pm.001 napisał: Trudno polemizować z autorytetem.
Trochę szkoda że w artykule nie ma daty opublikowania. Od czasu gdy ten dokument powstał też trochę wody upłynęło i problem który kolega zboldował jest rozwiązywany chociażby przez moduł opóźniający UVU-NZM (jak widać z nazwy tutaj jest to produkt Eaton - Moeller).
Jest i faktycznie trochę wody w Wiśle już upłynęło.
Wysocki J.: Przeciwpożarowy wyłącznik prądu. Biul. SEP INPE „Informacje o normach i przepisach elektrycznych”, 2006, nr 76-77, s. 116–124.
Martyński J.: W sprawie przeciwpożarowego wyłącznika prądu. Biul. SEP INPE „Informacje o normach i przepisach elektrycznych”, 2006, nr 76-77, s. 125–128.
pm.001 napisał:
Druga szkoda że kolega nie zacytował zdania
Cytat: Niestety, prostych i tanich urządzeń do automatycznego diagnozowania układu sterowania przeciwpożarowego wyłącznika prądu nie ma. Konieczne jest ustalenie w normach lub przepisach metody zapewniającej pewność działania układu.
I to by było na tyle.
pm001
Nie zacytowałem innych zdań, ponieważ podałem link do całego artykułu dla zainteresowanych, a wkleiłem po prostu jeden z argumentów, że przyczyny zastosowania takiego a nie innego rozwiązania nie muszą być wcale takie nieznane i po prostu jeżeli projektant zastosował cewkę wzrostową, to miał ku temu powód i nie można tak sobie szafować tymi rozwiązaniami, bo jednak mimo takiego samego zastosowania, zasadniczo się różnią.