logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC KD G401 – słaby odbiór radia mimo sprawnej anteny i wzmacniacza, co sprawdzić?

lidmar 06 Lut 2005 23:32 2993 13
REKLAMA
  • #1 1205254
    lidmar
    Specjalista AGD
    Ocena: 98
    Niedawno kupilem radio samochodowe JVS kD G401 i jestem z niego niezadowolony,poniewaz podczas sluchania radio gra stereo tylko w przypadku bardzo silnych stacji (w promieniu kilkunastu km od przekaznika) . Jest to dla mnie bardzo uciazliwe bo ja bardzo czesto slucham radia. Dodam ze instalacja antenowa jest ok i nawet zastosowalem wzmacniacz antenowy. Moze ktos poradzi mi co mozna by ewentualnie zrobic (cos zmodyfikowac) czy od razu oddac radio do serwisu ? Moze ktos orientuje sie ile moze kosztowac modul tunera do takiego radia? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1205321
    adammc

Poziom 26  
    Ocena: 100
    jezeli kupiles nowe radio to cos jest nie tak na pewno z instalacja antenowa dobre radio odbiera stacje odlegle o 80 km w stereo na srubokręcie wlozonym do gniazda anteny ... ja osobiscie posiadam ktutka antenke na zderzaku a mam 126p bez wzmacniaczy i dziala ok .
  • #3 1206068
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Jakie autko? Może coś z grupy VW?
  • #4 1207315
    adammc

Poziom 26  
    Ocena: 100
    a czasem w aucie jest tak ze jego antena juz jest wyposazona w wzmacniacz ktorego normalnie nie widac ale potrzebuje on zasilania by dzialac jak zasilania nie ma to slaby odbior i nic kolejne wzm nie pomoga sprawdz przy antenie czy nie ma dodatkowego przewodu na ktory trzeba podac + by dzialal wzm w radiu jaest na to przewidziane specjalne wyjscie power ant. lub remote lib podobny..
  • REKLAMA
  • #5 1207417
    carsmi
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Sprawdż dokładnie instalację antenową i poszukaj wzmacniacza moze jest tylko nie podłączony.Co to jest za auto ?
  • #6 1207764
    lidmar
    Specjalista AGD
    Instalacja antenowa jest ok a samochod to opel vectra b a fabrycznego wzmacniacza nie ma (w antenie tez)
  • REKLAMA
  • #8 1208413
    lidmar
    Specjalista AGD
    Przepraszam oczywiscie jest to radio JVC
  • #9 1208521
    arko100
    Admin grupy RTV
    Ocena: 419
    A przewód wychodzący z radia "power antena" jest podpięty do instalacji w samochodzie? A jeżeli jest to czy jest na nim napięcie?
  • #10 1211562
    lidmar
    Specjalista AGD
    Do tego przewodu podlaczony jest wzmacniacz antenowy i jest na nim napiecie a ja mowilem juz ze instalacja antenowa jest ok tylko probem dotyczy radia.
  • #11 1214829
    s5e
    Poziom 11  
    Witam.Mam problem z radyjkiem JVC KD-LX10R kupilem je niedawno bez instrukcji obslugi i moze sie to wydac smieszne ale nie moge zaprogramowac zadnej stacji.Zaznaczam ze jak zaprogramuje np.1 to po powrocie na nia radzio jest zupelnie ciche.Jak by ktos mogl mi pomoc byl bym wdzieczny DZIEKI.
  • REKLAMA
  • #13 1214849
    s5e
    Poziom 11  
    Powiem jeszcze tyle ze raz udalo mi sie go zapamietac.

A i jeszcze jedno czy zresetowanie go moglo mu zaszkodzic?czasami musze to zrobic bo mam zaslabe kable i radyjko poprostu sie wylacza przy zapalaniu silnika.
  • #14 11165057
    skarabeusz82
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Dla czytających archiwa: w problemie opisanym przez s5e w pierwszej kolejności sprawdziłbym przewody żółty i czerwony w kostce zasilającej (zasilanie po stacyjce i na stałe. To częsty problem, a w kostce iso nie zawsze są tak samo usytuowane. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego JVC KD G401, które odbiera sygnał radiowy w stereo tylko przy bardzo silnych stacjach, mimo sprawnej instalacji antenowej i zastosowania wzmacniacza antenowego. Samochód to Opel Vectra B bez fabrycznego wzmacniacza antenowego. W dyskusji zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia, czy przewód "power antenna" z radia jest prawidłowo podłączony i czy dostarcza napięcie do wzmacniacza antenowego, gdyż brak zasilania wzmacniacza może powodować słaby odbiór. Sugerowano również dokładną kontrolę instalacji antenowej oraz przewodów zasilających radio, zwłaszcza przewodów żółtego i czerwonego w kostce ISO, które odpowiadają za zasilanie stałe i po stacyjce. Wskazano, że problem może leżeć po stronie radia, a nie anteny. W innym wątku poruszono problem z programowaniem stacji w modelu JVC KD-LX10R, gdzie możliwa jest uszkodzona pamięć lub błędne kodowanie radia. Resetowanie radia może wpływać na jego działanie, zwłaszcza przy słabych kablach zasilających.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA