logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Navigation Plus - wyłączone radio i zbyt duży pobór prądu [0,3A]

Sylwekr 06 Lis 2012 22:27 6036 11
REKLAMA
  • #1 11498132
    Sylwekr
    Poziom 10  
    Pojawiły się u mnie problemy z rozładowywaniem akumulatora w aucie. Okazało się, że na obwodzie gdzie podłączone jest radio jest stały pobór prądu pomimo wyłączenia radia. W pierwszej kolejności myślałem, że coś jest nieprawidłowo podłączone – wymieniłem Concert na Navigation. Ale właśnie wróciłem z garażu i problemowi dokładniej się przyjrzałem. Wyszło, że Navi pobiera prąd (ok 0,3 A) jeśli w napędzie jest płyta z mapą mimo, że jest nawigacja wyłączona, natomiast jeśli nie ma w napędzie płyty problemu nie ma. Podejrzewam, że nie jest to prawidłowe działanie. Orientuje się ktoś jaka jest przyczyna i jak ją wyeliminować ?
  • REKLAMA
  • #2 11499153
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15463
    Witam,na których kablach mierzysz pobór prądu? Czy 12v jest odcinane po wyjęciu kluczyka?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 11499358
    Sylwekr
    Poziom 10  
    Zasilanie jest podłączone na stałe - nie "po stacyjce". Kombinowałem aby podpiąć zasilanie "po stacyjce" ale pomimo, że pod pin SAFE miałem podpięte zasilanie na stałe to po uruchomieniu Navi prosił mnie o kod PIN. Poza tym trzeba było dosyć długo czekać zanim Navi sprawdzi jakie płyty są w zmieniarce i będzie można którąś uruchomić. Zresztą według mnie takie podłączenie jest prawidłowe - tak w tym aucie fabryka robiła. Pobór prądu jest na głównym przewodzie zasilającym.
  • REKLAMA
  • #4 11499608
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15463
    Safe służy do podtrzymania ustawień radia. Sprawdź czy po zamknięciu centralnego zamka(bez kluczyka w stacyjce)na głównym kablu nadal jest napięcie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 11500520
    Sylwekr
    Poziom 10  
    Zasilanie jest cały czas.
  • REKLAMA
  • #6 11500936
    olop
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    W urządzeniu wyłącz funkcje TIM . Wejdź w menu Audio (przycisk Audio) i zaznacz TIM Standby i ustaw na off.
  • #7 13962906
    czugajev
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,

Odgrzeję kotleta, bo też mam problem z poborem prądu przez radio RNS-D po dłuższym czasie na postoju. Gdy zamknę auto, sprawdzałem po kilku minutach jest 0,02A, po kilkunastu było 1,32A. Po wyjęciu bezpiecznika od radia znów 0,02A.

Nie wiem gdzie w menu mogę znaleźć tę funkcję TIM Standby, szukałem i nie znalazłem. Proszę o pomoc
  • #8 14863699
    blanky84
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Mam dokladnie ten sam problem z rns-d z plyta w navi pobor 0.3 A bez plyty 0.02A znalazl ktos rozwiazanie ? Auto to A4 b6. Navi fabryczne
  • #9 14863706
    czugajev
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,
    Ja nie znalazłem rozwiązania. Sprzedałem to radio i zmienilem na Symphony I. Jestem bardzo zadowolony bo odpala sie 3 razy szybciej po przekręceniu kluczyka i nie zjada prądu...
  • #10 14863877
    blanky84
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Zawsze to jakies rozwiazanie... Ten sam efekt jest bez plytki od navi takze chyba tak zostanie.
  • #11 19333636
    michal0310
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Powiem dla szukających rozwiązania w przyszłości - radio wam cały czas próbuje "czytać" tą płytę, dopuki mu się moduł komfortu nie każe "uśpić", a do tego musi dostać odpowiedni sygnał z poszczególnych sterowników w drzwiach, że są one zamknięte i "zaryglowane" (safe)... Zwróćcie uwagę, że zapewne przy takim problemie p[o zamknięciu auta, po około 30 sekundach zaczyna wam mrugać przełącznik od awaryjnych na konsoli - to właśnie wskazanie, że nie można przejść w stan uśpienia sterowników z powodu braku jednego lub więcej sygnałów...
  • #12 19333785
    justka80
    Poziom 34  
    Ocena: 440
    Bardzo słuszne jest to co pisze kol. michał0310.
    Radzę zastanowić się czy nie był zamoczony moduł sterowania podnośników szyb, umieszczony w podłokietniku drzwi.
    Złogi pochodzące z elektrolizy są częstą przyczyną problemów z "uśpieniem" magistrali CAN w module komfortu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rozładowywaniem akumulatora w samochodzie, spowodowany stałym poborem prądu przez radio Navigation Plus, wynoszącym około 0,3 A, nawet po jego wyłączeniu. Po wymianie radia z Concert na Navigation, problem nadal występuje, szczególnie gdy w napędzie znajduje się płyta z mapą. Użytkownicy sugerują sprawdzenie podłączenia zasilania, które powinno być realizowane "po stacyjce", oraz wyłączenie funkcji TIM w menu audio, co może pomóc w obniżeniu poboru prądu. Inni użytkownicy potwierdzają podobne problemy z innymi modelami radia, takimi jak RNS-D, i sugerują, że radio może nie przechodzić w stan uśpienia z powodu braku sygnałów z modułów komfortu. Wskazano również na możliwość uszkodzenia modułu sterowania szybami, co może wpływać na działanie magistrali CAN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA