Witam
Chciałem zaprezentować Wam wytwornicę baniek DIY
Projekt wytwornicy zrodził się podczas jednej z dyskotek, pomyślełem, że takie urządzenie jest wspaniałe na małe imprezy. Założenia były takie : tanio i dobrze.
Wytwornica baniek powstawała bardzo wolno- około pół roku ze względu na brak wolnego czasu, budowałem ją piątkowymi wieczorami. Urządzenie jest wyposażone w regulator obrotów tarczy z kółkami do baniek.
Koszty urządzenia to około 25 zł
- włącznik kołyskowy 5 zł
- bańki mydlane (kółka do baniek) -6 zł
- elektronika do sterowania - 4 zł
- silikon -8 zł
- wtyczka din5 + gniazdo din5 - 3,50 zł
- silnik 5 V wolnoobrotowy - miałem
- silnik 12 V 2400 obr/min - miałem
- wiatrak od suszarki - miałem
- reszta rzeczy około 3 zł
Obudowa wykonana jest z kanistra po płynie do spryskiwaczy. Silniki montowane są na aluminiowych kątownikach przykręconych do obudowy za pomocą wkrętów 12 mm. Wytwornica zasilana jest dwoma napięciami - 12 V i 5 V z zasilacza komputerowego. Regulator obrotów silnika zbudowany jest na tranzystorze bd140 rezystorze i potencjometrze.
Oto parę zdjęć i film z działania wytwornicy
Do poprawienia została tylko receptura płynu
Zapraszam do komentowania i oceniania
Chciałem zaprezentować Wam wytwornicę baniek DIY
Projekt wytwornicy zrodził się podczas jednej z dyskotek, pomyślełem, że takie urządzenie jest wspaniałe na małe imprezy. Założenia były takie : tanio i dobrze.
Wytwornica baniek powstawała bardzo wolno- około pół roku ze względu na brak wolnego czasu, budowałem ją piątkowymi wieczorami. Urządzenie jest wyposażone w regulator obrotów tarczy z kółkami do baniek.
Koszty urządzenia to około 25 zł
- włącznik kołyskowy 5 zł
- bańki mydlane (kółka do baniek) -6 zł
- elektronika do sterowania - 4 zł
- silikon -8 zł
- wtyczka din5 + gniazdo din5 - 3,50 zł
- silnik 5 V wolnoobrotowy - miałem
- silnik 12 V 2400 obr/min - miałem
- wiatrak od suszarki - miałem
- reszta rzeczy około 3 zł
Obudowa wykonana jest z kanistra po płynie do spryskiwaczy. Silniki montowane są na aluminiowych kątownikach przykręconych do obudowy za pomocą wkrętów 12 mm. Wytwornica zasilana jest dwoma napięciami - 12 V i 5 V z zasilacza komputerowego. Regulator obrotów silnika zbudowany jest na tranzystorze bd140 rezystorze i potencjometrze.
Oto parę zdjęć i film z działania wytwornicy
Do poprawienia została tylko receptura płynu
Zapraszam do komentowania i oceniania
Fajne? Ranking DIY