logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Megane ba0f 96r - Jak poprawić skuteczność hamulca nożnego?

Sołtys_Elbląga 17 Paź 2012 10:51 3267 6
REKLAMA
  • #1 11420310
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Ocena: 562
    Witam, przesiadłem się do innego samochodu i tam pedał hamulca już po lekkim wciśnięciu znacznie zwalnia samochód. U mnie w megance pedał hamulca również łapie od początku lecz jest to odczuwalne przy małej prędkości (wtedy idzie to zauważyć) Ogólnie normalne hamowanie zaczyna się od wbicia pedału do połowy gdzie w normalnie w drugim aucie już koła w tej pozycji są zablokowane. Jest możliwość aby to wyregulować? Ogólnie pedał idzie prawie w podłogę ale zanim to nastąpi to auto stoi w miejscu. Odpowietrzałem wszystkie koła, przez każdy odpowietrznik wyleciało około 0.5l płynu także pewnie ze starego nic nie zostało. Klocki mam nowe, tarcze dopiero mają niewielkie oznaki zużycia (wymieniane na początku roku.)
  • REKLAMA
  • #2 11420381
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Stare Renówki zawsze miały tępe hamulce. W nowszych to aż przesadzili z poprawą i za ostre są.
  • REKLAMA
  • #3 11420447
    vitorio
    Poziom 17  
    Ocena: 95
    Układ hamulcowy w Megane jest układem bezobsługowym, tzn. nie wymaga ekstra regulacji. Natomiast jak każdy układ wymaga utrzymania go w dobrym stanie technicznym. Takie utrzymanie nie polega tylko na wymianie tarcz i klocków hamulcowych, ale na zadbaniu o stan pozostałych elementów całego układu hamulcowego. Najwięcej kłopotu sprawia układ hamulcowy tyłu przy bębnach z powody korozji. Tak więc, aby to wszystko skutecznie pracowało to:
    1/ Sprawdzić stan przednich zacisków - prowadniki, tłoczki
    2/ Sprawdzić stan przewodów elastycznych
    3/ Sprawdzić stan bębnów - min. średnica wewn. bębna 204,5 mm
    4/ Sprawdzić stan cylinderków hamulcowych
    5/ Sprawdzić stan samoregulacji szczęk hamulcowych
    6/ Sprawdzić stan okładzin szczęk hamulcowych
    7/ Sprawdzić stan korektora hamulców - na tylnej osi
  • REKLAMA
  • #4 11420535
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Więc tak, jeżeli chodzi o stan hamulców to u mnie bezpieczeństwo najważniejsze i nie patrze na kwoty. 2 lata temu wymieniany zespół tylnych hamulców, tj wszystko prócz bębnów, powodem był niewielki wyciek z jednego cylinderka, wymieniając jeden wymieniłem i drugi oraz resztę osprzętu. Korektor siły hamowania był regulowany, coś było zmieniane, nie pamiętam, to akurat robił mechanik, gdyż tylne hamulce prawie nie hamowały, teraz po teście na stacji jest wszystko ok, jedyny mankament to, że muszę ten pedał głębiej wbić. Ogólnie nie zauważyłbym nic, gdyby nie to, że przesiadłem się do innego samochodu. Wiadomo jak ze sprzęgłem, nie wiemy kiedy się coś zaczyna dziać, bo jesteśmy przyzwyczajeni do jego działania. W książce sam naprawiam nie było mowy o regulacji, ale wiadomo, tam może nie być a okazuję się, że jednak coś...
  • #5 11420554
    vitorio
    Poziom 17  
    Ocena: 95
    Cytat:
    2 lata temu wymieniany zespół tylnych hamulców, tj wszystko prócz bębnów, powodem był niewielki wyciek z jednego cylinderka, wymieniając jeden wymieniłem i drugi oraz resztę osprzętu.

Ja po jednej zimie ściągam bębny w autkach i co drugi, to korozja zjada samoregulację i dźwignie. Jak się to robi na czasie, to tylko wystarczy wymyć pod ciśnieniem z użyciem chemii.
    Na następny sezon nie ma kłopotów. Nawet pył z okładzin zmniejszy siłę hamowania do 50%.
  • REKLAMA
  • #6 11420568
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    vitorio napisał:
    min. średnica wewn. bębna 204,5 mm

Maksymalna.
    Do tego wszystkiego jeszcze jakość części, bo jak będą jakieś, Tomex-y, Maxis-y itp to nigdy nie będzie hamować.
  • #7 11420588
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Panowie, ogólnie autko hamuje, wbicie pedału w podłogę blokuje koła i nie odpuszcza, czyli wszystko jest sprawne. Na teście tylnych hamulców tył samochodu strasznie mocno przysiada, diagnosta powiedział, że jest w porządku. Jeżeli chodzi o jakość części to nie jest to najniższa półka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Megane BA0F 96R zauważył, że pedał hamulca w jego samochodzie wymaga głębszego wciśnięcia, aby skutecznie zatrzymać pojazd, co różni się od doświadczeń z innym autem. W odpowiedziach podkreślono, że układ hamulcowy w Megane jest bezobsługowy, ale wymaga regularnej konserwacji. Zalecenia obejmują sprawdzenie stanu przednich zacisków, przewodów elastycznych, bębnów, cylinderków hamulcowych oraz samoregulacji szczęk hamulcowych. Użytkownik potwierdził, że hamulce działają poprawnie, a jakość części nie jest najniższa. Wskazano również na problem korozji w układzie tylnym, co może wpływać na skuteczność hamowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA