logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Satel Micra do sterowania roletami bez sterowania grupowego?

ADAM445 28 Paź 2012 19:11 7824 8
  • #1 11461609
    ADAM445
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam pytanie w jaki sposób podłączyć centralę alarmową Satel micra do sterowania rolet.Sterowanie mam wykonane w następujący sposób Jak podłączyć Satel Micra do sterowania roletami bez sterowania grupowego?
    nie ma sterowania grupowego i zegara Chcę podłączyć centralę alarmową aby w momencie uzbrajania zamykała rolety i otwierała przy wyłączeniu systemu alarmowego.Micra ma wyjścia do sterowania urządzeń zewnętrznych ale nie wiem jakiego przekaźnika użyć do połączenia ( a może bez przekaźnika) ale tak to się chyba nie da.Gdzie umieścić przekaźnik? Myślę że takie sterowanie można podłączyć zamiast zegara.
    Pozdrawiam
  • #2 11462427
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 757
    Napisz coś więcej, sterowanie tylko poprzez centralę czy również normalne przyciski. Rozumiem że złączenie L1 z B przesuwa roletę w jedną stronę z B w drugą. Po chwilowym naciśnięciu przycisku opuszczają się do końca czy tylko trochę. Jak dokładniej wygląda sterowanie przyciskiem, chodzi o zwarcie L1 z A (lub B) czy podanie napięcia na A lub B (L1 to jest +12 A i B wejścia). Przekaźnik jest najwygodniejszy, potrzeba 2 na roletę. Silniki posiadają krańcówki? Gdzie umieścisz przekaźnik to jest bez znaczenia.
  • #3 11462479
    ADAM445
    Poziom 11  
    schemat połączenia rolet masz na rysunku chce zamiast zaznaczonego tam zegara podłączyć centralę systemu alarmowego
  • #4 11462539
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1493
    Da radę, ale będziesz musiał wykorzystać obydwa wyjścia mikcry. Albo pokombinować z wyjściem FT zaprogramowanym na wskaźnik czuwania.Z tym że to wyjście działa bistabilnie a nie impulsowo, więc np. podczas czuwania nie możliwe by było otwarcie rolet innym przyciskiem.
  • #5 11462559
    ADAM445
    Poziom 11  
    o to chodzi w czasie czuwania nikogo nie ma w domu i rolety mają być zamknięte. tylko w jaki sposób to zrobić jakiś schemat może podrzucisz wykorzystania wyjść micry
  • #6 11462812
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1493
    Po przemyśleniu sprawy doszedłem do wniosku, że na Micrze nie jest to tak proste.
    Trzeba będzie wykorzystać wszystkie trzy wyjścia oraz dwa wejścia przewodowe.
    Oczywiście też dwa przekaźniki podłączone do wyjść 1 i 2 z racji na to, że przekaźniki wbudowane w Mikrę mają obciązalnść 1A/30V DC i nie wolno na nich podawać potencjału sieci 230V. Ty musisz dać przekaźniki z cewką na 12V i obciążeniem tak ze 2A/230V AC
    Wejścia (np Z1 i Z2) podłączasz pod wyjście FT ustawione na wskaźnik czuwania.
    Z tym, że jedno ustawione jako NO a drugie NC
    W tym wejściu NO ustawiasz typ reakcji 7 czyli "zał wyjście 1 na czas"
    W tym drugim wejściu NC ustawiasz typ reakcji 8 " zał wyjście 2 na czas"
    Teraz pod oba wyjścia dajesz +12V z AUX, a drugie wyprowadzenia do cewki przekaźnika
    Pod styki NO i C dołożonych przekaźników podłączasz:
    Ten na wyjściu 1:
    Pod C podpinasz L1 pod NO podłączasz B
    Ten na wyjściu 2:
    Pod C też L1, a pod NO podłączasz A
    Obydwa wyjścia w GPRS sofcie ustawiasz jako sterowalne z czasem działania takim jak czas zasuwania i odsuwania rolet (np. 20 sekund)
  • #7 11463105
    ADAM445
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedz popróbuję z takim połączeniem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak podłączyć centralę alarmową Satel Micra do sterowania roletami bez użycia sterowania grupowego i zegara. W odpowiedziach zasugerowano wykorzystanie przekaźników do połączenia z wyjściami Micry, aby rolety zamykały się podczas uzbrajania systemu alarmowego i otwierały przy jego dezaktywacji. Wskazano, że należy użyć dwóch przekaźników z cewką na 12V oraz obciążeniem 2A/230V AC. Użytkownik musi podłączyć wyjścia Micry do przekaźników, a także skonfigurować odpowiednie wejścia jako NO i NC, aby uzyskać pożądane działanie. Zwrócono uwagę na ograniczenia Micry jako modułu GSM z funkcją centrali alarmowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA