stroił podobnym miernikiem stare cb radio. Miało ono mechanicznie zmieniane kanały, jednocześnie zmieniał kanał i ustawiał kalibracje na mierniku. Można w cudzysłowie powiedzieć, że ten miernik to taki "Analizator antenowy" :D
  • #9 13457979
    tzok
    Temat wyczerpany - zgodnie z prośbą "systemu" zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa mierniki SWR, z których jeden (Monacor FSI-2) działa bez problemu, natomiast drugi, bez oznaczeń, wymaga identyfikacji i instrukcji obsługi. Uczestnicy dyskusji wyjaśniają, że potencjometr służy do kalibracji pomiaru mocy, a jego ustawienie powinno być dostosowane do częstotliwości. Podczas pomiaru SWR należy ustawić lewy wskaźnik na maksymalną moc (5) i odczytać wartość SWR z prawego wskaźnika. Kalibracja powinna być przeprowadzana na sztucznym obciążeniu, a pomiar mocy i SWR można wykonać jednocześnie, trzymając nadajnik wciśnięty. Użytkownik zauważa, że różnice w wskazaniach SWR między miernikami mogą wynikać z ich wieku, ale docenia ich solidność w porównaniu do nowoczesnych modeli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA