logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor CCTV z wizjera kamery PANASONIC.

tadzmierz 11 Gru 2012 12:49 6351 4
REKLAMA
  • Monitor CCTV z wizjera kamery PANASONIC.

Witam.
    Dostałem zdekompletowaną kamerę Panasonic G1 VHS-C Movie Camera NV-G1. Po podłączeniu zasilania stwierdziłem, że układ optyczny i wizjer kamery działa prawidłowo. Zadałem sobie pytanie co mogę z tego zrobić. Wpadł mi do głowy pomysł,żeby wykorzystać wizjer jako monitor CCTV. Pomierzyłem napięcia na złączce wizjera. Wizjer zasilany jest napięciem 5V i pobiera prąd około 140mA.

Do przewodów czerwonego i różowego podałem +5V, a na niebieski -5V (GND) z zasilacza. Miniaturowy kineskop wizjera zaczął świecić. Pozostało odszukać kabelek wejścia wideo. Podany sygnał z kamery na żółty kabelek spowodował wyświetlenie obrazu kamery. Pozostało mi tylko dobrać obudowę i wykonać zasilacz 5V oraz zamontować pozostałe elementy. Sposób wykonania przedstawiają załączone zdjęcia. W ten sposób powstał monitor CCTV, który ma tą zaletę, że oświetlenie zewnętrzne szczególnie w dni słoneczne nie ma wpływu na obserwowany obraz z kamery przy jej regulacji. Wszystkie elementy były w moim posiadaniu i zostały zagospodarowane. Cena nowego monitora w sklepie około 300 PLN.
    Monitor CCTV z wizjera kamery PANASONIC. Monitor CCTV z wizjera kamery PANASONIC.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    tadzmierz
    Poziom 17  
    Specjalizuje się w: systemy alarmowe, tv przemysłowa
    tadzmierz napisał 153 postów o ocenie 41, pomógł 20 razy. Mieszka w mieście Gubin. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 11639923
    ABACADABA
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Pomysł wykorzystania wizjera całkiem fajny ale płytka nie odpowiada schematowi i bezpiecznik spali się a nie zabezpieczy wizjera.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 11645968
    remzibi
    Poziom 24  
    Ocena: 885
    Pomysl calkiem pozyteczny .
    Dawno temu zrobilem takie ustrojstwo z wizjera kamery do lotow modelem FPV
    Taki Video kask http://www.epheli.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&p=55814&highlight=#55814

Troche w praktyce bylo klopotliwe patrzenie jednym okiem , o wiele lepiej stosowac gogle lub normalny monitor aby jednak patrzec dwojgiem oczu - mniej meczace .
  • #5 11646501
    tadzmierz
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Witam.
    Bardzo ciekawe rozwiązanie z zastosowaniem wizjera.
    Mój monitor będzie mi też służył do podglądu akwenów wodnych w poszukiwaniu stanowisk ryb i atrakcyjnych miejsc. Jestem wędkarzem i już dawno temu chciałem przystosować łódkę sterowaną radiowo z zamontowaną kamerą i oświetlaczem IR do tego celu. Podobnie jak kolega zamierzam sygnał z kamery przesłać radiowo z łódki do odbiornika i podglądać akwen sterując pływającą łódką.
    Monitor wykorzystałem też jako noktowizor w połączeniu z kamerą wyposażoną w oświetlacz IR. W zależności od mocy oświetlacza można widzieć w całkowitej ciemności nawet do 30m.Tadzmierz
REKLAMA