logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OPEL VEKTRA 1.6 8V pali bardzo dużo paliwa, bierze olej, szarpie w czasi i kopci

MIREK1808 13 Lis 2012 11:07 1287 12
REKLAMA
  • #1 11523507
    MIREK1808
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem. Moja Vektra po wymianie uszczelki głowicy zaczęła żreć paliwo jak smok przy tym bierze olej, szarpie w czasie jazdy i dymi na czarno, zaświeca się usterka silnika. Sprawdzałem na komputerze usterkę, wyskoczyła sonda lambda- wymieniłem i dalej to samo tylko nie zaświeca się już lampka. Błagam pomocy.
  • REKLAMA
  • #2 11523600
    marrmarcin
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    napisz cos wiecej jaki kod bledu
    czy kolektor wlasciwie przykrecony rok auta sam robiles?
  • REKLAMA
  • #3 11523830
    MIREK1808
    Poziom 2  
    Rok auta 1995, benzyniak,wyskakiwał błąd nr 44. Sprawdziłem kable i nic. Przed zmianą uszczelki pod głowicą wziął mi wodę z chłodnicy i w sumie od tego się zaczęło, wymieniłem uszczelkę i klapa, zaczął brać paliwo, dymi na czarno szarpie ale tylko jak jedzie na wyrównanym gazie, zaczął brać olej no i ma wibracje silnika tak się trzensie ten silnik.

Dodano po 18 [minuty]:

Dodam że kolektor jest dobrze przykręcony a robiłem z ojcem, wszystko jest dobrze podokręcane.
  • REKLAMA
  • #4 11523905
    marrmarcin
    Poziom 10  
    sprawdz szczelnosc kolektora szczegolnie przy glowicy
    i cisnienie cyl
    ale najpierw podlacz przewod masy do obudowy ecu
  • #5 11523941
    MIREK1808
    Poziom 2  
    Dięki, zrobię to i będe informował o wynikach.
  • #6 11524020
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11524027
    mail4skwarka
    Poziom 19  
    Ocena: 138
    Wszystko wskazuje na błąd w ustawieniu rozrządu.
    Sprawdźcie ponownie czy dobrze ustawiony.
  • #8 11524079
    marrmarcin
    Poziom 10  
    przewod masy zaczerpniety z autodaty
    poza tym to chyba niewiele wysilku, z uszkodzonymi ecu juz mialem do czynienia szczegolnie jesli jakis gapcio przez przypadek oczywiscie (zaiskrzyl) kilkukrotnie klema od baterii
  • REKLAMA
  • #9 11524353
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 11524503
    MIREK1808
    Poziom 2  
    A powiedzcie mi co to jest ECU i gdzie szukać bo nie mogę skojarzyć.

Dodano po 38 [sekundy]:

To VEKTRA A
  • #11 11524641
    marrmarcin
    Poziom 10  
    istotne jaki silnik masz aparat czy cewke wielobiegunowa?
  • #12 11524741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 11524794
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3473
    marrmarcin napisał:
    przewod masy zaczerpniety z autodaty

Opis dla Vectry B
    A to:
    MIREK1808 napisał:
    wyskakiwał błąd nr 44

raczej do takiej nie pasuje, co?
    Nie błyśniesz tu za bardzo jak będziesz tylko przepisywać to co w AD napisali.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Oplem Vectra 1.6 8V z 1995 roku, który po wymianie uszczelki głowicy zaczął zużywać dużo paliwa, brać olej, szarpać podczas jazdy oraz dymić na czarno. Po diagnostyce komputerowej zidentyfikowano błąd związany z sondą lambda, która została wymieniona, ale problem nie ustąpił. Użytkownik sprawdził kable i kolektor, który jest prawidłowo przykręcony. Wskazówki od innych uczestników dyskusji obejmują sprawdzenie szczelności kolektora, ciśnienia w cylindrach oraz poprawności ustawienia rozrządu. Pojawiły się również sugestie dotyczące masy przewodu do obudowy ECU oraz potencjalnych problemów z podłączeniem wężyka do MAP-sensora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA