logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wytwornica baniek Do it yourself

DJ_Dexinter 13 Paź 2012 17:51 4914 7
REKLAMA
  • Witam

Chciałem zaprezentować Wam wytwornicę baniek DIY

Projekt wytwornicy zrodził się podczas jednej z dyskotek, pomyślełem, że takie urządzenie jest wspaniałe na małe imprezy. Założenia były takie : tanio i dobrze.
    Wytwornica baniek powstawała bardzo wolno- około pół roku ze względu na brak wolnego czasu, budowałem ją piątkowymi wieczorami. Urządzenie jest wyposażone w regulator obrotów tarczy z kółkami do baniek.

Koszty urządzenia to około 25 zł
    - włącznik kołyskowy 5 zł
    - bańki mydlane (kółka do baniek) -6 zł
    - elektronika do sterowania - 4 zł
    - silikon -8 zł
    - wtyczka din5 + gniazdo din5 - 3,50 zł
    - silnik 5 V wolnoobrotowy - miałem
    - silnik 12 V 2400 obr/min - miałem
    - wiatrak od suszarki - miałem
    - reszta rzeczy około 3 zł

Obudowa wykonana jest z kanistra po płynie do spryskiwaczy. Silniki montowane są na aluminiowych kątownikach przykręconych do obudowy za pomocą wkrętów 12 mm. Wytwornica zasilana jest dwoma napięciami - 12 V i 5 V z zasilacza komputerowego. Regulator obrotów silnika zbudowany jest na tranzystorze bd140 rezystorze i potencjometrze.

Oto parę zdjęć i film z działania wytwornicy

Wytwornica baniek Do it yourself Wytwornica baniek Do it yourself Wytwornica baniek Do it yourself

Do poprawienia została tylko receptura płynu :)
    Zapraszam do komentowania i oceniania

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    DJ_Dexinter napisał 1497 postów o ocenie 218, pomógł 90 razy. Mieszka w mieście Konin. Jest z nami od 2012 roku.
  • REKLAMA
  • #2 11407512
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11407548
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Oczywiście jeszce wiele rzeczy jest jeszce do poprawy. Bańki pękają tuż po starcie, gdyż nie mogę wykonać dobrego płynu da baniek, wstawię za tydzień film z użyciem profesjonalnego płynu do baniek.

dj-matyAS jak widzisz inne wykonanie w środku? Mnie już skończyły się pomysły może Ty masz coś ciekawego.
  • REKLAMA
  • #4 11407553
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 11408306
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 11431061
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    Cześć
    Z zasilacza zewnętrznego nie zrezygnuję, bo troche się boje że gdzieś chlapnie woda i wiadomo, ale zamknięta obudowa z tylko z otworem na wlot powietrza to zacny pomysł, biorę sie do roboty; niepotrzebne dziury w obudowie juz zaprawione :)

Pozdrawiam
  • #7 11547273
    Elektrpp
    Poziom 10  
    Obudowa nie jest taka zła, jak dla mnie największym minusem tej konstrukcji jest straszny hałas który ona wydaje. Nie dałoby się jej uciszyć chociaż troszeczkę?
  • #8 11548241
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    Niestety nic nie można zrobić, szum nie jest głośny, jeśli mówisz normalną głośnością głosu to spokojnie da się porozumiewać.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji przedstawiono projekt wytwornicy baniek DIY, która powstała z myślą o małych imprezach. Użytkownik podzielił się kosztami budowy, które wyniosły około 25 zł, oraz szczegółami dotyczącymi użytych komponentów, takich jak silniki, zasilacz oraz obudowa z kanistra. Uczestnicy forum zwrócili uwagę na problemy z pękaniem baniek, które wynikają z niewłaściwych obrotów kółek oraz nadmuchu. Sugerowano poprawki, takie jak zamknięcie obudowy, użycie turbinki odśrodkowej oraz zmniejszenie obrotów krzyżaka. Użytkownik planuje wprowadzenie zmian, aby poprawić funkcjonalność urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA