logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spalenie procesora. Podłączenie wiatraka do 220V.

tarczel 30 Sty 2005 19:11 1602 12
REKLAMA
  • #1 1182746
    tarczel
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Jak się spali proca to mażna przecież osłączyć radiator i podłączyć wiatrak z niego do 220V. W sklepie powiedzieć, że komp gdy grałeś nagle się wyłączył. Oni pomyślą, że wiatrak przy włączonym kompie się spalił i dlatego procek jest tak stopiony. Czy ktoś już tego prubował?? jak tak (lub nie) to piżcie.
  • REKLAMA
  • #2 1182801
    ozman
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Po pierwsze to nieładnie tak oszukiwać ale Wschodnie na rody mają to chyba we krwi.

Hmm podłączając wiatrak pod 220V można sobie samamu krzywdę zrobić. Są bardziej wysublimowane metody destrukcji wiatraka np. przecięcie cewki silnika.

Ale Twoja metoda nieprzejdzie bo procek nie pali się w 5 sekund a tymbardziej z radziatorem. Bo gdy włączyli by procesor w sklepie to po 10 sekundach zoreientowali by się że niewstaje i nawet jakby wentylator był popsury to by się odrazy niespalił. J paliłem sobie Durexa 700 i wcale się niezapalił tylko po ok 15 sek zrobiłasię czarna dziura.
  • REKLAMA
  • #3 1188856
    tarczel
    Poziom 13  
    Czyli nici:) Po co paliłeś Durexa 700, trzabyło na allegro opchnąć.
    Masz może fotke tego spalonego proca??
    Bo jak swojego Athlona spale przez podkręcanie to zawsze można taką dziure mu wypalić:)
    Niemiej lepiej nic do "Wschodnich Narodów" bo cię Rosjanie dorwą:)
  • #4 1188908
    olo128
    Poziom 12  
    czlowieku co ty za brednie tu wypisujeszz ktorego drzewa zes sie urwal procek stopiony to brzmi jak jakies si-fiction i to jeszcze z kiepska obsada, radzil bym troche poczytac a nie zasmiecac forum jakimis dziwnymi wywodami ja na twoim wiejscu wsadzil bym dwa nie zaizolowane przewody do kontaktu i czekak na dalsze zdarzenia.
    ps co do procka to krzem sie nie topi a jeszcze plastikowego rdzenia nie widzialem
  • #5 1189822
    ozman
    Poziom 21  
    tarczel napisał:
    Czyli nici:) Po co paliłeś Durexa 700, trzabyło na allegro opchnąć.
    Masz może fotke tego spalonego proca??
    Bo jak swojego Athlona spale przez podkręcanie to zawsze można taką dziure mu wypalić:)
    Niemiej lepiej nic do "Wschodnich Narodów" bo cię Rosjanie dorwą:)

Na Allegro by nieposzedł bo był ukruszony od czestego zdejmowania wiatraka.

oli128 mam nadzieję ze nie do mnie kierujesz soją wypowiedz
  • REKLAMA
  • #6 1193786
    isk_m
    Poziom 13  
    lepiej tego nie prubowac bo i jeszcze nie wymienią procka i co będzie ?
  • #7 1195515
    tarczel
    Poziom 13  
    olo128-> jak coś ci się nie podoba to niemusisz tego czytać nikt Cię nie zmusza.
    Jak proc się spali to lepiej pokąbinować niż płacić! O tym miał być właśnie ten temat, podobnego na elektrodzie ni znalazłem.
  • #8 1199062
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1201551
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 1201639
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    bo jeszcze ktoś pomyśli, że te nagrania sprzed prawie czterech lat dotyczą współczesnych Athlonów....
  • #11 1201754
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 1201780
    ozman
    Poziom 21  
    No mozesz sobie ustawić w biosie by się komp wyłaczył przy temperaturze ktyrycznej
    Pamiętam że na starej płycie (chyba na kt266) jak niepodłączyłem cpu fan to płyta niewstawała - więc to było dobre.

W nowych procach jest dioda termiczna skalibrowana tak jak jest za wysoka temperatura (90-100) to to wyłącza się proc (zmniejsza pobór prądu)
  • #13 1216478
    tom_85
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich!
    Mam athlona, bawiłem sie dawniej w podkręcanie i w biosie dałem brak ograniczenia temperatury. Później nawet zapomniałem tego przestawić.
    No i później było tak że włączam raz kompa, ale nie chce startować, no to se myśle: "Co jest grane?" Próbowałem jeszcze kilka razy, ale po wciśnięciu przycisku komp tylko na chwile zaszumiał i tyle. Jak go rozkręciłem to sie okazało że wiatraczek padł. Troche sie wtedy przestraszyłem że procek sie spalił, ale wymnieniłem wiatraczek i okazało sie że z prockiem jest wszystko OK!!! Chodzi do dziś!!!
    Więc ja bym na twoim miejscu troche uważał bo mogą nie uznać reklamacji!!!

PS. Jak by komuś udało sie STOPIĆ procka niech da zdjęcie chętnie popatrze!!!!!!!!!!!!! :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy próby podłączenia wentylatora procesora bezpośrednio do sieci 220V po spaleniu procesora, aby oszukać serwis i uzasadnić uszkodzenie CPU. Uczestnicy podkreślają, że procesor nie spala się natychmiast, a uszkodzenie jest bardziej złożone niż tylko stopienie radiatora. Podłączenie wentylatora do 220V jest niebezpieczne i może uszkodzić wentylator. Wspomniano, że procesory nie topią się, lecz raczej ulegają spaleniu, co potwierdzają nagrania z serwisu Tom's Hardware. Nowoczesne procesory, takie jak Athlon XP, posiadają zabezpieczenia termiczne, które wyłączają CPU przy przekroczeniu krytycznej temperatury, co zapobiega uszkodzeniu. Przykład z życia pokazuje, że uszkodzony wentylator może powodować wyłączanie się komputera, ale sam procesor może pozostać sprawny. Wskazano, że oszukiwanie serwisu jest nieetyczne i może skutkować brakiem uznania reklamacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA