logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buderus grzejniki - nastawa wstępna, wytłumaczcie na chłopski rozum

kjk10 20 Lis 2012 16:40 16872 8
  • #1 11552351
    kjk10
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Witam, mam problem z nastawa wstępna, przeczytałem już o tym sporo, próbowałem i dalej efekty takie sobie, ponieważ w jeden grzejnik grzeje cały a drugi do polowy, a dol jest letni. Prosił bym o o jakiś wzór na wyliczanie, gotowe podanie lub wytłumaczenie na chłopski rozum jak to wyregulować. Posiadam taka regulacje:
  • #2 11553089
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1260
    A ile tych grzejników, jakie przekroje rur, Jakiej mocy grzejniki? Na chłopski rozum nie wiele ci się tu wytłumaczy. Możesz spróbować nastawić je wszystkie na max( dobrze nie widać ale będzie to chyba N w twoim przypadku) a potem kryzować je od końca. A nie lepiej poprosić o pomoc jakiegoś instalatora? Taki zabieg wykonuje się najlepiej na miejscu. Fizycznie.
  • #3 11553240
    kjk10
    Poziom 11  
    grzejnikow jest 11 w tym 2 drabinkowe + podlogowka, rurki sa 0,5 cala, dom ma 2 pietra, moc grzejnikow jest rozna, ale dobierana standardowo,jesli w czyms to pomoze to piec ma 18 kW. Tak, N to jest otwarte na maxa. Zamieszczam uproszczony schemat rozmieszczenia grzejnikow:

• #4 11553349
    prezes5000
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Posiadasz grzejniki o określonej mocy oraz zawory termostatyczne z nastawą wstępną(kryza). W ulotce z zaworów jest wykres jaka nastawa wstępna dla danej mocy grzejnika i dla jakiej temperatury zadanej. Jeżeli nie posiadasz ulotki to ściągnij ją od producenta zaworów.
  • #5 11553667
    kjk10
    Poziom 11  
    Znalazlem i mam pytanie, bo w instrukcji pisze zeby "podniesc pierscien nastawczy" a u mnie da sie go tylko wcisnac
  • #6 11553709
    prezes5000
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    A w jakiej pozycji możesz zmienić nastawę wstępną ( czasami jest błąd tłumaczenia instrukcji)
  • #7 11556860
    kjk10
    Poziom 11  
    Nie muszę nic odciągać i przyciskać. Tylko po prostu kręcę i się zmienia normalnie nastawę.

Poprawiłem pisownię. Regulamin!
    mod.serwisant73
  • #8 14993527
    bgolab
    Poziom 22  
    Ocena: 100
    Witam,

Mam taka samą wkładkę jak na zdjęciu ale nie mam głowic i nie wiem jakie powinny być.
    Jeśli to mozliwe to prosze o informację jaki dokładnie typ głowicy pasuje wraz z rozmiarem gwintu.

Nie znam się na tym a ku[iłem dom i właściciel nie pozostawił głowic w grzejnikach.

Z góry dziekuje,
    Bogdan Gołąb
  • #9 14994639
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Nastawę wstępną powinno się wyregulować po rozpoczęciu sezonu grzewczego, gdyż wtedy widać, jak co działa w praktyce. O to chodzi, by grzejniki grzały równo. Nie jest też wskazane nadmierne dławienie przepływu (i zastosowanie zbyt dużego grzejnika), gdyż wtedy tenże zbyt duży grzejnik będzie ciepły górą a zimny dołem, czyli będzie zimno od nóg (stąd lepiej dać nieco mniejszy grzejnik, ale zapewnić taki przepływ, by dołem także grzał, chociaż - niestety - każdy grzejnik będzie bardziej grzał górą niż dołem). Nie powinno się stosować na stałe nastawy N (jest to jakby bez kryzowania) - ta nastawa służy do przepłukania zaworu (gdy podejrzewa się zamulenie, wówczas należy pod zdjęciu głowicy nastawić na pewien czas na N i większy przepływ powinien wypłukać osad z zaworu).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z regulacją nastawy wstępnej grzejników Buderus, gdzie jeden grzejnik grzeje cały, a drugi tylko do połowy. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące liczby grzejników (11), ich mocy oraz średnicy rur (0,5 cala). Użytkownik został poinformowany, że regulację najlepiej przeprowadzać po rozpoczęciu sezonu grzewczego, aby uzyskać równomierne grzanie. Zasugerowano, aby wszystkie grzejniki ustawić na maksymalną moc, a następnie kryzować je od końca. Wskazano również na konieczność posiadania ulotki z wykresem nastaw wstępnych dla danej mocy grzejnika. Użytkownik zadał pytanie dotyczące regulacji pierścienia nastawczego, który w jego przypadku można tylko wcisnąć, co może być błędem tłumaczenia instrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA