... chciałem taki 2-zegarowy
ale były tylko takie (i taki wziąłem):
MAAS K-SWR-2
Dodam od razu że 2-zakresowy pomiar mocy (10/100W) nie jest mi potrzebny...
Teraz tak... ponieważ mam manuala do tego sprzętu w j. niemieckim zasięgnąłem informacji w innych źródłach i podobno w takim modelu aby zmierzyć SWR trzeba:
1) ustawić przełącznik w pozycji FWD
2) trzymając przycisk transmisji (TX) w mike'u pokrętło ustawić w takiej pozycji aby wskazówka przeszła na koniec czerwonego pola
3) puścić TX
4) przestawić przełącznik na REF
5) nacisnąć TX i sprawdzić wynik SWR.
OKI. Skoro tak to.... JAK SPRAWDZIĆ MOC (jest pod swr'em 2ga podziałka która chyba do pomiaru mocy służy)...
Ktoś mi napisał że najprawdopodobniej ta podziałka do niczego nie służy bo ten miernik nie ma takiej funkcji... Ale w takim razie do czego służy przełącznik w pozycji REF?
Może mi ktoś obeznany powie jak się takim miernikiem prawidłowo posłużyć? :?
dzięki
ale były tylko takie (i taki wziąłem):
MAAS K-SWR-2
Dodam od razu że 2-zakresowy pomiar mocy (10/100W) nie jest mi potrzebny...
Teraz tak... ponieważ mam manuala do tego sprzętu w j. niemieckim zasięgnąłem informacji w innych źródłach i podobno w takim modelu aby zmierzyć SWR trzeba:
1) ustawić przełącznik w pozycji FWD
2) trzymając przycisk transmisji (TX) w mike'u pokrętło ustawić w takiej pozycji aby wskazówka przeszła na koniec czerwonego pola
3) puścić TX
4) przestawić przełącznik na REF
5) nacisnąć TX i sprawdzić wynik SWR.
OKI. Skoro tak to.... JAK SPRAWDZIĆ MOC (jest pod swr'em 2ga podziałka która chyba do pomiaru mocy służy)...
Ktoś mi napisał że najprawdopodobniej ta podziałka do niczego nie służy bo ten miernik nie ma takiej funkcji... Ale w takim razie do czego służy przełącznik w pozycji REF?
Może mi ktoś obeznany powie jak się takim miernikiem prawidłowo posłużyć? :?
dzięki