logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nazywa się nakładka na słupek akumulatora do ochrony przed korozją?

gsmowiec 19 Paź 2012 08:22 4341 7
REKLAMA
  • #1 11427268
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 128
    Witam
    Od pewnego czasu smaży mi klemę minusowa akumulatora tzn osadza się na niej biały proszek. Gdzieś wyczytałem ze rozszczelnił sie słupek akumulatora i rozwiązaniem na to jest kupić taka specjalna nakładkę na słupek i do tego mocować klemę. Jak się taka nakładka nazywa, jak o to pytać w sklepach?
  • REKLAMA
  • #2 11427326
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6358
    Ten proszek to siarczan ołowiu i nie ma związku z żadnym rozszczelnieniem słupka. Klema i słupek mają być wyczyszczone do błysku i pewnie skręcone.
  • REKLAMA
  • #3 11427471
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Czyściłem i skręcam dobrze już nie raz,ale po tygodniu znów jest to samo i w dodatku jak już klema oblezie tym świństwem to potrafi mi wyładować akumulator ;/
  • REKLAMA
  • #4 11427528
    dechowski
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Akumulator pewnie jest w nienajlepszym stanie ,wyczyść jeszcze raz tylko porządnie a po skręceniu klemy posmaruj cienką warstwą wazeliny technicznej.
  • REKLAMA
  • #5 11428034
    AAnnddrrzzeejj
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Witam.
    Nawiń koło klemy na kablu 3-4 zwoje drutu aluminiowego.Sól będzie się osadzała
    na drucie,drut co jakiś czas możesz zmieniać.Jeśli wszystko dobrze wyczyścisz
    i posmarujesz wazeliną,problem zniknie.
    Pozdrawiam.Andrzej.
  • #6 11431590
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Andrzej czy to ma być coś podobnego jak na obrazku poniżej.
    Jeśli tak to na jakiej zasadzie drut będzie łapał sól skoro ona się wytwarza ze słupka akumulatora a nie z przewodu klemy?
    Jak nazywa się nakładka na słupek akumulatora do ochrony przed korozją?
  • #7 11431962
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6402
    AAnnddrrzzeejj napisał:
    .Sól będzie się osadzała
    na drucie

W jakim samochodzie tak ci się dzieje?
    W c-330?
  • #8 11431979
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Peugeot 307 1.6 2001r

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z osadzaniem się białego proszku na klemie minusowej akumulatora, co sugeruje rozszczelnienie słupka akumulatora. Odpowiedzi sugerują, że proszek to siarczan ołowiu, a nie wynik rozszczelnienia. Zaleca się dokładne czyszczenie klem i słupka, a także smarowanie wazeliną techniczną. Inna propozycja to nawinięcie drutu aluminiowego wokół klemy, co ma pomóc w zbieraniu soli. Użytkownik posiada Peugeot 307 z 2001 roku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA