Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka SIEMENS SF55A560 - Nie pobiera wody do komory mycia ,brak działania.

Ekspedyt1 29 Lis 2012 22:16 5262 8
  • #1 29 Lis 2012 22:16
    Ekspedyt1
    Poziom 10  

    Zmywarka SIEMENS SF 55 A 560 ,pobiera wodę do wewnętrznych zbiorników , woda nie jest napuszczana do komory mycia , w zmywarce słychać pracę jakiegoś urządzenia ,jakby pompy ,trudno mi jest jednoznacznie określić.Wąż wodny od zaworu aqwa stop napręża się cyklicznie (krótkie impulsy) i odpuszcza ,jakby zmywarka próbowała dobrać wody.Mimo,że zbiornik na sól jest pełen soli ,pali się lampka sygnalizująca brak soli.Resetowanie ,nic nie zmienia w zachowaniu zmywarki.Cewki elektrozaworów mają identyczną oporność ,więc nie powinny być uszkodzone.Proszę o poradę, pomoc.

    3 8
  • #2 07 Gru 2012 18:49
    Ekspedyt1
    Poziom 10  

    Sytuacja się troszkę zmieniła , stwierdziłem uszkodzenie mikro wyłącznika w hydrostacie .Hydrostat został wymieniony w całości, pobieranie wody i napuszczanie do zmywarki i na tym koniec programator odlicza czas mycia ,woda jest podgrzewana ,ale na tym koniec. Mycie się nie odbywa , nie włącza się pompa myjąca , czas schodzi do jednej minuty i tak trwa , z wodą w zmywarce .Boję się ,że może przyczyną jest uszkodzenie programatora ,może na tym etapie ktoś z kolegów będzie mógł mi coś doradzić.

    2
  • Pomocny post
    #3 07 Gru 2012 19:11
    Trull
    Poziom 28  

    Zablokowana lub uszkodzona pompa myjąca. Otwórz prawy bok zmywarki i spróbuj obrócić wentylator (znajduje się na wirniku) silnika pompy. Oczywiście z odłączonym zasilaniem zmywarki.

    0
  • #4 08 Gru 2012 15:19
    Ekspedyt1
    Poziom 10  

    Trull, masz rację , okazało się że wirnik jest zablokowany , ani drgnie.Serdecznie dziękuję za pomoc.Teraz muszę się za niego zabrać , tylko najpierw poszukać informacji ,jak się tam dostać.Może będziesz mógł znów mi pomóc , może inny kolega z forum. Ja sam również biorę się za wyszukiwanie informacji .Pozdrawiam.

    0
  • #5 08 Gru 2012 20:23
    Trull
    Poziom 28  

    Obróć wentylatorem w przeciwną stronę do wskazówek zegara (wkrętakiem) powinna puścić. Popchnij wirnik a cała pompa powinna się odblokować.

    0
  • #6 10 Gru 2012 19:08
    Ekspedyt1
    Poziom 10  

    Nie udało się , jakoś zdemontowałem pompę , specjalnych problemów nie było.Wirnik pompy był "przyłapany" korozją praktycznie na całej powierzchni.Spowodowało to nieduże sączenie się wody,wszystko wyczyszczone ,zakonserwowane , tylko teraz muszę poczekać na nowe uszczelki.Mam jednak pytanie, w oferowanym zestawie naprawczym http://north.pl/karta/turbiny-pompy-naprawczy...ki-sf55a560;15--siemens-,9C1-EI-CLMN-62B.html ,widać dwie uszczelki plus turbinka , a faktycznie są trzy.. .i w praktyce i na schemacie budowy https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11598792#11598792 .Nie wiem , może jeden z tych elementów (gumowa tulejka) jest tylko podkładką dystansową i nie zachodzi potrzeba jej wymiany...

    0
  • Pomocny post
    #7 10 Gru 2012 22:18
    Trull
    Poziom 28  

    Ten duży o-ring uszczelnia korpus pompy a to małe to simmering grafitowy, uszczelnia się na turbinie pompy która ma tarczę ceramiczną. Przy demontażu nie zgub dystansy znajdującego się pomiędzy turbiną a silnikiem.

    0
  • #8 20 Gru 2012 14:07
    Ekspedyt1
    Poziom 10  

    Troszkę minęło czasu od mojego wpisu , ale tak wypadło.No cóż wypadło tak ,że moi bliscy, a użytkownicy zdecydowali się na tańsze rozwiązanie , wyszukali i kupili pompę używaną .Pompa jest w całkiem dobrym stanie , nie widać by były jakiekolwiek nieszczelności ,mam jednak problem.Jest troszkę inne podłączenie .Myślę ,że pewne problemy rozpracowałem , ale jednego nie.Dla jasności opisu załączę zdjęcie obu pomp.Ta z czterema wyjściami po lewej stronie to dotychczasowa pompa ,pomiar między pinem nr 1 i 2 ,około 100 om ,bez nasadki w której jest miniaturowy przekaźnik 10A 250VAC , nie ma żadnych przejść między pinami. Po połączeniu mostkiem 3 i 4 ,między 1 i 2 jest 49 om, czyli w przybliżeniu tyle co między 1 i 2 w pompie po prawej stronie 50,8 oma.Wnioskuję że można łączyć tak jak w oryginalnej 1 i 2 ,będzie dobrze .Tylko ,że w oryginalnej pompie z kondensatora z jednego zacisku odchodzą dwa przewody (czerwone)widoczne na zdjęciu ,jeden na silnik ,drugi do miniaturowego przekaźnika w nasadce , a później z drugiej strony przekaźnika odchodzi przewód do wnętrza zmywarki (niestety nie wiem dokąd ,kolor fiolet).Myślę żeby odtworzyć takie połączenie , na pompie po prawej stronie z wykorzystaniem nasadki od oryginalnej pompy.Takie są moje wnioski ,ale czy właściwe?.-Mam jednak nadzieję ,że ktoś , a szczególnie kolega Trull ,pospieszy z poradą. Zmywarka SIEMENS SF55A560 - Nie pobiera wody do komory mycia ,brak działania.

    0
  • #9 30 Gru 2012 21:41
    Ekspedyt1
    Poziom 10  

    Nie miałem czasu wcześniej napisać , chcę kolegów poinformować ,że już po problemach ,zmywarka od kilku dni , pracuje jak dawniej ,zamontowana pompa
    , mimo ,że używana jest w bardzo dobrym stanie. Dziękuje koledze podpisującemu Trull za pomoc i wszystkim innym za zainteresowanie.Temat zamykam.

    0