Witam.
Dostałem zdekompletowaną kamerę Panasonic G1 VHS-C Movie Camera NV-G1. Po podłączeniu zasilania stwierdziłem, że układ optyczny i wizjer kamery działa prawidłowo. Zadałem sobie pytanie co mogę z tego zrobić. Wpadł mi do głowy pomysł,żeby wykorzystać wizjer jako monitor CCTV. Pomierzyłem napięcia na złączce wizjera. Wizjer zasilany jest napięciem 5V i pobiera prąd około 140mA.
Do przewodów czerwonego i różowego podałem +5V, a na niebieski -5V (GND) z zasilacza. Miniaturowy kineskop wizjera zaczął świecić. Pozostało odszukać kabelek wejścia wideo. Podany sygnał z kamery na żółty kabelek spowodował wyświetlenie obrazu kamery. Pozostało mi tylko dobrać obudowę i wykonać zasilacz 5V oraz zamontować pozostałe elementy. Sposób wykonania przedstawiają załączone zdjęcia. W ten sposób powstał monitor CCTV, który ma tą zaletę, że oświetlenie zewnętrzne szczególnie w dni słoneczne nie ma wpływu na obserwowany obraz z kamery przy jej regulacji. Wszystkie elementy były w moim posiadaniu i zostały zagospodarowane. Cena nowego monitora w sklepie około 300 PLN.
Fajne? Ranking DIY